Met de CrossCup Relays van zondag 27 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2019-20 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Michael Somers (LYRA) is de volgende aan de beurt en kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Bent u tevreden met uw prestaties van afgelopen zomer?

“Over het zomerseizoen ben ik matig tevreden. Ik ben in de voorbereiding ongeveer 2 maanden geblesseerd geweest en dat laat zich voelen in de zomer. Ondanks dat kon ik toch een degelijke 10.000m lopen in Londen. Door de trainingsachterstand recupereerde ik iets moeilijker, waardoor er toch wel wat mindere races waren in vergelijking met andere jaren. In de 5.000m-finale van de Universiade kwam ik er bijvoorbeeld niet aan te pas.”

Hoe verloopt de voorbereiding op het winterseizoen?

“Nu ben ik opnieuw op volle toeren aan het draaien en verwacht ik op een constant hoog niveau te kunnen presteren. Ik koos gezien het huidige vormpeil half oktober om een 4 Engelse mijl te lopen in Groningen en dat was, gezien de voorbereidingen, reeds een degelijke koers.”

Welke (veldloop)wedstrijden staan er (reeds) op het programma?

“Voorlopig staat de hele CrossCup op de planning. Afhankelijk van de komende maanden, is een uitstap naar de indoorhal niet uitgesloten, dat deed ik in januari van dit jaar al met succes in Amerika.”

Wat zijn uw eigen ambities en verwachtingen?

“Mijn ambities in de crossen zijn elk jaar zowat hetzelfde: een kwalificatie voor het EK veldlopen afdwingen om daar individueel en in team zo hoog mogelijk te scoren. De wedstrijden na januari zijn als voorbereiding op het zomerseizoen.”

Foto: Peter Wagemans

Van wie uit uw trainingsgroep (of daarbuiten) mogen we wel iets verwachten dit veldloopseizoen?

“Ik denk dat onze groep (in internationale kringen bekend als ‘Leuven Track Club’) goed voor de dag zal komen in de crossen, maar misschien verwacht ik toch het meeste van ons 1500m-wonderkind Jochem Vermeulen. Die mag van Rik Didden nu af en toe eens met de ‘grote jongens’ meetrainen en ik denk dat we daar nog heel veel plezier van gaan hebben!”

Hoe zou u het veldlopen in het algemeen zelf aantrekkelijker durven maken?

“Ik denk dat het veldlopen in België een karakter heeft waar we terecht fier op mogen zijn. Al kunnen we daarin nog verder uitbouwen (zoals het veldrijden dat gedaan heeft). Hun succesformule is redelijk simpel: bier, schlagermuziek en zotten die wat door de modder ploeteren in weer en wind. What’s not to like?”

Mijn MegaSpike-ploeg voor deze winter:
* Imana Truyers (CABW – 20m): al sinds mijn aankomst in Leuven een vaste (meer)waarde op training!
* Louise Carton (ACME – 17m): te goed om op de bank te zetten!
* Dorian Boulvin (CABW – 14m): sympathiek en harde werker, zo heb ik ze graag!
* Ali Hamdi (DCLA – 11m): onklopbaar op de korte cross als het zonnetje schijnt!
* Thomas Vanoppen (ACHL – 9m): kan gewoon heel hard lopen, én nog een toffe gast ook!
* Pieter-Jan Hannes (OLSE – 9m): zo goed als gratis voor Europees beloftekampioen!
* Jana van Lent (VOLH – 6m): nieuwste lid van onze groep, heel benieuwd wat zij deze winter kan!
* Wout Daniels (AVT – 5m): een nieuwe naam vanuit duatlon, hoge verwachtingen van!
* Camille Muls (RESC – 4m): EK 4×1500 kandidaat?!
* Lotte Scheldeman (ADD – 1m): heel wat blessureleed gekend, maar talent vergaat niet!

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.