Ook in Nederland was het op zondag geen stralend atletiekweer en dus werden ook de FBK Games geteisterd door wind en regen. Dat kwam de vele Belgen helaas niet goed uit. Het was echter vooral Bashir Abdi die maar weinig te lijden had onder de omstandigheden. Hij bleef op de 5000m amper een tiental tellen boven zijn PR en dook zo bijna een halve minuut onder de limiet voor het EK, waarvoor hij zich al plaatste op de 10.000m.

Anne Zagré - Foto: Tomas Sisk
Anne Zagré – Foto: Tomas Sisk

Op de 100m horden waren de Belgische ogen in Hengelo gericht op Anne Zagré. Zij klokte 13″09 in de reeksen en deed daar nog eens 3 honderdsten vanaf in de finale. Ze moest daarmee 18 honderdsten toegeven op de Canadese Phylicia George die won. Zagré plaatste zich eerder op het seizoen al voor het EK met 12″94. Bij de mannen was Dario De Borger opnieuw van de partij op de hoge horden. Hij bleef gisteren pas 7 honderdsten boven de EK-limiet, maar ook in Hengelo mocht het niet zijn. De Borger werd laatste in zijn reeks met 13″95.

Aaron Botterman kreeg op de 800m een wedstrijd op maat. Gegangmaakt door specialist Bram Som, was de winst in die race uiteindelijk voor de Keniaan Willy Tarbei in een snelle 1’45″87. Botterman vond nog niet meteen zijn snelle benen van vorig jaar. Hij zou achtste worden en maar net onder de 1’50 blijven (1’49″61). “De chrono is misschien wat teleurstellend. Maar ik had anderzijds ook niet verwacht dat ik in mijn eerste 800m van het seizoen al meteen een hele snelle tijd zou lopen”, verduidelijkte Aaron op de website van Atletiek Vlaanderen.

Almensh Belete haalde de finish niet op de 5000m, maar dat maakte Bashir Abdi goed bij de mannen. De Gentenaar liep in een stevig veld als tiende binnen in 13’14″92, een kleine tien seconden boven zijn persoonlijke beste van vorig jaar, maar wel goed voor een derde tijd in Europa dit jaar. Enkel de Spanjaard Antonio Abadia en de Brit Andrew Butchart, die vlak voor hem finishten gingen dit seizoen al sneller. Abdi plaatste zich vorig jaar al voor de Spelen op de 5000m, maar duikt met zijn chrono uit Hengelo ook bijna een halve minuut onder de limiet voor het EK (13’39″70).

Fanny Smets - Foto: Tomas Sisk
Fanny Smets – Foto: Tomas Sisk

In het polsstokspringen haalde Fanny Smets de achtste plaats met 4m15, 35 centimeter onder haar persoonlijke beste. Ook in het hoogspringen geen grote successen voor België. Bram Ghuys had drie pogingen nodig op de openingshoogte (2m10), maar zou niet hoger geraken. Gisteren in Oordegem was hij goed voor 2m11. Ook Cedric Nolf keerde van een eerder kale reis terug uit Hengelo. Hij zou 7m19 verspringen, helaas onvoldoende om recht te hebben op meer dan drie pogingen, een immens verschil als het gaat om de jacht op een limiet of persoonlijk beste. Thomas Van Der Plaetsen deed het beter. De tienkamper kwam 7m57 ver, een verbetering van zijn seizoensbeste.

Bekijk alle uitslagen hier.