Petje af voor Manuela Soccol. De marathonloopster finishte ondanks de extreme omstandigheden knap als 31e finishen op het WK in Doha. Zoals verwacht werd de marathon een ware uitputtingsslag. Zo’n 28 atleten gaven er vroegtijdig de brui aan, waaronder onze eigen Hanna Vandenbussche.

Stipt om 23u59 lokale tijd werd de marathon op gang getrokken. De thermometer ging nog vlot boven de 30 graden. Onze landgenoten Manuela Soccel en Hanna Vandenbussche kozen beiden voor dezelfde verstandige wedstrijdtactiek, namelijk langzaam van achteruit opbouwen. Na tien kilometer waren onze landgenoten dan ook niet verwonderlijk helemaal achteraan in het pak terug te vinden. Ondanks een behoudende start wist Vandenbussche geen raad met de moordende temperaturen en de hoge vochtigheidsgraad. Nog voor het kilometerpunt vijftien stapte de Belgische kampioene veldlopen uit de wedstrijd.

Soccol daarentegen haalde wel rendement uit haar tactiek en raapte ronde per ronde atleten op. Na 25 kilometer kreeg Soccol plots uitzicht op de top 30. Vijf kilometer later leek het er echter even minder rooskleurig uit te zien. Bij een wissel aan de drankenpost oogde Soccol bijzonder goed, al liet ze verstaan het bijzonder zwaar te hebben. “Ik heb het gevoel al 40 kilometer in de benen te hebben”, klonk het.

De nodige koolhydraten werden achterovergeslagen en Soccol ging dapper door. De knop leek even later weer volledig omgedraaid. Terwijl de ene na de andere atlete naar de ziekenboeg werd gebracht, toonde de Limburgse geen teken van verzwakking. Er kon hier en daar zelfs nog een grapje vanaf om na 42.194 meter met een brede glimlach als 31e de finish te overschrijden. Haar tijd van 2u59:11 is hier van geen belang. De Keniaanse Ruth Chepngetich zette de wedstrijd naar haar hand in een tijd van 2u32:43 terwijl zij een record van 2u17:09 achter haar naam heeft staan, om nog maar eens duidelijk te maken dat tijden hier absoluut geen rol speelden. Zoals vooraf werd aangegeven was dit Soccols laatste marathon. Afscheid kunnen nemen met een 31e plaats op een WK, dat kan tellen.