Vandaag waren heel wat Nederlandse ogen gericht op de marathon van Amsterdam. Niet in het minst omdat drie landgenoten zich probeerden te verzekeren van een startbewijs voor de olympische marathon. Uiteindelijk slaagde enkel Nageeye in de opdracht om onder de limiet van 2u11 te duiken, Butter en Choukoud moeten hopen op een snelle voorjaarsmarathon om zich alsnog te kwalificeren. Hetzelfde geldt voor onze Hanna Vandenbussche. Met 2u42:43 bleef ze iets meer dan drie minuten verwijderd van een voorlopig ticket naar Rio de Janeiro.

Michel Butter - Foto: Jasper Jacobs
Michel Butter – Foto: Jasper Jacobs

De organisatie van de Amsterdam marathon mocht zich vooraf in de handen wrijven. Met zowel Abdi Nageeye, Khalid Choukoud als Michel Butter slaagden ze erin om de beste drie Nederlandse marathonlopers van het moment samen aan de start te krijgen. Nageeye en Choukoud zijn nog behoorlijk onervaren in het lopen van de 42,195km-lange afstand. Nageeye is net als onze Koen Naert (ter opfrissing: drie weken geleden goed voor een bijzonder knappe 2u10:31 in Berlijn) slechts 26 jaar en was aan zijn derde marathon toe, de drie jaar oudere Choukoud waagde zich pas voor een tweede keer aan de marathonafstand. Michel Butter beschikt van de drie over het meeste ervaring, maar kende na zijn formidabele 2u09:58 in 2012, overigens ook in Amsterdam neergezet, enkele moeilijke jaren vanwege fysieke problemen. Nageeye, Choukoud en Butter gingen echter met een gemeenschappelijk doel van start: een tijd onder het olympisch minimum van 2u11. Butter en Nageeye verbleven in respectievelijk Kenia en Ethiopië om zich voor te bereiden op Amsterdam, Choukoud bleef dichter bij huis en trainde in zijn geboorteland Marokko.

Het was Abdi Nageeye die van de drie het snelst weg ging. Een tijd onder de 2u11 volstond voor een olympisch startbewijs, maar de trainingsresultaten wezen evenwel uit dat hij sneller moet kunnen en hij ging dan ook weg op een tijd onder de 2u10. De wind in Amsterdam bleef binnen de perken, maar vooral de lichte regenval en de -voor deze tijd van het jaar- koude temperaturen (het kwik bleef onder de 10 graden) konden weleens het verschil maken.

Bernard Kipyego - Foto: Wikimedia Commons
Bernard Kipyego – Foto: Wikimedia Commons

Om 9u30 begonnen ze eraan ter hoogte van het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar traditioneel ook de finish ligt. Helemaal vooraan werd het parcoursrecord van 2u05:36 geviseerd. Met internationale toppers als Wilson Chebet, Abel Kirui en Bernard Kipyego leek dit zeker realistisch, al moet daarvoor vanzelfsprekend alles in de juiste plooi vallen. Bij aanvang van de wedstrijd zag het er goed uit voor de ruime kopgroep die meer dan tien atleten rijk was. Geleidelijk aan werd echter duidelijk dat het record nog een jaartje langer in de boeken zou blijven staan. Enkele minuten daarachter stond er echter ook wat op het spel: een ticket voor de Olympische Spelen. Abdi Nageeye vertrok zoals gepland een stukje sneller (voor een tijd onder 2u10), Michel Butter en Khalid Choukoud liepen ondertussen samen mooi op schema voor een chrono onder de 2u11 oftewel het olympisch minimum. Maar hoe langer de afstand werd, hoe minder fraai het er uitzag voor die laatste twee. De laatste kilometers waren allesbeslissend. Nageeye moest in de tweede wedstrijdhelft eveneens wat toegeven op zijn schema, maar met 2u10:24 en een achtste plaats kon hij terugblikken op een puike wedstrijd. Butter en Choukoud slaagden uiteindelijk niet in hun opzet. Dat Butter in het slot nog alle zeilen bijzette mocht niet baten, hij strandde met 2u11:08 op amper 8 seconden van de limiettijd. Choukoud had al iets vroeger begrepen dat het niet zijn dagje zou worden, maar met 2u11:34 kwam ook hij slechts een dikke halve minuut tekort. Voor deze twee heren is nu het zaak om niet te lang bij deze teleurstelling stil te staan en zich na een rustperiode opnieuw op te laden voor een marathon in het voorjaar van 2016 die geldt als ultieme kans om alsnog een olympisch startbewijs af te dwingen. We zouden het bijna vergeten, maar er stond vandaag ook een overwinning op het spel. Het was de Keniaan Bernard Kipyego die net als vorig jaar de armen in de lucht mocht gooien, hij kwam uit op een eindtijd van 2u06:18. Leuk om te weten: ook Willem Van Schuerbeeck bracht de marathon tot een goed eind. Ook hij heeft enkele weken terug een bijzondere knappe marathon afgewerkt in Berlijn (2u12:49, voorlopig voldoende voor een OS-ticket), maar stond vandaag opnieuw fris aan de start om de rol als tempomaker op zich te nemen. Van Schuerbeeck hield het aardig vol, want met 2u19:40 werd hij knap 19de.

Hanna Vandenbussche - Foto: Tomas Sisk
Hanna Vandenbussche – Foto: Tomas Sisk

Bij de vrouwen dan, waar het voor ons Belgen vooral uitkijken was naar wat Hanna Vandenbussche uit haar benen schudde. In tegenstelling tot de heren, werden de dames heel wat minder in beeld gebracht. Voorlopig kunnen we nog geen beroep doen op de tussentijden van Hanna Vandenbussche, maar wat we wel al met enige zekerheid weten is dat ze als zesde is geëindigd in 2u42:53. Hiermee blijft de 28-jarige atlete, die traint onder de vleugels van Veerle Dejaeghere, meer dan tweeënhalve minuut boven haar besttijd van 2u40:15, en komt ze momenteel dus ook tekort voor een olympisch ticket. Veerle Dejaeghere (2u31:56) en Els Rens (2u38:16) beschikken voorlopig over de beste papieren voor zo’n ticket, Manuela Soccol (2u39:29) heeft momenteel het derde en laatste ticket in handen. Nog tot 30 april loopt de selectieprocedure dus er kan nog veel gebeuren. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

De reeds beschikbare uitslagen vindt u via deze link.

(later meer)