Pieter-Jan Hannes heeft zich net niet weten te kwalificeren voor de finale van de 1500m op het WK in Peking. Hannes kwam in de heel erg sterk bezette eerste halve finale in actie. Onze jonge Belg nam de eerste trage hectometers voor zijn rekening, daarna was hij niet uit de top-5 weg te houden. In de laatste 600m ging het tempo met een ruk de hoogte in onder het commando van de snelste man van het seizoen, de Keniaan Asbel Kiprop. Hannes had even moeite met de versnelling en moest enkele plaatsen toegeven, maar kwam in de laatste rechte lijn nog opzetten en kwam uiteindelijk maar 10 honderdsten tekort om de finale te lopen. Winnaar Asbel Kiprop kwam in een trage 3’43″48 over de finish, Hannes volgde als achtste nog geen seconde later. In de tweede reeks ging het uiteraard een pak sneller met de Keniaan Manangoi als winnaar in 3’35″00.

Net zoals in de reeksen liep Hannes een tactisch zeer sterke wedstrijd. Met grote namen als Kiprop, Kiplagat, Centrowitz en Manzano in zijn halve finale zou het zeker al geen gemakkelijke opgave worden. Daar kwam nog bij dat de eerste halve finale bijna altijd de traagste is, wat ook zo was, waardoor er niet gehoopt moest worden op de twee verliezende tijden. Het is dan ook geen schande om maar heel erg nipt tekort te schieten tussen al die grote namen, terwijl hij bijvoorbeeld de Turk Ozbilen voorbleef, die dit seizoen tot 3’32 kwam. Hannes overleefde de reeksen en kon voor het eerst in de halve finales van een groot kampioenschap lopen. Een goede voorbereiding naar de Olympische Spelen van Rio van volgend jaar, waar Hannes hopelijk van de finale kan proeven.