Met de Structabo CrossCup Relays van zondag 21 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2018-19 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. De volgende in de rij is Hanna Vandenbussche. De 31-jarige atlete verdedigde de Belgische kleuren vorig jaar op het EK veldlopen in Samorin. Deze winter aast ze opnieuw op een EK-ticket!

Dag Hanna, hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?

“Ik koos er bewust voor om geen marathon te lopen in het najaar en liep wat minder kilometers in vergelijking met de vorige jaren wegens de eindfase van mijn doctoraat. Toch kon ik dankzij de uitstekende begeleiding van trainster Veerle Dejaeghere mijn schema’s goed afwerken. Daarnaast heeft mijn verblijf in Dijon begin september me heel veel deugdgedaan. Ik was er vooral voor mijn doctoraat, maar ik wisselde het schrijven af met mijn looptrainingen en fietstochten doorheen de wijngaarden. Begin oktober liep ik een halve marathon en mijn tijd, die in de buurt kwam van mijn PR, gaf me wel vertrouwen. Nu wordt het afwachten wat de crossen zullen geven. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in! Mijn spikes staan klaar.”

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?

“Naast de Structabo CrossCup-manches doe ik niet zo veel andere wedstrijden mee. Alleen de eindejaarscross in Soest en de halve marathon te Egmond (13 januari) staan genoteerd.”

Hoe groot is de honger naar een nieuwe EK-deelname? Wat stel je daarvoor in het werk om dat te behalen?

Hanna Vandenbussche – Foto: Peter Wagemans

“Ik hoop uiteraard op een nieuwe EK deelname. Ik ben altijd blij dat de selectiewedstrijd in Roeselare plaatsvindt, onder meer omdat het ook de plaats is van mijn club AVR. Ze ondersteunen mij al twee jaar zeer goed, ik zal dan ook het nodige doen om in Roeselare op mijn best te zijn. Vorig jaar liep ik er één van mijn beste crossen ooit. Ik hou vooral aan die wedstrijd erg mooie herinneringen over. Hopelijk neemt de atletiekbond de beslissing om een team te sturen. We zijn met een aantal sterke meisjes en ik denk dat we met een bijzonder goed team België zouden kunnen vertegenwoordigen.”

Wat zijn uw eigen ambities en verwachtingen?

“Veel zal afhangen van mijn nieuwe job, maar ik ben wel van plan om er de komende jaren nog echt voor te gaan. Ik wil in de CrossCup mijn prestaties van vorig jaar verderzetten en hopelijk een goede voorjaarsmarathon lopen.”

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders?

“Dat het opnieuw een mooie strijd mag worden. We zijn met een tiental atletes die echt aan mekaar gewaagd zijn.”

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?

“Ik ben heel benieuwd. Nina Lauwaert heeft reeds zeer sterke prestaties neergezet, maar ook andere meisjes zoals Vanessa Scaunet, Lisa Rooms en Astrid Verhoeven kunnen verbazen.”

Voor welke MegaSpike-atleten heeft u gekozen en waarom?

“Ik heb nog geen ploegje opgesteld.”

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.