Isaac Makwala en Caster Semenya hebben op de derde dag van de Commonwealth Games aan de Australische Gold Coast voor vuurwerk gezorgd. Makwala duldde tijdens de finale van de baanronde geen tegenstand. Semenya liep tijdens de 1500m vrouwen naar een knaltijd.

Isaac Makwala is één van de namen van het WK outdoor van vorige zomer in Londen. Hij behaalde er geen medaille, mede door het feit dat hij door een zogezegde besmetting niet mocht starten in de finale van de 400m. Op de 200m mocht hij aanvankelijk evenmin van start gaan. Hij kreeg uiteindelijk toch groen licht, maar hierdoor werd hij gedwongen om zijn reeks volledig alleen af te werken. Een tijdrit én een legendarisch beeld later stond hij in de halve finales en vervolgens ook in de finale. Het hele circus zorgde er helaas voor dat één van de smaakmakers van het WK geen medaille kon behalen. Met een zesde plaats en veel revanchegevoelens vertrok de Botswaan uit de Britse hoofdstad.

Vandaag was de eerste stap in de goede richting voor de 31-jarige sprinter. Makwala dook als enige onder de 45″ met een stevige chrono van 44″35. Hij verwees op die manier zijn landgenoot Baboloki Thebe en de Jamaicaan Javon Francis naar de plekken twee en drie, in respectievelijk 45″09 en 45″11. Het kampioenschapsrecord van Kirani James, die op de vorige Commonwealth Games in Glasgow in 2014 tot 44″23 kwam, was net iets te hoog gegrepen voor Makwala. Wat nu al kan gezegd worden: hij is klaar voor de zomer. Het feit dat Wayde Van Niekerk, wereldrecordhouder en de eeuwige concurrent van Makwala, waarschijnlijk niet meer in actie komt deze zomer na een zware knieblessure geeft de Botswaanse burger moed. Kan Mister Push Up, hij durft wel eens te pompen na een race, deze zomer tonen dat hij dé man is in afwezigheid van Van Niekerk? Zijn chrono is alvast goed voor de beste wereldjaarprestatie, dus nu is het aan zijn concurrenten.

Semenya nu ook razendsnel op 1500m

Dat Caster Semenya de afgelopen jaren de 800m bij de vrouwen domineerde, hoeft voor u geen raadsel te zijn. Vorige zomer waagde ze zich op het WK ook aan de 1500m. Hierdoor keerde ze terug naar Zuid-Afrika met de wereldtitel op de dubbele baanronde en het brons op de 1500m. Die combinatie probeert ze aan de Gold Coast opnieuw. Op de 1500m heeft ze alvast beter gedaan dan op het WK.

In een snelle wedstrijd trok Semenya aan het langste eind met een knaltijd van 4’00″71. Goed voor zowel een nationaal record, een kampioenschaprecord én de beste wereldjaarprestatie. Vooral het kampioenschapsrecord is opvallend, aangezien dat vier jaar oude record dat op 4’04″43 stond, eigendom was van de Keniaanse Helen Obiri. De concurrentie stond niet op de foto. De Keniaanse Beatrice Kipkoech snelde naar het zilver in 4’03″09. Het brons was weggelegd voor Melissa Courtney uit Wales, die de klok liet stoppen na 4’03″43.

De reeksen van de 800m staan op donderdagvoormiddag gepland. De finale wordt vrijdagavond gelopen. De dubbelslag van Semenya lijkt nu al onvermijdelijk.

New Commonwealth Games 1500m record & world leading time

Een bericht gedeeld door FloTrack (@flotrack) op