Met de CrossCup Relays van zondag 23 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2016-17 zienderogen. Om u alvast wat warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met MegaSpike – dagelijks één of meerdere voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. Stijn De Vulder (ACG) – kersvers Belgisch marathonkampioen –  is de volgende in het rijtje van onze “WinterKriebels” en kreeg volgende vragen voorgeschoteld:

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Hoe verliep de voorbereiding op dit winterseizoen?
“We zijn deze week opnieuw gestart met de looptrainingen. Na het BK marathon hebben we even een korte break/herstelperiode ingelast. We bouwen nu voort op de ruime basis van de marathonvoorbereiding. De snelheid is zoals verwacht wel wat afgebot en dit zal dan ook een aandachtspunt worden voor de komende weken.”

Wat vond je van je marathonprestatie in Eindhoven?
“Alles verliep vlot tot 25 kilometer met trouwens heel goed ‘haaswerk’ van Lander Van Droogenbroeck. Ik had goeie benen maar toen moest ik nog 17 kilometer solo afleggen. Ik werd misschien wat overmoedig en mijn kilometertijden werden steeds sneller. Ik haalde heel wat Afrikaanse lopers in en in de laatste 2 à 3 kilometer was het plots ‘op’ en verloor ik snel enkele minuten. Ik ben wel nog onder 2u20 kunnen blijven maar haalde zeker niet de tijd die ik voor ogen had. Eerst overheerste de ontgoocheling, nadien kon ik dit beter plaatsen. Wel ben ik heel tevreden met de Belgische titel en het feit dat ik driemaal op evenveel marathons onder 2u20 wist te blijven.”

Welke wedstrijden staan er (reeds) op het programma?
“Ik kies mijn wedstrijden uit in functie van het voorjaar waar er terug een marathon op het programma staat. Crossen staat in functie van de opbouw van kracht voor de marathon, dus nog niks is definitief.”

Wat zijn uw eigen ambities & verwachtingen?
“Ik ga mij niet verbinden tot het lopen van alle CrossCup-manches, zeker niet in de beginfase van het winterseizoen. Ik zal ongetwijfeld ook af en toe opduiken in de regionale crossen. Op de snelle goedlopende regionale parcours moet het mogelijk zijn om mee te strijden voor de overwinning. Mijn laatste jaar als senior moeten we in schoonheid afsluiten, niet?!”

Wat verwacht u van uw rechtstreekse tegenstanders?
“Regionaal (Oost-Vlaanderen, red.) verwacht ik heel wat van de jonge seniores. In de CrossCup-manches verwacht ik Thomas De Bock vooraan bij de zware modderomlopen. De meeste marathonlopers zullen waarschijnlijk maar een beperkt veldloopprogramma afwerken.”

Wat is uw favoriete trainings- of wedstrijdlocatie in de winter?
“De flanken van de Muur van Geraardsbergen & het Abdijpark, het Raspaillebos aan de voet van de Bosberg en niet te vergeten de Gavers in Onkerzele zijn de locaties waar ik veel vertoef in de winterperiodes.”

Wie wordt volgens u één vd revelaties (m/v) dit seizoen?
“Ik verwacht vuurwerk bij de overstap van Simon Debognies en Dieter Kersten naar de lange cross.”

Voor welke MegaSpike-atleten heeft u gekozen en waarom?
* Louise Carton (ACME – 29m): nu al een grote madam in de cross
* Thomas De Bock (HAMM – 21m): er zijn nog zekerheden voor zware modderomlopen
* Veerle Van Linden (ASVO – 15m): mijn n°1 voor de regionale cross
* Astrid Verhoeven (LEBB – 14m): terug sterk aan de slag
* Charlotte Van Hese (AVLO – 7m): wilde (Oost-Vlaamse) gok
* Arno De Feyter (RCG – 5m): sterke comeback in 2016, 2017 brengt nog meer goeds
* Hanne Verbruggen (VITA – 5m): enkele knappe uitslagen de laatste weken, dit laat het beste verhopen
* Wazo De Rouck (ACG – 2m): trainingspartner die het mij ferm lastig kan maken op training
* Juliaan Van Lierde (ACG – 1m): karakterkerel en ja om familievetes te vermijden koos ik voor hem (voor die prijs kan je ook niet sukkelen, fameus soldenartikel!)
* Timothy Vandewattijne (ACG – 1m): zwaar onderschat & comeback van 2017

Wat verwacht u van uw ingeschreven MegaSpike-ploeg?
“Dat vooral de vrouwen in mijn ploeg voor de kostbare punten moeten zorgen.”

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-prono kan u terugvinden op www.megaspike.be.

winterkriebels