Met de Structabo CrossCup Relays van zondag 21 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2018-19 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Mathilde Deswaef (WS) – Belgisch Kampioene Veldlopen bij de juniores 2018 – is de volgende in onze rubriek “WinterKriebels” en kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Hoe verliep de zomer & de wintervoorbereiding?

“De zomer verliep voor mij best wel goed. Met een PB op elke afstand ben je sowieso blij. Wel jammer dat ik mijn voet heftig omsloeg tijdens het WK en dat ik hierdoor mijn gewilde tijd niet meer heb kunnen lopen. Mijn wintervoorbereiding zelf is nog maar even bezig. Het is langzaam weer opbouwen voor het winterseizoen. ”

Welke veldlopen staan er (reeds) op het programma?

“Ik zal niet deelnemen aan de Relays. Samen met mijn trainer hebben we beslist om verder te trainen doordat ik mijn zomerseizoen wat later heb geëindigd. Vanaf de volgende CrossCup-manches hoop ik er wel bij te zijn. In Roeselare zal ik zeker en vast aan de start staan! ”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?

“Dit jaar maak ik de overstap naar de beloften, met het gevolg dat ik dien samen te lopen met de senioren. Echte ambities heb ik dus niet. Ik wil gewoon evenveel genieten van het veldlopen als vorig jaar en het beste geven van mzezelf en dan zien we wel waar ik uitkom. Ik ben vooral benieuwd naar waar ik me tussen de andere meisjes zal plaatsen op een cross die wat langer is dan bij de junioren.”

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders tijdens het veldloopseizoen?

“Bij de beloften wordt het spannend omdat er daar veel atleten zijn die al hebben getoond dat ze het in de cross echt goed doen, net als bij de junioren. Ik hoop dat iedereen aan de start zal staan en dan wordt het alleen maar een spannende CrossCup.”

Wie zet deze winter een stap vooruit tegenover een jaar geleden(m/v)?

“Voor mij zullen Femke Speelman Rooms en Paulien Nelissen dit jaar zeker en vast een stap vooruit zetten. Ze hebben de voorbije jaren al veel getoond en dat gaat sowieso enkel maar beter worden. Ik ben er ook zeker van dat Justine Tinck er dit jaar na een mindere tijd weer beter voor de dag zal komen. Ze heeft in het verleden dat ze een sterk atleet is. En natuurlijk zal Elise Vanderelst na haar topjaar zeker knallen tussen de beloftes.”

Op welke veldloopprestatie blikt u met plezier terug?

“Qua prestatie de cross in Brussel waar ik eind februari nog Belgisch Kampioene werd bij de juniores. Anders het EK in Samorin. Ik heb daar enorm veel geleerd door andere atleten te leren kennen. En ik vond het leuk om met Paulien aan de start te mogen staan.”

Welke atleten staan er in jouw MegaSpike-ploeg dit jaar?

* Ik heb nog geen ploeg opgesteld maar ga ik zeker nog doen!”

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.