Bashir Abdi heeft een belangrijke knoop doorgehakt met het oog op volgend jaar. Abdi verschijnt namelijk op 10 april aan de start van de NN Marathon Rotterdam. De bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen keert zo terug naar de wedstrijd waar hij in oktober goed was voor een Europees record op de marathon. Hij krijgt in Rotterdam het gezelschap van trainingspartner en boezemvriend Abdi Nageeye. 

De organisatie van de NN Marathon Rotterdam heeft alvast twee grote namen gelost voor de 41ste editie op 10 april. Bashir Abdi, de winnaar van de 40ste editie met een Europees record eind oktober, krijgt op de Coolsingel het gezelschap van zijn Nederlandse kompaan Abdi Nageeye. Dat duo zorgde in de slotmeters van de olympische marathon in Sapporo voor één van de sportbeelden van het jaar. Nageeye sleurde zijn zuiderbuur toen als het ware naar een bronzen medaille.

De mooie beelden van Sapporo én een uitspraak van Abdi aan het adres van Nageeye na afloop van zijn zege in Rotterdam gaven de doorslag om de trainingspartners samen aan de start te krijgen. “De beelden uit Sapporo hebben indruk gemaakt. Zoiets herinnert iedereen zich binnen twintig jaar nog. Daarnaast waren er de prikkelende woorden van Abdi richting Nageeye na afloop van de marathon, waarin hij verwees naar het feit dat de Nederlander nog nooit in Rotterdam had gewonnen. Door die markante, mooie uitspraak is het meteen gaan spelen om hen samen aan de start te krijgen. Het pas namelijk bij hun verhaal, zowel op menselijk vlak, maar ook op sportief vlak”, aldus Marc Corstjens, die in Rotterdam verantwoordelijk is voor het deelnemersveld bij de toppers.

Nageeye liep in 2019 naar een vierde plaats in Rotterdam met een Nederlands record van 2u06:17. Abdi scherpte eerder dit jaar het parcoursrecord aan met 2u03:36 en boekte zo zijn eerste marathonzege. Op 10 april van volgend jaar wagen beide heren zichzelf aan een nieuw duel. “Het is moeilijk om te voorspellen of ze net zoals in Sapporo opnieuw in elkaars buur finishen. Hun PR’s liggen vrij ver uit elkaar, maar Nageeye kan nog harder gaan. Dat is ook waarom hij gekozen heeft voor Rotterdam”, voegde Corstjens toe.