In Valencia werd vandaag gezocht naar een nieuwe wereldkampioen op de halve marathon. De Keniaan Geoffrey Kamworor was de grote favoriet. Hij kon zichzelf voor de tweede keer opvolgen. Aan de start ook één Belg: Koen Naert ging in de Spaanse straten op zoek naar een nieuw persoonlijk record. Een verslag van de wedstrijd leest u hieronder.

176 atleten stonden vandaag aan de start van het prachtige wetenschapsmuseum Principe Felipe op zoek naar de wereldtitel. Koen Naert liep de eerste twintig minuten mooi in het grote pak en was dankzij zijn gele haarband vaak in beeld. De hevige wind zorgde ervoor dat het grote Afrikaanse geweld zich relatief gedeisd hield. Na een halfuur kwamen dan toch een pak Kenianen en Ethiopiërs aan de boom schudden. Het deelnemersveld werd zo meer uitgerekt.

Na 15 kilometer achtte de topfavoriet Kamworor zijn moment gekomen. Eén versnelling bleek voldoende om zijn tegenstanders van zich af te schudden. Koen Naert bleef stelselmatig opschuiven. Na de 31ste doorkomst na 10 kilometer in een tijd van 29’31, kwam hij vijf kilometer later de top 25 binnen in 44’14.

De 28-jarige atleet bleef die positieve lijn doortrekken en kwam als 22ste én derde Europeaan over de finish na 1u01:42. Daarmee wordt Koen Naert de vijfde snelste Belg aller tijden op de halve marathon. Hij verbetert zijn persoonlijk record met maar liefst één minuut en 47 seconden.