De atletiekkalender krijgt na een maandenlange pauze stilaan vorm. Onze podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ probeert in een onzekere periode zonder EK en Olympische Spelen voor troost te zorgen. In de vierde aflevering blikken we terug en vooruit met marathonlopers Koen Naert en Bashir Abdi. Abdi was met zijn straffe 2u04:49 op de marathon in Tokio dit voorjaar één van dé smaakmakers van de Belgische atletiek. Met de AG Memorial Van Damme en eventueel de London Marathon krijgt de Belgische recordhouder normaliter nog twee mooie kansen om ook in het tweede deel van 2020 te schitteren.

De vierde aflevering van de podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ is helemaal onderaan dit artikel te bekijken en beluisteren.

Voordat de pandemie helemaal losbarstte, verkeerde Bashir Abdi in bijzonder goeden doen. Zijn kanontijd van 2u04:49 op de marathon van Tokio was daar het ultieme bewijs van. Abdi kende een gedroomde aanloop naar de Olympische Spelen, maar zag door corona alles in de soep lopen. De Gentenaar bekijkt het positief. “Ik was in bloedvorm, gemotiveerder dan ooit, heb getoond wat ik kan en ik was klaar voor de Spelen. Jammer, maar het uitstel heeft ook voordelen. Een jaar extra betekent meer ervaring op zak en het geeft mij de kans om tactisch anders te leren lopen. In het verleden liep ik altijd voor een snelle tijd, maar nooit voor een goede klassering, waar het in een kampioenschap toch om draait.”

De Belgische recordhouder verwierf een heel nieuwe status door zijn duik onder de 2u05. Er werd van buitenaf bijgevolg al snel gesproken over eventueel olympisch eremetaal. Abdi laat dergelijke uitspraken niet aan zijn hart komen. “Ik ga mij niet bezighouden met wat anderen zeggen. Het enige wat ik kan doen is streven naar een ideale voorbereiding om zo fris en gezond mogelijk aan de start te staan. Velen denken alleen aan de wedstrijddag, maar het moeilijkste is om drie maand lang week in, week uit 200 kilometer te lopen. De wedstrijd zal afhangen van de maanden die eraan vooraf gingen. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat topsport ongezond is, maar het doet zeker iets met je lichaam.”

In tegenstelling tot heel wat atleten heeft de atleet van het NN Running Team wel een concreet tussendoel op de (nieuwe) weg naar de Olympische Spelen. Op 4 september neemt Abdi het op tegen zijn trainingsmaatje Mo Farah tijdens de AG Memorial Van Damme. Het duo zal een aanval doen op het werelduurrecord van Haile Gebreselassie (21,285 kilometer). “Ik heb altijd al met een uurloop in mijn hoofd gezeten, dus ik kijk er enorm naar uit en zal mij er specifiek op voorbereiden. Dat ik het mag uitvechten met Mo maakt de uitdaging alleen maar leuker. Het is echt iets voor hem. Hij loopt enorm graag rondjes en heeft er geen moeite mee om pakweg 30 kilometer rond eenzelfde voetbalveld te lopen.”

Naast de werelduurrecordpoging durft de marathonspecialist stilaan ook te hopen op de London Marathon die verplaatst is naar 4 oktober. Onder meer Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele, de respectievelijk snelste en tweede snelste man ooit op de marathon, zouden er present tekenen. “Ik hoop zeker op de marathon in Londen, hoewel het nog wat koffiedik kijken is wat de organisatie van plan is. Ik heb gehoord dat ze misschien voor ronden van twee kilometer zouden opteren, maar het blijft de laatste tijd vrij stil rond hun plannen. Eerst de Memorial en dan de London Marathon, daar hoop ik echt op.”

VIERDE AFLEVERING

Bekijk en beluister hieronder het volledige gesprek met Bashir Abdi en Koen Naert. Er wordt onder meer ook nog gesproken over Bashirs stageplannen met Mo Farah, de omstandigheden in Sapporo, waar de olympische marathon volgend jaar zou plaatsvinden en het Europees record op de marathon. Bovendien is er een gastrol weggelegd voor Jeroen D’hoedt en Thomas De Bock. Veel kijk- en luisterplezier!


De overzichtspagina van alle afleveringen uit onze reeks ‘Van hier tot in Tokio’ vindt u hier.