Vandaag werd in de Welshe hoofdstad Cardiff het WK op de halve marathon betwist. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen prijkte een Keniaanse atleet op het hoogste schavotje.

Bij de dames was het al Kenia wat de klok sloeg. Peres Jechirchir beschikte in de slotfase nog over de meest frisse benen en na een stevige eindsprint klokte ze af op 1’07″31. Enkele seconden nadien eindigde haar landgenote Cynthia Limo, die ze in de slotfase nog afschudde, als tweede, ook de derde plek ging naar Kenia met Mary Ngugi. Net als vorig jaar kleurde het podium dus volledig Keniaans.

Bij de heren ging het van meet af aan snoeihard. Ook daar waren de Kenianen hoofdzakelijk verantwoordelijk voor. In zware omstandigheden met stevige windvlagen en regenbuien werd er ontzettend snel doorgekomen na 10 kilometer (27’59). Indien de weersomstandigheden zich van een iets gunstigere kant lieten zien, was een nieuw wereldrecord (58’23) misschien wel feit, maar daar moeten we dus nog even op wachten. Geoffrey Kamworor maakte ondanks een tuimelpartij bij de start veel indruk en verlengde zijn wereldtitel. De Keniaan mocht de handen in de lucht gooien na 59’10, bijna een halve minuut later legde zijn landgenoot Bedan Muchiri beslag op het zilver. Mo Farah, de Britse vedette en olympisch kampioen op de 5.000 en 10.000 meter, moest vrede nemen met het brons. Farah kreeg het halfweg wedstrijd knap lastig en liep zijn eigen wedstrijd. Dat loonde aangezien hij in de laatste 5 kilometer nog enkele atleten wist in te rekenen om alsnog op het podium te mogen plaatsnemen. Of die bronzen medaille hem echter volledig tevreden stelt is een andere vraag…

De volledige uitslagen van het WK halve marathon vindt u hier.

Bekijk hieronder de ontknoping van zowel de wedstrijd bij de vrouwen als bij de heren.