Het is zover. In Gent trekken vandaag de meeste veldlopers opnieuw hun cross-spikes aan. Er wordt daarnaast ook een weloverwogen keuze gemaakt in de lengte van de spikepunten. Maar wat levert dit eigenlijk op? Waarom lopen we niet met gewone pistespikes? Hieronder krijg je een antwoord op deze en nog andere vragen.

Waarom heb ik een cross-spike nodig?

Voor elke discipline in atletiek worden specifieke spikes ontwikkeld, dus ook voor veldlopen. Een cross-spike heeft een dempende middenzool over de volledige lengte van de spike. Dit om voldoende comfort te bieden bij de afstand die gelopen wordt bij het veldlopen. Daarnaast bestaat de buitenzool uit rubber om een betere grip te bieden op natte en zachte ondergrond. In tegenstelling tot pistespikes zijn cross-spikes veel soepeler. Dit zorgt voor een vlottere voetafwikkeling ter hoogte van de voorvoet. Een cross-spike weegt ook meestal iets meer doordat het bovenwerk steviger wordt gemaakt. Zo blijft de voet beter beschermd.

Foto: Tomas Sisk

Kan ik cross-spikes ook op de piste gebruiken?

Natuurlijk! Vooral bij jeugdige atleten zien we dit gebeuren. Een pistespike heeft wel zijn specifieke eigenschappen waardoor je beter zal presteren. Op training is het wel handig om gebruik te maken van de stevigere cross-spikes. Let er alleen wel op dat je uw spikepunten aanpast!

Hoe lang moeten de spikepunten zijn?

Bij veldlopen kunnen spikepunten van 9mm tot 18mm gebruikt worden. De ideale lengte hangt af van het parcours van de cross, jouw leeftijd, de weersomstandigheden de dagen voor de wedstrijd en de omstandigheden op de dag van de wedstrijd. Hou er rekening mee dat te lange pinnen op een te harde ondergrond je voet kunnen blesseren.

Wat zijn de laatste nieuwe ontwikkelingen bij de crossspikes?

Nike ontwikkelde voor het nieuwe seizoen een crossspike (Zoom Victory 4 XC) met een waterafstotend bovenwerk. Bovendien werd het bovenwerk opgetrokken tot aan de enkel. Dit zorgt voor een betere stabiliteit rondom de enkel én het houdt ook binnendringend(e) zand, takjes en steentjes tegen.

Nike ontwikkelde daarnaast een nieuwe buitenzool voor twee van haar modellen (Zoom Forever 5 XC – Zoom Victory 4 XC). De rubberen buitenzool is nu veel dunner en vlakker dan bij de vorige versies en heeft “anti-kleef” eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat er minder modder aan de zool blijft kleven. Door de verminderde grip op de buitenzool, zijn de spikepunten aangepast. Deze hebben nu een veel agressievere vorm om de spike toch van voldoende grip te voorzien.

Ontdek hier het uitgebreide aanbod aan spikes bij Runners’ Lab. Je kan zelfs de voorraad per filiaal bekijken en eventueel het gewenste paar in jouw favoriete filiaal reserveren. Zo kan je de spikes daar komen passen en uittesten. Ook spikepunten en andere accessoires voor het veldloopseizoen vind je op shop.runnerslab.be.