Opschudding in de marathon van Nairobi in Kenia. De atleet die het sprintje voor de tweede plaats won van Shadrack Kiptoo, de 28-jarige Julius Njogu, kwam meteen na het overschrijden van de finishlijn in een storm terecht. Officials geloofden immers niet dat hij de volledige marathonafstand had afgelegd. Grootste weggever: het opvallend gebrek aan enige tekenen van vermoeidheid en zweet tout court. Njogu zou net buiten het stadion vanuit een groepje toeschouwers op het parcours gesprongen zijn om zo een gooi te doen naar het prijzengeld van zo’n € 6.400 voor de tweede plek.

Njogu ging nog in discussie met de race officials en politieagenten en toonde maar wat graag de blaren op zijn voeten om te bewijzen dat hij wel degelijk de volledige afstand had afgelegd, maar tevergeefs.

Joshua Kipkorir won bij de mannen in 2u13’25, bij de vrouwen won Elizabeth Rumokoi in 2u29’32.

In 2013 werden in Nairobi al eens twee atletes gediskwalificeerd voor een gelijkaardige fraude.