Het WK vliegt voorbij en inmiddels ligt ook dag 7 achter de rug. De Belgische prestaties werden al belicht, maar dagelijks zorgen wij tegen de avond ook voor een Oranje Special. Hoe doen onze noorderburen het en kunnen ze ons opnieuw kloppen in de medaillestand? U leest het hier. Straks komt overigens ook ons algemeen overzicht van de buitenlandse prestaties eraan.

Dafne Schippers kon vandaag geschiedenis schrijven. Na haar formidabele 100m-finale waar ze het zilver wegkaapte, stond vandaag het gevecht voor de medailles op de 200m op het programma. Een medaillestrijd waar Schippers zich zonder twijfel in ging mengen met indrukwekkende passages in zowel de reeksen als de halve finales. In de finale moet het natuurlijk gebeuren en ook in een halve baanronde kan er ò zo veel misgaan. Maar genoeg geschreven nu, over naar de wedstrijd. Schippers mocht in de gunstige baan 6 plaatsnemen op grond van haar overwinning in de halve finales. Schippers meet 1m79 en kan dus die iets minder krappe bocht best wel gebruiken, maar het wordt nog altijd zaak om zo ontspannen mogelijk door die bocht te komen. Na een puike start hield Schippers goed stand. De Amerikaanse Mcgrone in baan 7 leek wat weg te lopen, maar Schippers trok er zich niets van aan en na een mooie bocht was het zaak om goed door te versnellen. Bij het ingaan van de laatste rechte lijn had Schippers nog de medailles voor het uitkiezen, maar die gouden hing wel aan een zijden draadje. De Jamaicaanse Elaine Thompson had immers al een flinke voorsprong en leek op weg naar de wereldtitel. Maar dan, dan was het tijd voor hét sprintkanon van de lage landen, Dafne Schippers. De 23-jarige Utrechtse kon de ontspanning goed blijven behouden om uiteindelijk wellicht de snelste 40 meter uit haar carrière af te haspelen. Het was in die laatste 40 meter dat Schippers nog heel wat meters goedmaakte om uiteindelijk met een ultieme jump, een schitterende duik, beslag te leggen op de wereldtitel in een weergaloze 21″63. Er stond geen maat op het multi-talent dat Schippers is. Na vijf wedstrijden op dit WK krijgt ze het nog altijd voor mekaar, en hoe… Dit is een groots nummer van Schippers, wetende dat ze met 21″63  niet enkel een beste wereldjaartijd, kampioenschapsrecord, Nederlands record en Europees record neerzet, ook komt ze met deze chrono op een derde!!!!! plek aller tijden. Neem daarbij ook maar in rekening dat Marion Jones’ 21″62 op hoogte werd gelopen, en dan kan je Schippers zelfs een plaatsje doen opschuiven. Enkel Florence Griffith-Joyner deed met haar 21″34 zo’n 27 jaar terug dan nog beter. Dit geeft maar eens weer hoe hoog de prestatie van Schippers mag ingeschat worden. De poulain van Bart Bennema stort zich nog niet eens zo lang op dit nummer, en toch mag ze nu al een absolute wereldster worden genoemd. Vergeet ook niet de rol van Rana Reider, de Amerikaanse trainer die deze winter naar Papendal is afgezakt om o.a. het team van Schippers te versterken. Maar dat doet niets af van de prestatie van de Nederlandse sprintkoningin. Vrijdag 11 augustus 2015 gaat in de geschiedenisboeken als de dag waarop Nederland voor het eerst sinds 2005 (Rens Blom in het polsstokspringen) weer een wereldkampioen in haar rangen heeft, maar bovenal heeft Dafne Schippers het ook in zich om de komende jaren nog een stukje krachtiger, vinniger en sneller te worden. Dit is lang geen eindstation, integendeel zelfs, dit is nog maar het begin van een carrière van wie weet wel een levende legende. Een absolute wereldster is ze alvast al, daarover bestaat na vandaag geen twijfel. Hoedje af Dafne, ik denk niet dat enkel onze noorderburen maar zowat de volledige (atletiek)wereld nog veel plezier aan je zullen beleven. Dank bij voorbaat en geniet van die ò zo verdiende gouden plak!

We zouden het overigens vergeten maar ook twee andere medailles werden verdeeld op die 200m. Schippers gaf iedereen het nakijken, maar had aan de Jamaicaanse Elaine Thompson toch een flinke kluif. Thompson werd in de laatste meters nog voorbijgesneld door Schippers, maar kon met een dik persoonlijk record (21″66) toch een heel mooie zilveren medaille mee naar huis nemen. Brons was er weggelegd voor de verrassend sterke Veronica Campbell-Brown. Zij liep net als Schippers een heel verstandige en technisch mooie wedstrijd om met een SB (21″97) het brons weg te kapen. Na de finish kwamen bij zowel haar als Schippers niet zo verwonderlijk de tranen van blijdschap opzetten. Hoe mooi… Morgen zien we overigens heel wat van deze dames ook nog terug op de 4x100m (reeksen en finale), Dafne Schippers incluis.

Wie er niet zo verwonderlijk nog niet genoeg van heeft, of deze buitengewone wedstrijd domweg heeft gemist, zonder je even af en geniet van de race hieronder.

Sintnicolaas en Braun bezig aan goede tienkamp

We zouden het bijna vergeten maar er doen ook nog andere Nederlandse atleten mee aan dit WK. De andere twee atleten om in de gaten te houden vandaag waren de tienkampers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun. Sintnicolaas begon erg goed op de 100m met een evenaring van zijn besttijd. Met 10″62 was hij bovendien sneller dan hij ooit was in een tienkamp. Pieter Braun begon behoorlijk maar bleef met 11″11 wel zo’n 14 honderdsten boven zijn PR. Het verspringen ging iets minder bij de twee Nederlanders, maar over het algemeen werd daar niet bijster goed gescoord. Sintnicolaas begon wat onzeker aan het kogelstoten aangezien hij nog maar een week opnieuw volledig voluit kan werpen na een polsblessure. Met 14m65 deed hij het meer dan behoorlijk en bleef hij slechts 2 centimer onder zijn bestwaarde. Pieter Braun kwam tot 13m90, niet super maar ook niet slecht voor de 22-jarige vriend van de Nederlandse zevenkampster Anouk Vetter. In het hoogspringen waren de rollen dan weer omgekeerd en bleef Sintnicolaas iets onder zijn kunnen. De pupil van Vince de Lange bleef hangen op 1m92 waar hij vrijwel altijd boven de 2 meter uitkomt. Een voetblessure speelde hem parten. Braun tekende met 2m04 voor een nieuw record en schoof zo weer wat plaatsjes op. In de afsluitende 400m kon Sintnicolaas zich knap herpakken om de dag af te sluiten met 47″93, een chrono die hem op een totaal van 4.294 punten brengt, tevens goed voor een 11de plek in de tussenstand. Sintnicolaas’ medailleambities blijven nog intact want ook hij merkt op dat het veld heel erg dicht bij elkaar ligt en beseft dat hij kan rekenen op een sterkere tweede dag. Pieter Braun sloot de eerste dag van zijn WK-debuut verdienstelijk af met 47″93 wat hem op een totaal van 4.179 punten en een 16de plek in de tussenstand brengt.

De uitslagen van dag 7 van het WK atletiek vindt u hier.