Lawrence Cherono heeft op indrukwekkende wijze zichzelf opgevolgd tijdens de marathon van Amsterdam. De 30-jarige Keniaan profiteerde van de ideale omstandigheden en het perfecte haaswerk in de Nederlandse hoofdstad. In het laatste wedstrijddeel kon Cherono versnellen. Met een eindtijd van 2u04:06 deed hij meer dan een minuut beter dan zijn eigen parcoursrecord van 2u05:09. Stijn De Vulder werd de eerste Belg in Amsterdam.

De marathon van Amsterdam stond in het teken van de deelname van titelverdediger Lawrence Cherono en de Ethiopische pistelegende Kenenisa Bekele. Bekele zou tijdens zijn voorbereiding ongezien hard gewerkt hebben. Hij gaf zelf mee in een betere vorm te verkeren dan de periode waarin hij 2u03:03 liep tijdens de marathon van Berlijn.

Het haaswerk in Amsterdam gebeurde door het NN Running Team, waar Bekele deel van uitmaakt. Maar liefst 13 atleten kwamen halfweg door na 1u02:11. Het parcoursrecord leek dan al in gevaar, zeker toen Cherono samen met zijn kompanen Mule Washihun en Solomon Deksisa kon versnellen. Cherono werkte zijn laatste kilometers aan een verschroeiend tempo af. Hierdoor kwam hij zelfs in de buurt van een eventuele duik onder 2u04. Ondanks zijn snellere tweede wedstrijdhelft (1u01:55) schoot hij hiervoor net tekort. Met 2u04:06 ging zijn eigen parcoursrecord wel voor de bijl. Wasihun en Deksisa doken met respectievelijk 2u04:37 en 2u04:40 eveneens onder het oude parcoursrecord.

“Ik hoopte om in de buurt van 2u04:30 te komen. Dat is me vandaag gelukt. Ik ben daar dan ook heel erg tevreden mee. De omstandigheden zaten mee. Volgend jaar hoop ik graag terug te keren naar Amsterdam om opnieuw beter te doen”, aldus winnaar Cherono.

Publiekstrekker Kenenisa Bekele leek aanvankelijk een goede dag te hebben, maar rond kilometer 30 moest hij voorin de rol lossen. De voormalige wereldkampioen en olympische kampioen probeerde nog een vuist te maken. De man met de hamer bleek echter over meer kracht te beschikken. Twee kilometer voor de finish stapte Bekele uit in het gezelschap van zijn manager Jos Hermens.

Er was ook plaats voor de wedstrijd in de wedstrijd, aangezien het Nederlands kampioenschap ook plaatsvond tijdens de marathon. Daarin werd het aanvankelijk Ronald Schröer met een voorgift op topfavoriet Michel Butter. Butter werd vergezeld door Edwin De Vries. In de buurt van de beste Nederlanders liep met Stijn De Vulder ook een landgenoot mee. De Vulder zou uiteindelijk zelfs voor de beste Nederlander finishen. De atleet van ACG finishte na 2u16:57. Butter volgde na 2u17:18 als eerste Nederlander. Hij bleef De Vries en Gert-Jan Wassink voor. Schröer viel uiteindelijk nog van het podium.

Stijn De Vulder – Foto: Peter Wagemans

Bij de vrouwen werd het Ethiopië boven met Tadelech Bekele als primus. Bekele bleef met 2u23:14 haar landgenotes Shasho Insermu en Azmera Gebru voor. Beide dames volgden op respectievelijk 14 en 17 seconden van de winnares.