De Keniaanse Peres Jepchirchir heeft het WK halve marathon bij de vrouwen op haar naam geschreven. Jepchirchir was na een spectaculaire wedstrijd in Gdynia die ontsierd werd door enkele valpartijen van de favorieten de snelste in een sprint met drie. Met 1u05:16 verbeterde ze haar eigen WR in een race waarin alleen vrouwen aan de start verschijnen. De Duitse Melat Kejeta, goed voor een Europees record in een pure vrouwenrace en Ethiopische Yalemzerf Yehualaw vervolledigden het podium. Onze landgenote Nina Lauwaert liep een sterke, opbouwende race en finishte net in de top 40 in een nieuw PR van 1u11:33.

Ideaal waren de omstandigheden niet in Gdynia, maar door het uitblijven van de verwachte regen leken de vrouwen zich weinig aan te trekken van de temperatuur onder tien graden. Voorin ging het in een groep met maar liefst 13 atletes namelijk razend snel. Vooral de Keniaanse dames met onder meer Joyciline Jepkosgei en Peres Jepchirchir verzorgden het tempowerk. Na tien kilometer was de groep van 13 herleid tot zeven atletes, meer dan logisch aangezien de kop van de wedstrijd op WR-schema (in een race uitsluitend voor vrouwen) zat. Titelverdedigster Netsanet Guideta viel letterlijk weg op het bochtige circuit. Nina Lauwaert opteerde voor een rustige start, maar deelde duidelijk goed in. Na een passage als 78ste na vijf kilometer schoof ze stelselmatig op naar de 46ste na 15 kilometer. Onze landgenote passeerde na 51’05, waardoor een PR tot de mogelijkheden behoorden.

In de kopgroep werd de slotfase ontsierd door een pijnlijke val van topfavoriete en wereldrecordhoudster Ababel Yeshaneh. De snelste vrouw ooit op de afstand sleurde Jepkosgei mee. Door die val brak de kopgroep ook in verschillende stukken. Een trio bleef over met Jepchirchir, de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw én de verrassende Duitse Melat Kejeta, die sinds maart van dit jaar over een Duits paspoort beschikt. In de slotkilometer leken de drie dames stuk voor stuk kans te maken op de zege, maar het was Jepchirchir die haar snelle benen liet spreken en zo voor de tweede keer het zegegebaar mocht maken op een WK halve marathon. De wereldrecordhoudster verbeterde haar eigen record in een race exclusief voor vrouwen met 1u05:16, tevens een kampioenschapsrecord, gevolgd door Kejeta en Yehualaw, die bijna ten val kwam in de laatste rechte lijn. Met 1u05:18 verpulverde Kejeta het Europees record in een vrouwenrace. Maar liefst zes dames doken onder 1u06, wat nog nooit eerder voorviel.

Peres Jepchirchir – Foto: World Athletics

Lauwaert finishte sterk en dook net de top 40 binnen met een 38ste stek. Haar nieuw PR van 1u11:33 zal ook een vertrouwensboost geven met het oog op de marathon in Valencia op 6 december, al is de vraag natuurlijk of die race gezien de huidige coronacijfers nog zal plaatsvinden. In de top 45 verbeterden maar liefst 37 dames hun PR, wat kan duiden op de macht van carbonschoenen op de weg. Dankzij de zege en het WR kende Jepchirchir eveneens een begenadigde dag op financieel vlak. De Keniaanse verdiende dankzij haar individuele prestaties zo’n 68.000 euro zonder haar bonus voor de zilveren teammedaille van het Keniaanse team.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1317407400509476864