Met de EasyKit CrossCup Relays van zondag 22 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2017-18 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks één of meerdere voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Jan Petralia (AVMO) – 8e op het WK Duatlon 2017 & Eindwinnaar MegaSpike 2016-2017 – is de volgende in onze rubriek “WinterKriebels” en kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Foto: Hughes Vanhoucke

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
“Ik heb een dikke trui en lange broek gekocht, dus ik ben helemaal klaar voor de winter. Ik kreeg daarnet ook telefoon van de grote baas van Scott omdat mijn nieuwe loopschoenen klaar staan. Als ik het toch nog koud zou hebben en me keihard verveel, kan ik desnoods nog wat gaan warmlopen. Het winterseizoen is voor mij pure voorbereiding op de zomer. Ik zorg er vooral voor dat ik geen 10 kilo bijkom, niet te lang blijf plakken in Café Sport en geen breuken oploop in het veld. Daarnaast heeft Veerle Dejaeghere haar trainingen praktisch stopgezet, hiermee verlies ik mijn favoriete trainingspartner en zal ik meer op mezelf aangewezen zijn, wat de nodige aanpassing zal vergen. Om de winter goed in te zetten liep ik met een selectie van de Vlaamse duo- & triatlonliga de Ekiden. Toch serieus afzien na 3 weken rust!”

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
Mijn eerste en enige grote doel deze winter is het open Tielts Kampioenschap Beermile! Ik zal het onder andere opnemen tegen mijn favoriete Waal François Humblet en de veldlooprevelatie van 2018 Reinout Van Hessche. Voor de rest zal ik – toch als ik op tijd uit mijn bed geraak – deelnemen aan de korte cross op de CrossCup en regionaal enkele lange crossen lopen.”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
“Zolang Ik Simon D’hoore en Jannes Cottyn achter mij kan houden, ga ik goed blijven slapen. Indien niet, moet ik dringend aan de slaappillen.”

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders?
“Gezien PJ Hannes al lang geen unicum meer is met hoofdband, verwacht ik mij aan een tulband en stevige moustache. Voor de titel van meest arrogante (West-Vlaamse) atleet verwacht ik geen concurrentie, al zeker niet na deze vragenronde.”

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
“Reinout Van Hessche. Ondanks het feit dat hij bijna 30 jaar wordt en meer haar verliest dan km’s maalt, zal hij knallen deze winter.”

Wat is uw favoriete voedingsgewoonte de dag van de wedstrijd (voor & na)?
“Met dat Siciliaans bloed kan ik niet anders dan pasta eten voor de wedstrijd en pizza erna, halverwege tussen 2 wedstrijden schakel ik dan over van het ene op het andere.”

Dankzij de nieuwe titelsponsor ElliptiGO Belgie kan MegaSpike een Elliptigo ARC 24 (twv € 1799) weggeven. Heeft u reeds ervaringen met een ElliptiGO?
“Zelf heb ik er nog nooit gebruik van gemaakt, wat met mijn beperkte motorische capaciteiten misschien ook maar best is. Met de fiets rijden is een stuk eenvoudiger en gaat uiteraard ook veel sneller. Mijn enige ervaring met ElliptiGO beperkt zich tot volgende slogan: Elliptigo GO GO, GO GO.”

Voor welke MS-atleten heeft u gekozen & waarom?
* Simon Debognies (OEH – 20 miljoen)
* Imana Truyers (CABW – 18 miljoen)
* Lisa Rooms (OEH – 17 miljoen)
* Michael Somers (LYRA – 12 miljoen)
* Robin Hendrix (OEH – 11 miljoen)
* Renee Eykens (KAPE – 9 miljoen)
* Femke Speelman-Rooms (ATAC – 7 miljoen)
* Jan Petralia (AVMO – 3 miljoen)
* Reinout Van Hessche (AVMO – 1 miljoen)
* Lore Van Cauteren (RCG – 1 miljoen)
>> Reinout is een cultfiguur in Tielt en omstreken, die wil je gewoon in je ploeg. Michael neem ik voor zijn mooie baard. Mezelf neem ik puur als motivatie om niet te veel op café te zitten. Verder hopelijk veel EK-tickets in de ploeg. Aan al de lopers uit mijn ploeg: ik ben blij dat je in mijn team zit, dus wat mij betreft: alles geven!

Welke MegaSpike-tips heeft u als ex-winnaar om goed te scoren voor de prijzen?
“Ik stel mijn ploeg meestal samen als volgt: al jaren gebruik ik een geniale wiskundige formule die ikzelf ontworpen heb na een avondje in Café de Keet alsof het voor mezelf zou zijn. Het is misschien ook interessant om de Ekiden-uitslagen te raadplegen en vooral ‘veel-lopers’ te selecteren die bijvoorbeeld naast de CrossCup ook regionaal aan de bak komen. Kijken wie van de goedkope atleten veel gekozen wordt (zie rubriek Ploegstatistieken), is tevens nooit een slecht idee.”

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.