Met de EasyKit CrossCup Relays van zondag 22 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2017-18 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks één of meerdere voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Het atletenkoppel Stephanie Barnes (CABW) & Jean-Pierre Weerts (WACO) zijn de volgende in onze rubriek “WinterKriebels” en kregen volgende vragen voorgeschoteld:

Foto: Jimmy Cailly

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
* Step: “Ik begon mijn voorbereidingen half september en de training gaan tot nu toe goed. Ik heb me vooral gericht op uithouding & kracht om het hele winterseizoen door te komen in de beste vorm.”
* JP: “Ik eindigde mijn seizoen later dan Steph met enkele 1500m’s en een 5k op de weg begin september, daarna nam ik 3 weken rust. Sinds 1 oktober ben ik opnieuw begonnen met trainen, maar ik heb pijn aan de voet dus moet het voorlopig wat langzamer aan doen.”

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
* Steph: “Ik ben van plan om te starten in alle CrossCup-manches, enkel Roeselare zal ik mogelijk moeten missen om zo te kunnen deelnemen aan de Britse selectiewedstrijden voor het EK Veldlopen. Zeker is dat nog niet, maar de komende weken nemen we hier een beslissing. Buiten de CrossCup staan ook een paar stratenlopen en enkele internationale veldlopen in Nederland & Frankrijk op het programma.”
* JP: “De Relays & Mol moet ik spijtig genoeg skippen en in de plaats daarvan zal ik de focus leggen op het fit geraken voor Roeselare. In 2018 zal ik de overige CrossCup-manches lopen om dan het winterseizoen af te sluiten met een snelle halve marathon en waarschijnlijk ook een 10.000m op de piste eind maart.”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
* Steph: “Mijn ambities zijn om echt competitief het seizoen door te komen en te genieten van de Belgische veldloopwereld samen met mijn (nieuwe) clubgenootjes en coach Pieter Desmet.”
* JP: “Ik verwacht niet echt veel van het eerste deel van het veldloopseizoen wegens de voetblessure en de drukke periode op het werk, dus dat maakt de combinatie met trainen niet echt ideaal. Ik heb wel een stage gepland tijdens de kerst- & nieuwjaarsperiode om weer op niveau te zijn vanaf de CrossCup-manche van Hannuit, waar ik afgelopen jaren telkens sterk voor de dag kwam.”

Foto: Tomas Sisk

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders?
* Steph: “Ik verwacht enkele leuke duels met dezelfde meisjes als vorig jaar, maar kijk vooral uit om te lopen tegen/met mijn nieuwe clubgenote Imana Truyers. ”
* JP: “Ik denk dat mijn WACO-clubmakker Regis Thonon weer zal duelleren met mij nadat hij hersteld is van zijn marathon eind deze maand.”

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
* Steph: “Sofie Van Accom zie ik wel een sterke beurt maken dit seizoen. Bij de mannen zal het nog interessanter worden met de terugkeer van PJ Hannes.”
* JP: “Volgens mij zal Simon Debognies de sprong naar de echte top van Belgie maken. Ik had de kans om hem te hazen richting 7’51” op een 3000m en daar toonde hij toen al zijn potentieel.”

Wat is uw favoriete voedingsgewoonte de dag van de wedstrijd (voor & na)?
* Steph: “De ochtend start ik altijd met een ontbijt van havermout en banaan, een paar uur voor de race eet ik iets dat makkelijks te verteren is zoals een boterham met kaas of honing. Een absolute must bij mij is een sterke koffie, ook voor de opwarming! Direct na de wedstrijd vullen we de koolhydraten weer aan. ‘S avonds kiezen we meestal voor een echt goed vullende maaltijd, soms durven we al eens uit eten te gaan.”
* JP: “Sinds Steph het koken voor haar rekening neemt (met veel dank daarvoor), eet ik altijd wat de pot serveert. Het enige verschil is mijn lievelingsbroodje met kalkoen-kaas-avocado-tomaat als dagelijkse lunch, ook voor de race. Na een wedstrijd eindigen we soms in ‘Brasserie 500’ in Heverlee waar ook nog andere atleten gespot worden.”

Dankzij de nieuwe titelsponsor ElliptiGO Belgie kan MegaSpike een Elliptigo ARC 24 (twv € 1799) weggeven. Heeft u reeds ervaringen met een ElliptiGO?
* Steph: “Nog geen ervaring mee, maar ik zou het eens heel graag proberen, want hoor ik alleen maar positieve dingen over de ElliptiGO.”
* JP: “Op dit ogenblik gebruik ik het toestel 3x per week, maar desondanks wou ik toch dat ik een ElliptiGO had om iets anders dan mijn slaapkamermuur te zien.”

Voor welke MS-atleten heeft u gekozen & waarom?
* Steph:

* Truyers Imana (CABW – 18 miljoen)
* Jean-Pierre Weerts (WACO – 14 miljoen)
* Hanna Vandenbussche (AVR – 14 miljoen)
* Kim Ruell (RESC – 13 miljoen)
* Nanouk Stevens (ACW – 10 miljoen)
* Philip Cortvriendt (OEH – 8 miljoen)
* Dorian Boulvin (CABW – 8 miljoen)
* Clement Deflandre (HERV – 6 miljoen)
* Hanne Reynaert (ASVO – 5 miljoen)
* Maureen Kramer (HERV – 4 miljoen)
>> “De atleten waarvoor ik gekozen heb zijn toch wel atleten die regelmatig presteren en die dit seizoen volgens mij een geweldige indruk zullen nalaten. Daarnaast ook nog een aantal vrienden waarmee ik regelmatig op stage ga of die ik steun en graag wil zien dat ze het goed doen.”


* JP:

* Soufiane Bouchikhi (RFCL – 24 miljoen)
* Simon Debognies (OEH – 20 miljoen)
* Sofie Van Accom (ACHL – 19 miljoen)
* Hanna Vandenbussche (AVR – 14 miljoen)
* Valere Hustin (DAMP – 7 miljoen)
* Clement Deflandre (HERV – 6 miljoen)
* Maureen Kramer (HERV – 4 miljoen)
* Amaury Gouverneur (CABW – 3 miljoen)
* Florence De Cock (WACO – 2 miljoen)
* Gwenaelle Simon (MOHA – 1 miljoen)
>> “Ik koos voor een mix van tegenstanders, beloftevolle atleten die ik stappen vooruit zie zetten dit seizoen plus wat vrienden en trainingsmakkers.”

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.