Koen Naert heeft zich gisteren opnieuw in de kijker gelopen. Op het WK halve marathon in Valencia maakte hij met een 22ste plaats in 1u01:42 een prima beurt, slechts twee Europeanen gingen hem in diezelfde wedstrijd vooraf.

“In de beginfase kon ik vrij vlot met de kopgroep meeschuiven en viel het tempo goed mee”, doet Naert zijn verhaal. “Na vijf kilometer kregen we echter met bijzonder veel tegenwind te maken en keek zo goed als iedereen de kat uit de boom. De jonge Zwitser Julien Wanders probeerde een aantal keer weg te springen, maar werd steeds weer ingerekend. De Kenianen wilden hun winstkansen natuurlijk niet hypothekeren en zelf wilde ik ook niet onnozel gaan doen door op kop te lopen.” Halfweg maakte Naert nog steeds deel uit van de omvangrijke kopgroep, maar op ruim 5 kilometer van de finish jaagde topfavoriet Kamworor het tempo de hoogte in. “Ik bleef zo lang mogelijk achteraan de kopgroep hangen om zo een beetje te profiteren van het Afrikaanse talent. In de slotkilometers kon ik nog enkele atleten voorbijsnellen waaronder de Spanjaard Lamdassem en de Japanner Osako.” Naert kon zijn flinke tred goed aanhouden en had na de finish zelfs even het gevoel dat hij niet helemaal tot het gaatje was gegaan. Ruim tien minuten na de wedstrijd maakte de euforie plaats voor duizeligheid, al is dat gevoel topsporters uiteraard niet vreemd.

“Meteen na de finish kon ik het resultaat moeilijk geloven, ook al omdat dit de vijfde Belgische prestatie aller tijden is en in achttien jaar geen enkele landgenoot beter deed. Ik was er vooraf van overtuigd dat mijn record zou sneuvelen, maar 1u02:30 leek mij het hoogste haalbare. Dat ik daar met 1u01:42 ruim onder bleef, betekent veel. Ik moet toegeven dat we richting deze halve marathon hebben toegewerkt, maar ik blijf toch een man van de volledige marathonafstand.” Dit resultaat is op z’n minst veelbelovend met het oog op het EK in Berlijn, waar Naert op zondag 12 augustus wil meestrijden voor een topklassering. “Dit is de stap die ik nodig had om de aansluiting te maken met de Europese top. Nu is het zaak om blessurevrij te blijven en te sleutelen aan kleine details die het verschil kunnen maken. Na een relatieve rustweek zit ik samen met trainer Raymond Van Paemel om de weg naar Berlijn vast te leggen, we willen zoveel mogelijk risico’s op een blessure uitsluiten.”

Foto: Bjorn Paree