Met nog tweeënhalve week te gaan tot de belangrijkste Belgische indoormeeting van het jaar, is het tijd om een eerste keer vooruit te blikken. Het deelnemersveld is de afgelopen weken stilaan gegroeid en ziet er ondertussen mooi uit. Waarnaar is het uitkijken?

Ondanks verhuis naar Denemarken toch in België te bewonderen: Axelle Dauwens! – Foto: Jasper Jacobs

Zoals steeds krijgen sterke Belgen, zij die zich tenminste aan een indoorseizoen wagen, internationale concurrentie op maat. Dat is ook het geval in de 400 meter bij de vrouwen. Justien Grillet, Axelle Dauwens en waarschijnlijk ook Olivia Borlée zouden zomaar richting EK-limiet van 53″01 kunnen gaan. Vier sterke buitenlandse atletes van onder de 53 seconden kunnen hen daarbij helpen. Bij de mannen hetzelfde verhaal. Antoine Gillet mikt voor het eerst specifiek op het EK indoor, en het minimum van 46″83 lijkt daardoor haalbaar. Ook onze jeugdige toppers Alexander Doom en Sven Van den Bergh zijn van de partij. Zij krijgen tegenstand van de nummers dertien en zestien van Europa afgelopen zomer.

In het polsstokspringen bij de vrouwen gaat Chloé Henry voor het Belgisch record. Bij de mannen komen liefst zes atleten aan de start met een persoonlijke beste van meer dan 5m50, aangevoerd door de Chinees Bokai Huang, vorig indoorseizoen nummer zeventien van de wereld. Ook het verspringen bij de mannen wordt leuk. Cedric Nolf, Corentin Campener en Mathias Broothaerts maken alle drie een aardige kans op het EK-minimum van 7m90. De concurrentie is met vijf achtmeterspringers behoorlijk straf.

Denis Hanjoul was afgelopen zomer vaak de beste Belg. Volgt nu een eerste groot toernooi? – Foto: Jasper Jacobs

De 60m horden geeft altijd vuurwerk tijdens de IFAM, en dit jaar zorgen vooral de mannen daarvoor. Denis Hanjoul, Damien Broothaerts en Dario De Borger vochten al tal van spetterende duels uit, en dat doen ze ook nu weer. De vereiste voor chrono voor Belgrado van 7″70 is per definitie in gevaar.

Sofie Van Accom is straks is Gent de grootste Belgische kanshebber op een EK-limiet – Foto: Tomas Sisk

Zowel op IFAM indoor als outdoor is de 800m bij de mannen vaak spectaculair, en dat is dit keer niet anders. In een veld met 25(!) sub 1’50-lopers en 7 sub 1’47-lopers gaan trainingsmaatjes Jan Van Den Broeck en Laurens Schockaert samen op zoek naar die EK-limiet van 1’48″22. Het hoofdprogramma wordt uitgebreid van twee naar drie reeksen. Ook wanneer later op de avond de afstanden nog langer worden blijft het interessant. In de 1500m bij de vrouwen gaat Sofie Van Accom op zoek naar de vereiste 4’13″75. Na haar knallende 4’07″30 deze zomer lijkt die limiet een haalbare kaart. In de 3000m bij de mannen starten elf atleten die in het verleden al onder de acht minuten doken. In een superdag kunnen Yannick Michiels en Wesley De Kerpel misschien mee schuiven richting de 7’55″66 die nodig is voor Belgrado.

Dit deelnemersveld is voorlopig. We houden u op de hoogte als er nieuws is.

Alle reeksen in het voorprogramma worden van een haas voorzien.

Alle info op IFAM.be