Na een hele reeks Russische atleten is nu ook de Bulgaarse Gabriela Petrova betrapt op het gebruik van meldonium. Petrova werd in 2015 Europees vicekampioene indoor hinkstapspringen.

“Er zijn inderdaad sporen van meldonium gevonden bij Gabriela Petrova bij een dopingcontrole buiten competitie”, aldus haar manager op de Bulgaarse televisie. Meldonium staat sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst.

Volgens het management van de Bulgaarse atlete nam ze het product enkel in 2015, toen het nog niet verboden was. “Dat er sporen gevonden zijn, bewijst geen actief gebruik in 2016”, klinkt het. Eerder deze week waren er inderdaad berichtgevingen van de producent van het middel waarin ze verklaarden dat het mogelijk was dat het middel “eerder weken, dan dagen” opspoorbaar was in het lichaam.

De 23-jarige Petrova werd op het EK indoor 2015 in Praag tweede in het hinkstapspringen. In hetzelfde jaar werd ze verkozen tot Sportvrouw van het Jaar in Bulgarije.