Thomas Van Der Plaetsen en Niels Pittomvils werkten gisteren al het eerste luik van hun tienkamp op het WK in Peking af. Vandaag werken de meerkampers hun laatste vijf proeven af. Volg hieronder hoe het onze Belgen vergaat en wie-o-wie topfavoriet Ashton Eaton kan bedreigen voor de overwinning.

14u30: In het algemeen klassement vinden we onze Belgen terug op plaats 14 en plaats 22 . Van der Plaetsen strand met 8035 punten op amper 65 punten van de olympische limiet. Pittomvils eindigt dag twee met een teleurstellende 6678 punten, maar hij is wel weer een ervaring rijker. De overwinning, die eigenlijk al lang vast lag, is voor Ashton Eaton. De Amerikaan verbeterde zijn eigen wereldrecord van 9039 punten naar 9045 punten. De Canadees Damien Warner en de Duitser Rico Freimuth vervolledigen het podium.

14u20: Met een tijd van 4’47″38 heeft Thomas Van der Plaetsen zich helaas niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio. De Deinzenaar had 4’36″09 nodig om 700 punten te behalen, en slaagde daar dus helaas niet in. Niels Pittomvils had er zo wat een rampzalige tweede dag op zitten maar bleef niet bij de pakken zitten, hij werd tweede in zijn reeks in 4’27″40, een kleine twee seconden onder zijn persoonlijk record.

Geen groot succes bij onze Belgen, maar wel een wereldrecord voor de Amerikaan Ashton Eaton, hij liep in de tweede reeks van de 1500 meter naar een tijd van 4’17″52, goed voor 829 punten, waarmee hij op een puntentotaal komt van 9045 punten.

13u00: Ook Thomas Van der Plaetsen doet het minder goed in het speerwerpen. Hij kreeg zijn speer niet verder dan 55m23 en blijft daarmee ruim onder zijn persoonlijk record van 65m31m dat dateert van het WK in Moskou twee jaar geleden. Van der Plaetsen blijft wel op de dertiende plaats staan in het klassement. Hij moet nu nog exact 700 punten halen om de olympische limiet van 8100 punten te behalen. Als hij vanmiddag de afsluitende 1500 meter in minder dan 4’37” kan lopen, dan is hij zeker van een vliegtuigticket naar Rio volgend jaar.

Ashton Eaton gooide zijn speer 63m63 ver en komt met die prestatie opnieuw voor te liggen op zijn eigen wereldrecordschema. Hij staat nu ruim aan de leiding met 8216 punten. Als hij straks de 1500 meter kan afwerken in 4’18″25, dan is het eerste wereldrecord deze week een feit. Met een persoonlijk record van 4’14″48 maakt Eaton een goede kans.

12u10: Pittomvils wordt laatste in zijn groep in het speerwerpen. Hij werpt zijn speer 52m96 ver en krijgt daarmee 633 punten. De atleet van Looise AV blijft daarmee een kleine twee meter onder zijn seizoensbeste van 54m82. Na negen van de tien disciplines staat Pittomvils nu nog steeds 23ste met 5916. Ondanks zijn slechte prestatie in het polsstokspringen, waar hij niet over zijn aanvangshoogte geraakte, lijkt het er op dat hij zijn hele tienkamp toch zal afwerken.

10u00Van der Plaetsen wint het polsstokspringen met 5m30. Pittomvils, die een persoonlijk record heeft van 5m30, geraakte niet over zijn aanvangshoogte van 4m80. En zo ziet de jonge tienkamper de Olympische limiet nu wel helemaal verdwijnen. Van der Plaetsen krijgt voor zijn sprong 1006 punten, waardoor hij opschuift van plaats zestien naar plaats dertien in het algemene klassement. De man uit Deinze lijkt nu wel bijna zeker van de Olympische limiet. Bovenaan blijft Ashton Eaton de leiding, maar hij verliest wel weer enkele puntjes op zijn eigen wereldrecordschema. Met enkel nog het speerwerpen en de 1500 meter te gaan staat de Amerikaan nu 45 punten achter. Het goud lijkt, zonder problemen, wel al binnen voor Eaton, de Canadees Damian Warner sprong met 4m80 maar liefst 40 centimeter minder hoog dan Eaton in het polsstokspringen waardoor hij heel wat punten verliest. Warner heeft nu 7169 punten, hij wordt op de voet gevolgd door de Duitser Rico Freimuth.

7u00Over naar het discuswerpen! Ook daar was het Van der Plaetsen die zijn goede lijn wist door te trekken. Met één worp (letterlijk, want de overige twee waren nulpogingen) van 43m01 lukte de Deinzese atleet zelfs een seizoensbeste. Hij sprokkelde er 726 punten mee. Voor Pittomvils bleef het zwoegen tegen beter weten in. Met 39m90 bleef hij weliswaar slechts een viertal meter onder zijn beste prestatie dit jaar, maar lijkt hij op de zo fel begeerde olympische limiet helaas geen terrein goed te maken. De stand na het discuswerpen? Van Der Plaetsen prijkt op een 16e stek met 5730 punten en lijkt op schema om stevig boven de 8000 punten uit te komen. Pittomvils volgt een goede 400 punten verderop op een 23ste plaats. En oh, zelfs Ashton Eaton liet punten liggen in het zevende nummer van de tienkamp. Met 43m34 bleef ook hij een viertal meter onder zijn beste. De Amerikaanse veelwinnaar ziet zijn voorsprong in de stand slinken tot 131 punten, geen reden tot ongerustheid dus!

Niels Pittomvils met coach Fernando Oliva -Foto: Tomas Sisk
Niels Pittomvils met coach Fernando Oliva -Foto: Tomas Sisk

6u30: Een tweede dag van de tienkamp is altijd wat bijzonders. De stramme spieren van de meest complete atleten krijgen echter amper de tijd om rustig te ontwaken, want met de 110m horden als eerste nummer van de dag worden zowel explosiviteit, lenigheid als kracht grondig op de proef gesteld. Niels Pittomvils voelde op dat nummer nog de naweeën van een zware eerste dag en kwam in de eerste reeks als derde binnen. Hij klokte 15″04, een halve seconde boven zijn persoonlijke beste. Een reeks later, liep ook Thomas Van Der Plaetsen als derde binnen. Zijn chrono: 14″76, of amper 17 honderdsten boven diezelfde prestatie tijdens de Universiade-titelstrijd. Beide landgenoten schoven wel op in het klassement. Van Der Plaetsen ruikt de top-15 (en misschien zelfs top-10) met een 16e plaats in de lijsten. Niels Pittomvils schuift- ondanks een mindere hordenbeurt – naar een 22e plaats op 24 nog actieve deelnemers. Bovenin het klassement maakt de Canadees Damian Warner (13″63) wat terrein goed op leider Ashton Eaton (13″69), al bleef ook dat beperkt tot de luttele 8 puntjes.

Ashton Eaton - Foto: Tomas Sisk
Ashton Eaton – Foto: Tomas Sisk

 

Bekijk alle uitslagen van de tienkamp hier.

Vooraf:

Met een respectievelijke 19e en 24e gingen zij de nacht in. Van Der Plaetsen wist een voorsprong van 102 punten te verzamelen op zijn meerkamp op de Universiade eerder dit jaar. Limburger Pittomvils liet hier en daar teveel steekjes vallen. Met 3781 punten lijkt de olympische limiet van 8100 punten voor hem niet meer haalbaar. Lees het uitgebreid verslag van dag één hier.

Naast naar de Belgen, wordt het ook uitkijken naar andere bekende kleppers. Zo tekenen bijvoorbeeld Amerikaanse topfavorieten Ashton Eaton en Trey Hardee present. Eaton is regerend wereldrecordhouder, Hardee heeft met 8725 punten momenteel de beste wereldjaarprestatie achter zijn naam. Ook Noorderbuur Eelco Sintnicolaas mag zoals altijd weer hoog mikken. De concurrentie zal evenwel niet min zijn met ook nog bekende namen als Damian Warner, Michael Schrader, Kai Kazmirek, Jeremy Taiwo, Oleksiy Kasyanov en Rico Freimuth.