Terwijl rond deze periode van het jaar heel wat grote stadsmarathons worden afgewerkt – denk maar aan Parijs, Rotterdam en Hamburg – hebben sommigen aan een indoorbaan van 200 meter voldoende om records te breken op de 42,195km. In New York verpulverden twee Amerikanen de wereldrecords op de indoor marathon, goed voor maar liefst 211 duizelingwekkende rondjes.

De 33-jarige Malcolm Richards zette de nieuwe besttijd bij de mannen op 2u21’56, waarmee hij ruim vijf minuten beter deed dan het wereldrecord dat sinds 2010 op de tabellen stond. Ook de tweede in de wedstrijd Anthony Mogliozzi dook met 2u24’04 onder de vorige besttijd.

Bij de vrouwen was het Allie Kieffer die met 2u44’44 bijna tien minuten beter deed dan het twee jaar oude wereldrecord.

Beide records zijn uiteraard nog even verwijderd van de outdoor records (2u02’57 bij de mannen en 2u15’25 bij de vrouwen). Dat heeft vermoedelijk veel te maken met start- en prijzengeld, waardoor bijvoorbeeld de elite Afrikaanse atleten voorlopig geen recordpogingen deden. Nochtans kregen beide winnaars een mooie cheque van 1000 dollar voor hun eerste plaats en nog eens 5000 dollar voor het verbreken van het wereldrecord.

Bekijk interviews met de wereldrecordhouders hier en hier.