Het wereldrecord op de marathon is overeind gebleven. In Valencia deed debutant Letesenbet Gidey een gooi naar de recordtijd van Brigid Kosgei, maar zij moest na 30 kilometer gas terugnemen. Gidey gaf zelfs de winst nog uit handen. Toch werd het zowel bij de mannen als de vrouwen een knappe race. Gideys landgenote Amane Beriso schreef verrassend de wedstrijd op haar naam in 2u14:58, amper 54 seconden boven het wereldrecord en goed voor de derde tijd ooit. Bij de mannen maakte debutant Kelvin Kiptum het mooie weer. Hij zette met 2u01:53 de vierde tijd ooit neer en mag zich daarmee de derde performer aller tijden noemen.

Tijdens de marathon van Valencia waren alle ogen gericht op Letesenbet Gidey. De wereldrecordhoudster op de 5.000m, de 10.000m en de halve marathon had van haar debuutmarathon een stevig doel gemaakt. In Valencia, de stad waar ze al twee keer een wereldrecord op haar naam schreef, wilde ze maar wat graag opnieuw geschiedenis schrijven.

Gidey begon nog enigszins behouden aan haar 42,195 kilometer. Met een doorkomst van 32’03 op de 10 kilometer, lag de Ethiopische op schema voor 2u15:14, ruim een minuut achter op het wereldrecord. Daarna ging het tempo zoals aangekondigd de hoogte in. Halfweg stond de klok op 67’18. Gidey had daarmee al bijna 45 seconden van haar achterstand op het recordschema goedgemaakt. En ze was niet alleen. Gidey had op dat moment nog steeds gezelschap van haar landgenote Amane Beriso, die in het verleden nog niet verder kwam dan 2u20 op de marathon.

Het tempo werd stelselmatig de hoogte ingeduwd, maar Beriso bleef verrassend aanklampen. Na een kleine 35 kilometer toonde ze zich zelfs de betere van het duo. Beriso snelde naar de kop en nam afstand van Gidey. De 31-jarige stond er nadien wel alleen voor. De hazen weken namelijk niet af van de zijde van Gidey.

Beriso kon in haar eentje het wereldrecordtempo logischerwijs niet langer waarmaken. Ze moest terrein toegeven op de 2u14:04 van Kosgei, maar zette met 2u14:58 wel de derde tijd ooit neer. Ze duikt ruim onder de tijd van onder meer Paula Radcliffe en is slechts de derde atlete ooit die onder de magische 2u15 duikt. Gidey kon haar tweede plaats nog net redden en snelde naar 2u16:49. Zij kan zich wel optrekken aan het feit dat ze de snelste debutante ooit is en de zesde tijd aller tijden neerzet. Shepkirui Sheila vervolledigde met 2u17:29 het podium. Maar liefst zeven dames bleven onder de 2u19, een nog nooit geziene statistiek. Sinead Diver slaagde daar net niet in. De Australische verbeterde op haar 41ste wel knap het nationaal record tot 2u21:34

Kelvin Kiptum volgt in het rijtje na Kipchoge en Bekele

Bij de mannen werden de geschiedenisboeken eveneens hertekend. Kelvin Kiptum, een debutant op de marathon met een persoonlijk record van 58’42 op de halve afstand, had daar een groot aandeel in.

Kiptum had tot en met kilometer 30 nog het gezelschap van wereldkampioen Tamirat Tola en Gabriel Geay, de nummer zeven van het WK. Kiptum schudde zijn twee kompanen echter makkelijk van zich af door na 30 kilometer nog een splittijd van 14’00 uit zijn benen te schudden. Aan kilometer 35 had hij daardoor al 15 seconden bonus op zijn dichtste belager.

De Keniaanse debutant moest zijn versnelling niet bekopen. Hij bleef het hoge tempo volhouden en had na een knappe negatieve split nog voldoende over om er een sprint uit te persen. Met 60’15 zette Kiptum bovendien de snelste split ooit neer in de tweede helft van een marathon. Dat resulteerde in een duik onder de 2u02. Met 2u01:53 zette hij het parcoursrecord op zijn naam. Zijn tijd is eveneens goed voor de vierde tijd ooit. Enkel ene Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele liepen ooit sneller.

Geay werd uiteindelijk tweede in 2u03:00 waarmee hij net buiten de top 10 aller tijden valt. Alexander Mutiso kon wereldkampioen Tola uiteindelijk nog van het podium houden met 2u03:29 tegenover 2u03:40.

Vandenbussche en Denays beste Belgen

Hanna Vandenbussche, Pierre Denays en Justin Mahieu waren ook van de partij in Valencia. Vandenbussche kreeg het in het tweede deel knap lastig, maar finishte toch na een degeljke 2u37:31. Mahieu scherpte op 37-jarige leeftijd zijn persoonlijk record aan tot 2u13:34. Beste Belg was hij daar niet mee. Mahieu moest Denays, die eveneens een PR liep, twee seconden voor zich dulden.