Koen Naert komt komende zaterdag in actie op het WK halve marathon in het Spaanse Valencia. De 28-jarige atleet kwam de afgelopen twee keer in actie op Nederlands grondgebied. Hij kon zowel tijdens de 20 van Alphen, als op de Parelloop in Brunssum vertrouwen tanken met het oog op het WK. Op die Parelloop verbeterde hij zijn PR op de 10km op straat. Waartoe is Naert zaterdag in staat?

Na het stevige jaar 2017, waarin Naert zijn PR verbeterde in Rotterdam en een knappe achtste plaats bemachtigde op de mythische marathon van New York, volgt er een eerder rustig begin van 2018. Naert maakte al even de keuze om geen voorjaarsmarathon te lopen. De West-Vlaming richt namelijk al zijn pijlen op het EK in Berlijn.

“Zo’n EK marathon is er slechts om de vier jaar. Het staat al jaren met stip aangeduid en ik wil er in topvorm zijn. Het niveau is sinds vorig jaar opnieuw een pak hoger dankzij de kanontijden van Sondre Nordstad Moen (die dook als eerste Europeaan ooit onder 2u06 in december; red.) en Abdi Nageeye (die het Nederlandse record naar 2u08:16 bracht; red.). Bovendien zijn er nog een aantal heel sterke kerels zoals een Callum Hawkins en Michel Butter, om nog maar te zwijgen van de Turkse atleten. Een realistische doelstelling gezien mijn PR (2u10:15; red.) is een plaatsje bij de beste acht atleten. Als alles meezit, dan kan ik eventueel bij de beste vijf eindigen. Een absolute droom is natuurlijk het podium halen, maar daarvoor zal ik een superdag moeten hebben én enkele favorieten een offday”, aldus Naert.

Bij onze noorderburen toonde de atleet dat het met zijn snelheid alvast goed zat. In Alphen liep hij voor het eerst in zijn carrière van start tot finish aan de leiding, om te finishen na 1u01:41. Voorafgaand aan die wedstrijd trok hij met enkele Nederlandse atleten naar Murcia om er in betere omstandigheden te trainen. Dat zou komende zaterdag zijn vruchten moeten afwerpen, aangezien de weersvoorspellingen het beste doen verhopen in Valencia. Afgelopen zondag in Brunssum, waar de ijzige wind het de lopers er niet makkelijker op maakte, klokte hij af op amper zes seconden van de winnaar na 29’12. Het was meteen zijn snelste 10km op straat ooit.

“Zaterdag wil ik vooral snel lopen. Naar mijn plaats ga ik absoluut niet kijken. Mijn huidig PR staat op 1u03:29. Hopelijk staat na zaterdag een scherpere chrono naast mijn naam. Daarvoor heb ik de afgelopen maanden toch stevig getraind, dus hopelijk slaag ik in dat opzet”, besluit de marathonspecialist.

Kamworor voor derde titel?

Dé topfavoriet voor zaterdag is de Keniaan Geoffrey Kamworor. De Keniaan, die zomaar even wedstrijden op de piste, straat en in het veld combineert, kan zijn derde titel op een rij behalen. Hij is trouwens geen onbekende voor onze landgenoot. Kamworor liep namelijk in het spoor van Naert tijdens een groot deel van de marathon van New York, waarin Naert samen met Michel Butter het tempo bepaalden. Kamworor zou aan de finish wel de snelste zijn en uiteindelijk een bonus van ruim twee minuten bij elkaar lopen op Naert.

U kan de race van Naert op zaterdag volgen vanaf 17:30 via de livestream van IAAF door hier te klikken.