800m-loper Pierre-Antoine Balhan (24) wil terug op de piste staan. De atleet van RESC moest in mei vorig jaar atletiek aan de kant zetten wegens de ziekte van Crohn. Dat is een chronische ontstekingsziekte die gepaard gaat met onder meer zware vermoeidheid, gewichtsverlies en koorts. Zo kwam er een einde aan zijn olympische droom, maar ondertussen werd hij wel Europees kampioen in de Canicross.

“Sinds mijn verplichte rust in mei ben ik nog niet op de piste geweest. Ik mis dat enorm en zal blij zijn als ik er terug sta.” De 8ste van het EK beloften in 2013 is duidelijk, maar de weg ernaartoe is lang. “Ik heb een zeer moeilijk jaar achter de rug. Ik zou je graag zeggen dat ik een bepaalde chrono of kampioenschap voor ogen heb deze zomer maar dat is te vroeg. Leren omgaan met de ziekte van Crohn en die proberen te controleren, dat zijn mijn doelen. Ik zal dit jaar een mentale en fysieke reconstructie ondergaan.”

In die moeilijke periode kon Pierre-Antoine Balhan wel terugvallen op een andere liefde, die van de Canicross. “Canicross is eigenlijk gewoon lopen met je hond. Uiteraard zijn we wel verbonden via een koord en een heupgordel. In november ben ik mijzelf wat gaan forceren op het EK in Engeland met de Europese titel als gevolg. Dit jaar hoop ik om met mijn jonge hond deel te nemen aan het WK in Polen.”

Foto: Tomas Sisk

“Wat de Canicross en de atletiek gemeenschappelijk hebben? Bij beide sporten moet je heel hard trainen. Voor Canicross moet je wel in staat zijn jouw hond te volgen zonder je te blesseren en met zoveel mogelijk plezier te maken. Bovendien moet je dezelfde weg doorlopen als jouw hond, dus moet je hem vooraf goed trainen. De trainingen voor de 800m/1500m zijn eigenlijk ideaal voor de Canicross. Het zijn twee sporten die op trainingsgebied enorm overeenkomen, maar niet op wedstrijdvlak. De nood aan adrenaline en competitie zullen ervoor zorgen dat ik terugkeer naar de atletiek.”