Usain Bolt heeft nog maar eens bewezen dat hij de snelste man ter wereld is. In de finale van de 100 meter op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro was hij sneller dan de Amerikaan Justin Gatlin en de Canadees Andre Degrasse. Bolt haalde met deze overwinning zijn derde titel op rij op de 100 meter en zal dat donderdag proberen te herhalen op de 200 meter.

In de halve finale eerder op de avond bolde de 29-jarige Jamaicaan makkelijk naar de overwinning in zijn reeks met 9″86. Zijn grootste concurrent Justin Gatlin deed dat ook, zij het in een iets tragere tijd van 9″95. In de finale kwamen de twee heren elkaar dan weer tegen. Bij het betreden van de piste werd Gatlin uitgejouwd terwijl Bolt kon rekenen op oorverdovend applaus. In de eerste meters liep Gatlin zoals verwacht aan de leiding maar eenmaal Bolt op hoogte kwam van de Amerikaan, liep hij makkelijk weg. De klok stopte na 9″81 voor Bolt, Gatlin kwam acht honderdsten later over de streep in 9″89. Andre Degrasse pakte brons in 9″91.