Het WK halve marathon, dat op 29 maart in het Poolse Gydnia gepland stond, is uitgesteld naar oktober. De grote onzekerheid rond de impact van het coronavirus heeft World Athletics tot die beslissing gedwongen. Koen Naert en Nina Lauwaert waren Belgen die mikten op het kampioenschap. 17 oktober wordt normaal gezien de nieuwe datum voor het WK.

World Athletics heeft in samenspraak met de burgmeester van de Poolse stad Gydnia beslist om het WK halve marathon uit te stellen. De reden is de grote onzekerheid door de verspreiding van het coronavirus. De huidige situatie rond het virus zou het kampioenschap grondig aantasten, aangezien een groot aantal landen reizen verbieden.

De gezondheid van atleten wordt door World Athletics vooropgesteld. Het medische team van de federatie staat in rechtstreeks contact met de Wereldgezondheidsorganisatie en besliste daarom samen met het LOC om het WK uit te stellen naar 17 oktober. Er stond tevens een halve marathon gepland voor het grote publiek, met maar liefst 25.000 deelnemers. Ook die wedstrijd wordt verplaatst.

Het WK zou het debuut op de halve marathon worden voor Joshua Cheptegei, die het zou opnemen tegen zijn teamgenoot bij het NN Running Team, Geoffrey Kamworor. Cheptegei is de snelste man ooit op vijf en 15 kilometer op straat en de tweede snelste atleet ooit op tien kilometer op de weg. Kamworor is de wereldrecordhouder op de halve marathon en kan op het WK een gooi doen naar een vierde opeenvolgende titel.

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team