Dat de strijd voor een ticket voor de Olympische Spelen op de marathon groter is dan ooit tevoren, weet ondertussen (bijna) iedereen. Iets langer dan een week geleden, op de marathon van Parijs, dook Hanna Vandenbussche onder de besttijd van Manuela Soccol en verwees haar zo naar een 4de plaats op de Belgische ranglijst bij de dames. Deze ranglijst kan echter nog volledig door elkaar gehaald worden. Misschien al binnenkort, want op 17 april loopt Soccol, die nog niet zo lang terug is van hoogtestage in Kenia, de marathon in Hamburg.

Hoe verliep je stage in Kenia?

“De stage ging heel goed. Alles verliep volgens plan of zelfs beter. Mijn lichaam was vrij snel aangepast aan de hoogte, waardoor ik vlot kon trainen en het aantal kilometers kon opdrijven. Ondertussen hebben mijn trainer, mijn vriend en ikzelf al de nodige ervaring op vlak van marathonvoorbereiding op hoogte. Hierdoor zat het schema al goed in elkaar en moesten we ter plaatse weinig aanpassingen doorvoeren.”

Op 17 april loop je in Hamburg nog maar je tweede marathon uit je carrière. Ga je het nu anders aanpakken dan bij je debuutmarathon, nu je iets meer ervaring hebt?

“In mijn eerste marathon heb ik het voorzichtig aangepakt en aan een heel constant tempo gelopen. Deze keer zal ik behoudend starten, maar naar het einde toe zou ik graag proberen een tempo hoger te schakelen, al loop ik liever aan een constante snelheid. Het is alleszins het plan om te vertrekken aan een tempo voor een tijd onder de 2u38:16 en dan wordt het naar het einde toe kijken wat er nog in de tank zit. Ik heb het voordeel dat ik in Hamburg met twee persoonlijke hazen kan lopen die mij door en door kennen.”

Met welke ambitie zal je in Hamburg aan de start verschijnen?

“Het doel is een tijd te lopen onder die van Els Rens (2u38:16). Hierdoor zou ik dan bij de dames op een voorlopige 2e plaats staan op de Belgische ranglijst en dus een voorlopig ticket voor de Spelen bemachtigen.”

Binnen enkele weken wordt de definitieve selectie voor de olympische marathon bekendgemaakt. Hoe groot acht je de kans dat jij je koffers mag pakken voor Rio?

“Het blijft stom klinken, maar hiervoor schat ik mijn kans op 50%. Een marathon moet altijd nog gelopen worden en je hebt veel factoren zelf in de hand (training, gezondheid, mentaal…). Er zijn echter nog veel factoren waar jijzelf geen of weinig invloed op hebt (het weer, gevoel van de dag…). Een ‘nee’ heb je en een ‘ja’ kan je krijgen. Ik ga dan ook volledig voor die ‘ja’ gaan in Hamburg.”

Indien jij naar Rio mag, staan er dan nog wedstrijden op de planning als voorbereiding en hoe ziet je seizoen eruit als je toch niet mag gaan?

“Na Hamburg las ik sowieso een kalmere periode in van enkele weken. Na die rustperiode staan er enkele stratenlopen op de planning. Als ik geselecteerd ben voor Rio start mijn marathonvoorbereiding al vrij snel, dit wel in combinatie met enkele wedstrijden. Moest Rio niet doorgaan, ga ik toewerken naar een najaarsmarathon.”

Waar zie jij jezelf eindigen bij deelname aan de Olympische Spelen?

“Dit is een heel moeilijke vraag. Er zijn veel landen die de versoepelde internationale limiet hanteren, waardoor er een breed deelnemersveld aan de start zal staan. Er zullen bijgevolg ook meer dames deelnemen met een ’tragere’ tijd dan 2u42′. Het blijft echter moeilijk inschatten welke plaats ik kan bemachtigen in Rio.”