Met de Structabo CrossCup Relays van zondag 21 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2018-19 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Michael Somers – 11e op het EK Veldlopen Beloften 2017 – is de volgende in onze rubriek “WinterKriebels” en kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Hoe verliep de zomer & de wintervoorbereiding?

“Over de zomer ben ik relatief tevreden. Ik liep een reeks goeie wedstrijden, zonder echte wanprestaties maar ook zonder uitschieters, waardoor ik wat op mijn honger bleef zitten qua persoonlijke records. Ik eindigde mijn seizoen ook vroegtijdig, om op tijd aan de wintervoorbereiding te starten in de VS.”

Welke veldlopen staan er (reeds) op het programma?

“Ik heb afgelopen weekend mijn eerste wedstrijd gelopen in Madison, Wisconsin. Nog geen toppertje, maar alleszins leuk om terug te racen. Het is heel anders om in een deelnemersveld te lopen dat zo dicht op mekaar ligt qua niveau. De volgende wedstrijden zijn Regionals en Nationals op 10 en 17 november. Daarna kom ik terug om me in de debatten te mengen in Roeselare!”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?

“Ik hoop een mooie bijdrage te kunnen leveren aan het Portland-team op de Nationals. Individueel is het heel moeilijk in te schatten wat ik kan presteren, aangezien het verschil tussen een goeie en een slechte dag letterlijk 50 plaatsen kan zijn. Daarnaast hoop ik Roeselare voor een plaats in een seniorenploeg voor het EK in Tilburg te solliciteren.”

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders tijdens het veldloopseizoen?

“Ik hoop dat alle concurrenten elkaar naar een hoger niveau kunnen stuwen, zodat we weer kunnen tonen wat we waard zijn in Tilburg! Van mijn Amerikaanse vrienden verwacht ik dat ze me op geen enkele manier zullen sparen!”

Wie zet deze winter een stap vooruit tegenover een jaar geleden(m/v)?

“Ik wens dat atleten die wat pech hebben gehad, terug naar hun niveau kunnen groeien en daar voorbij. En dan denk ik aan atleten als Stijn Baeten, Dieter Kersten, Jochem Vermeulen of Louise Carton, maar ook atleten die ik wat minder goed ken!”

Op welke veldloopprestatie blikt u met plezier terug?

“In 2013 liep ik mijn eerste volledige winter in het veld, en ik werd in de Crosscup van Brussel totaal onverwachts tweede Belg in de juniorenwedstrijd, toen nog interland tegen heel wat buitenlandse atleten. Sindsdien heb ik geleerd om te genieten van dagen waarop het resultaat beter is dan je eigen verwachtingen, want die dagen zijn erg schaars.”

Welke atleten staan er in jouw MegaSpike-ploeg dit jaar?

* Dieter Kersten (ADD – 18m): grote meneer die hopelijk van alle kwaaltjes verlost is deze winter
* Robin Hendrix (OEH – 20m): geen introductie nodig
* Nicolaï Saké (LYRA – 5m): alleskunner van 800 tot de marathon
* Jochem Vermeulen (LYRA – 6m): toonde al een beetje zijn waarde in de korte crossen, nu opnieuw blessurevrij
* Oussama Lonneux (RFCL – 12m): harde werker en topkerel
* Lisa Rooms (OEH – 17m): sympathiek en loopt constant op hoog niveau
* Elise Vanderelst (MOHA – 11m): EK 4×1500 natuurlijk!
* Elise Scheerens (LYRA – 2m): Go Lyra
* Femke Verschoren (LYRA – 4m): Go Lyra, nog ne keer!
* Eline Deboth (DCLA – 2m): om haar terug in het veld te krijgen
Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.