Het is van de Olympische Spelen geleden dat er nog een groot atletiektornooi plaatsvond in het magische Vogelneststadion in Peking. Deze week, zeven jaar na de Spelen, vindt het wereldkampioenschap atletiek er plaats. Door het grote tijdsverschil met China zijn het helaas enkel de nachtuilen of vroege vogels onder ons die kunnen genieten van de volledige ochtend- én avondsessie. Indien u niet tot de voorgaande categorie behoort, of gewoon nog eens een overzicht wilt van alle prestaties van de dag, dan bent u hier aan het juiste adres!

⇒ 20km snelwandelen vrouwen

Vijf dagen na de 20 kilometer snelwandelen bij de mannen, was het vandaag de beurt aan de vrouwen. Rond half negen plaatselijke tijd begonnen vijftig dames aan hun wedstrijd. Het werd uiteindelijk een Chinese sprint tussen Hong Liu en Xiuzhi Lu, beiden dames finishten in 1:27’45”, maar het was wel Liu die het goud om haar nek kreeg. De Oekraïense Lyudmyla Olyanovska werd derde. Bekijk hieronder de sprint!

⇒ Tienkamp mannen

Tienkampers Thomas Van der Plaetsen en Nils Pittomvils begonnen vandaag aan aan hun tienkamp. Na de eerste dag staat Van der Plaetsen 19de en Pittomvils 26ste. Meer over hun prestaties leest u hier.

Opvallend: Ashton Eaton liep naar de snelste tijd ooit gelopen in een tienkamp op de 400 meter. Hij kwam over de finish na exact 45 seconden, goed voor 1060 punten.

Ashton Eaton - Foto: Tomas Sisk
Ashton Eaton – Foto: Tomas Sisk

⇒ Kwalificaties hoogspringen mannen

De Rus Ivan Uhkov zorgde vandaag voor de verrassing in de kwalificaties van het hoogspringen, helaas voor hem was dat wel op de negatieve manier. Uhkov geraakte niet over 2m29, terwijl 2m31 nodig was voor een rechtstreeks kwalificatie. Topfavorieten Mutaz Essa Barshim en Bohdan Bondarenko gingen wel makkelijk makkelijk over die 2m31, en staan dus overmorgen in de finale.

⇒ Kwalificaties speerwerpen vrouwen

In de kwalificaties van het speerwerpen bij de vrouwen plaatste het gehele Duitse team zich voor de finale, zij maken vooral met Christina Obergföll kans op goud, maar ook Christina Hussong kan zeker voor een medaille zorgen voor Duitsland. Concurrentie zal voor hun voornamelijk van de Kroatische Barbara Spotáková en Zuid-Afrikaanse Sunette Viljoen komen. Ook de Chinese Lingwei Li zal zeker haar uiterste best doen om een medaille te behalen.

⇒ Finale verspringen vrouwen

Het verspringen bij de vrouwen werd gewonnen door de Amerikaanse Tianna Bartoletta met 7m14, zij nam pas bij haar laatste poging de eerste plaats over van de Britse  Shara Proctor, die met 7m07 een nieuw Brits record vestigde. Ivana Spanovic pakte brons voor Servië. Darya Klishina en meerkampster Katarina Johnson-Thompson kwamen bij hun eerste drie pogingen niet ver genoeg, waardoor ze pas tiende en elfde eindigden.

⇒ Halve finale 1500 meter mannen

Pieter-Jan Hannes probeerde zich vandaag te kwalificeren voor de finale van de 1500 meter. Helaas slaagde de jonge Belg daar niet in, meer over zijn wedstrijd leest u hier.

Leo Manzano, plaatste zich, in het nadeel van Hannes, wel voor de finale - Foto: Pierre-Yves Beaudouin
Leo Manzano, plaatste zich, in het nadeel van Hannes, wel voor de finale – Foto: Pierre-Yves Beaudouin

⇒ Finale 200 meter vrouwen

Dafne Schippers was vooraf topfavoriet op de 200 meter bij de vrouwen, de Nederlandse maakte haar rol ook waar door in 21″63 te winnen voor de Jamaicaanse Elaine Thompson. Meer over de prestatie van Schippers leest u hier, in onze Oranje Special.

⇒ Finale 110 meter horden mannen

De zevende avond van het WK werd afgesloten door de finales over de hoge horden. Bij de mannen won Sergey Shubenkov in 12″98. De Rus hield daarmee de Jamaicaan Hansle Parchment en de Amerikaan Aries Merrit achter zich.

⇒ Finale 100 meter horden vrouwen

Anne Zagré kon zich helaas niet plaatsen voor de finale bij de vrouwen, meer over haar halve finale leest u hier. In de finale won de Jamaicaanse Danielle Williams voor twee Europese dames: de Duitste Cindy Roleder pakte verrassend zilver en Alina Talay pakte brons voor Wit-Rusland.