Opnieuw blikken we met een interessante naam uit de Belgische atletiek terug op de Belgische prestaties van de dag voordien in Rio. Nathalie De Vos is de geknipte naam om de prestaties van onze marathonvrouwen te beoordelen. De afstandloopster met een persoonlijke beste van 31’22”80 in de 10.000 meter heeft zelf ook jarenlang op de olympische marathon gemikt en volgde alles gisteren op de voet.

Hoe schat je de prestaties van Veerle, Manuela en Els in?

“Persoonlijk vind ik dat ze alle drie een hele mooie prestatie hebben neergezet. Geen van hen heeft een persoonlijk record neergezet, maar op een kampioenschap gaat het vooral om de klassering en in deze warme omstandigheden hebben ze zich op dat vlak alle drie overtroffen. Dat de warmte een rol speelde is te zien aan de 23 opgaves. Er is een grote zelfkennis nodig om een marathon juist in te delen en vooral in deze warme omstandigheden je eigen kunnen te gaan inschatten. Veerle en Els hebben ongeveer dezelfde tactiek gehanteerd. Ze zijn beide voorzichtig gestart met een geschatte eindtijd rond de zeven minuten trager dan hun persoonlijk record. Manuela koos voor een iets agressievere tactiek met een geschatte eindtijd van slechts ongeveer een minuut boven haar persoonlijk record. Veerle stond met haar persoonlijk record 2u31’56” op de de 74ste plaats van de 157 ingeschreven deelneemsters. Ze heeft haar wedstrijd heel goed ingedeeld. Halfweg  liep ze al rond de 84ste plaats, om dan nog eens de helft van die deelnemers voorbij te gaan en uiteindelijk te eindigen op een 47ste plaats. Ze heeft dus een vrij constant tempo aangehouden van rond de 3:45/km. Om dat in deze omstandigheden te kunnen verwezenlijken, toont aan dat ze een enorme zelfkennis heeft.

Manuela Soccol - Foto: Peter Wagemans
Manuela Soccol – Foto: Peter Wagemans

“Manuela nam vooraf de 108ste plaats in. Ze is samen met Veerle van start gegaan, maar moest helaas na 10 kilometer haar tempo aanpassen en Veerle laten gaan. Ze kon wel haar positie tussen de deelneemsters handhaven en geleidelijk aan plaatsen blijven winnen. Halfweg kwam ze door op de 105de plaats om uiteindelijk te eindigen op een 74ste plaats. Hoewel Manuela dus een iets agressievere tactiek toegepast heeft en omwille van die tactiek haar tempo heeft moeten aanpassen, is ze er toch dankzij haar doorzettingsvermogen in geslaagd om een mooi resultaat te behalen in haar eerste internationale zomerkampioenschap.”

Els Rens - Foto: Peter Wagemans
Els Rens – Foto: Peter Wagemans

“Els bezette de 114de plaats tussen alle ingeschreven atletes. Uit de doorkomsten na elke 5 kilometer is het duidelijk op te merken dat ze ervoor koos om haar eigen wedstrijd te lopen en een gemiddeld tempo van rond de 3:55/km wou handhaven. En daar is ze, net als Veerle, heel goed in geslaagd! Halfweg wedstrijd kwam ze door op de 123ste positie om dan in haar tweede wedstrijdhelft nog heel wat atletes op te rapen en zo te eindigen op een verdienstelijke 84ste plaats in haar eerste internationale kampioenschap.”

Hoe heb je de marathon zelf beleefd?

“Deze Olympische marathon was heel leuk om te volgen omdat er drie Belgische atletes aan de start stonden. Ik vind het fantastisch om te zien hoe atletes zowel fysiek als mentaal met die afstand omgaan. Het totale volume van je trainingsschema in voorbereiding van die marathon, het mentale aspect en de soms extreme externe omstandigheden, maken het volgens mij een heel boeiend atletiekonderdeel om te volgen. Ik heb de marathon gevolgd via de BBC waar vooral de leiders in beeld werden gebracht. De drie Belgische vrouwen heb ik gevolgd via de officiële website van de Olympische Spelen waar telkens de doorkomsttijden na iedere 5 km werden meegedeeld. Je weet dat ze alle drie heel hard naar deze wedstrijd hebben toegewerkt en je wenst hen dan ook toe dat al hun hard werk van maandenlang toeleven naar deze ene wedstrijd beloond wordt. Het was dan ook telkens heel spannend afwachten hoe de Belgen het er de volgende 5 kilometer van afgebracht hadden en iedere keer blij opmerken dat ze alle drie plaatsen bleven opschuiven. Ik vind het opmerkelijk en bewonderenswaardig dat ze alle drie in deze warme omstandigheden deze prestaties hebben neergezet en dat voor twee van hen in hun eerste kampioenschap van dit niveau.”

“Voor de liefhebbers van cijfertjes heb ik samen met Wout (Vandegaer, haar partner) enkele grafiekjes gemaakt om alles duidelijk zichtbaar te maken.”

Het is niet helemaal duidelijk of Veerle Dejaeghere het voor bekeken houdt, maar hoe kijk je naar haar carrière?

Veerle Dejaeghere - Foto: Jasper Jacobs
Veerle Dejaeghere – Foto: Jasper Jacobs

“Veerle is een van de oudere atletes in deze marathon en heeft ondertussen een lange en succesvolle carrière achter de rug waaruit haar talent, liefde voor de sport en doorzettingsvermogen duidelijk af te leiden is. Het meest opmerkelijke is dat ze tijdens haar carrière zich heeft gespecialiseerd en uitblonk in drie verschillende disciplines (1500m – PR & BR 4’05”05 , 3000m steeple – PR & BR 9’28”47 en marathon – PR 2u31’56”) en het veldlopen. Naast Europese kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en vele Belgische titels, heeft ze ook drie (!) keer deelgenomen aan de Olympische Spelen op deze 3 verschillende afstanden. Ondertussen heeft Veerle ook al een paar keer aangekondigd dat ze met atletiek zou stoppen, maar dat is haar tot op vandaag nog niet gelukt. Hoewel dat misschien raar overkomt voor de meesten, kan ik best begrijpen waarom het zo moeilijk is. Ik vind het fantastisch dat iemand niet enkel voldoening haalt uit de prestaties, maar ook zoveel passie heeft voor de sport zelf. Ik hoop dat Veerle voorlopig de loopschoenen nog niet opbergt en nog één keer een marathon doet waar ze niet te berekend loopt, want ik ben ervan overtuigd dat ze nog wel een beetje sneller kan dan haar persoonlijk record en, wie weet, een duik onder de 2h30’.”