Met de EasyKit CrossCup Relays van zondag 22 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2017-18 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks één of meerdere voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Manuela Soccol (ADD) – Olympische Atlete Marathon Londen 2016 – is de volgende in onze rubriek “WinterKriebels” en kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Foto: Kim Lommaert

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
“Ik heb in augustus de overstap gemaakt van trainer Frank Scheepers naar Tim Moriau. Omdat ik nu een heel ander type trainingen doe, was het toch wel wat aanpassen. Maar alles verloopt beter en beter! Op zondag 5 november loop ik de marathon van New York, een kans die ik niet kon laten schieten. We hebben niet specifiek naar deze marathon toegewerkt en ik zal deze marathon dan ook lopen met enkel maar basistrainingen.”

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
Ik denk dat ik aan weinig veldlopen zal deelnemen. Voor nieuwjaar staat er alvast geen enkele veldloop op het programma en vanaf 2018 zal ik misschien aan een heel beperkt aantal veldlopen deelnemen. Dit zal dan het PK veldlopen zijn, al is er nog lang geen zekerheid hoe mijn wedstrijdschema er tegen dan zal uitzien.”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
“Na een druk 2016 had ik behoefte aan rust, niet enkel fysiek maar zeker ook mentaal. Ik voel me weer fit worden en voel me niet meer moe. Tim Moriau zei dat ik volgend voorjaar mijn persoonlijk record zeker moet kunnen bijstellen. Dit zal dan ook het grote doel worden voor de winter. Rustig & fit blijven met een groot doel voor ogen. 2017 zou voor mij sowieso een overgangsjaar worden waarin er niets moest. Ik heb altijd al moeten focussen op een aantal wedstrijden en tot nu toe heb ik altijd goed kunnen presteren op de momenten die voor mij belangrijk waren. Ik ga dan ook niet met hoge verwachtingen naar New York, maar heb dus des te meer ambitie voor volgend voorjaar.”

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
“Lisa Rooms gaat na een goede zomer weer een stap vooruitzetten en ik verwacht dat ze zal meestrijden voor de eerste plek onder de Belgen.”

Wat is uw favoriete voedingsgewoonte de dag van de wedstrijd (voor & na)?
“Wit brood met honing (jammer genoeg maken ze mijn favorieten chocohoning niet meer) en een portie rozijnen of dadels, eet ik ’s morgens. Als de wedstrijd wat later is, eet ik ook pasta met een klein beetje tomatensaus. Ik eet ook altijd twee uur voor de wedstrijd een energiereep van WCUP. Na een doorsnee wedstrijd eet ik een normale maaltijd zoals pasta, rijst of een ovenschotel. Na een marathon daarentegen, eet ik alles vettig wat ik tegenkom: frieten, kebab, hamburgers en veel snoepjes!”

Dankzij de nieuwe titelsponsor ElliptiGO Belgie kan MegaSpike een Elliptigo ARC 24 (twv € 1799) weggeven. Heeft u reeds ervaringen met een ElliptiGO?
“Ik werk bij Runners’ Lab dat dienst doet als testcentum voor ElliptiGO. Zelf heb ik de Elliptigo ook al getest in Genk en het is echt plezant om te doen.”

Voor welke MS-atleten heeft u gekozen & waarom?
* Simon Debognies (OEH – 20 miljoen): kopman. Hij zal een vaste waarde worden aan de Belgische top.
* Lisa Rooms (OEH – 17 miljoen): kopvrouw. Ik geloof keihard in haar, ze zal Hennig Schnel lopen (sorry Lisa voor mijn Limburgs)
* Ali Hamdi (DCLA – 12 miljoen):  collega bij Runners’ Lab die heel hoog zal scoren in de korte crossen.
* Charlotte Van Hese (AVLO – 12 miljoen): gaat de CrossCup lopen afwisselend met enkele regionale veldlopen, dus zal hopelijk ook veel punten opbrengen.
* Robin Hendrix (OEH – 11 miljoen):  jong talent, zal zijn heel goede zomer zeker voortzetten deze winter.
* Renée Eykens (KAPE – 9 miljoen): New Balance-atlete die dit jaar ook zal gaan crossen.
* Dorian Boulvin (CABW – 8 miljoen): mikt op een EK-selectie en was goed in de stratenlopen in voorbereiding op de winter.
* Joris Keppens (OEH – 4 miljoen): koopje die een goede zomer had na lang tijd out te zijn.
* Paulien Nelissen (ACA – 4 miljoen): Op hetzelfde ogenblik de verandering gemaakt naar dezelfde trainer. Ze is een heel groot talent en gaat het ver brengen in de atletiek.
* Eline Pinter (ACME – 3 miljoen): Gokje
>> Ik verwacht dat mijn ploeg het evengoed zal doen als in 2015-2016 (toen ik het MegaSpike-eindklassement gewonnen heb).

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.