In hetzelfde Olympisch Stadion in Londen waar hij in 2012 dubbel olympisch kampioen werd, heeft de Brit Mo Farah vrijdagavond voor eigen volk zijn zesde wereldtitel binnengehaald. Het werd een bloedstollende rechtstreekse finale van de 10.000m.

Voor één keer lieten de Oost-Afrikanen zich niet naar de slachtbank leiden door af te wachten en met de veel snellere Farah richting eindspurt te trekken. Vooral de Oegandees Cheptegei en de Keniaan Kamworor zorgden met scherpe tempoversnellingen voor een harde wedstrijd.

Hoewel de koers soms ook stilviel, was het na een bangelijke laatste kilometer in 2’29 favoriet Mo Farah die het haalde in een beste wereldjaarprestatie van 26’49”51. Cheptegei bleef de Brit maar pushen en strandde uiteindelijk op vier tienden. Opmerkelijk: elf van de eerste vijftien atleten liepen een persoonlijk record.