29 ultieme atleten begonnen vandaag aan hun gezamenlijke tocht doorheen tien atletiekdisciplines – de verbondenheid tussen meerkampers blijft iets unieks. Onder hen ook twee Belgen. Met Thomas Van der Plaetsen en Niels Pittomvils staan er bovendien twee gedréven landgenoten aan de start. Van der Plaetsen wil nu ook op het allergrootste toneel bewijzen dat kanker hem niet kleinkreeg als topsporter, Pittomvils wil dan weer aantonen dat hij terecht opgevist werd voor dit WK. Beiden lonken bovendien naar de olympische limiet van 8.100 punten. Hoe vergaat het hen?

14u35: De baanronde mag de eerste dag van onze tienkampers afsluiten. Geen makkelijke opdracht voor Van Der Plaetsen, die tijdens de loopnummers nog heel wat last ondervindt van zijn behandeling tegen kanker. Hij strijdt wel voor wat hij waard is én loopt naar een seizoensbeste van 50″28! In de buurt van zijn persoonlijk record van 48″46 kan hij nog niet komen. Niels Pittomvils maakt een behoorlijke beurt tijdens zijn 400m door naar 49″45 te lopen, waarmee hij een halve seconde boven zijn persoonlijk record van 48″94 blijft. Toch een mooie afsluiter na een mindere eerste dag van de Limburger. Van Der Plaetsen heeft na één dag 4125 punten gesprokkeld en dat zijn er 102 meer dan zijn tienkamp op de Universiade! Hij gaat als 19de de nacht in. Voor Niels Pittomvils wordt de tweede dag er eentje voor de eer, want met 3781 punten en de 24ste plaats na de eerste dag is de Olympische limiet onmogelijk.

10u45: Het hoogspringen dan. Van der Plaetsen is een betere hoogspringer dan Pittomvils, met hun respectieve PR’s van 2m17 en 2m04. (Daarmee is VdP bij aanvang van de proef zelfs de op twee na beste hoogspringer in competitie, na Taiwo en Uibo.) Dat blijkt ook uit het verschil in aanvangshoogte van het tweetal. Pittomvils start al op 1m89. Die hoogte klaart hij bij zijn eerste poging. 1m92 wordt al iets moeilijker: daarvoor heeft de Belg twee pogingen nodig. Een voorteken, want de volgende hoogte blijkt ’te hoog gegrepen’: Pittomvils mist drie keer op 1m95 en strandt dus op 1m92. Alweer eerder matig dus. Pittomvils lijkt het zeer moeilijk te gaan hebben om uit die achterste regionen weg te raken.

Van der Plaetsen heeft er (terecht) iets meer vertrouwen in: hij start pas wanneer de lat op 1m95 ligt. Die hoogte klaart hij ook bij zijn eerste poging. Na dat oefensprongetje beseft Thomas dat hij eenvoudig hoger kan. Hij slaat de volgende hoogte over en lukt dan bij de eerste poging 2m01. Heel wat tienkampers krijgen nu de eerste kruisjes achter hun naam, maar Van der Plaetsen gaat nog steeds goed. Bij zijn eerste poging over 2m04! Eaton strandt intussen op 2m01, in de andere groep is Eelco Sintnicolaas blijven steken op een zeer matige 1m92. Van der Plaetsen wipt ondertussen alweer bij zijn eerste poging over 2m07. Foutloos parcours tot dusver! VdP mist een eerste keer op 2m10. Geen schande, ook specialist Taiwo mist een eerste keer op die hoogte. Nog twee pogingen. De tweede blijkt de goede. VdP veert over 2m10, een seizoensbeste. Prachtig, Van der Plaetsen wipt bij zijn eerste poging over 2m13. Knappe hoogte al en bovendien energiezuinig bereikt, met slechts één gemiste sprong tot dusver. Op 2m16 mist VdP een eerste keer, net als Uibo. Zij zijn de enige twee manen nog in competitie. Na gemiste tweede en derde pogingen blijkt 2m13 het eindstation voor beide heren. Zeer knap! 925 punten erbij voor de Belg. Het brengt Van der Plaetsen naar een 16de plek na vier proeven met 3323 punten. Pittomvils staat helaas 27ste en laatste met 2941 punten.

Eén van de topfavorieten, Trey Hardee, is niet meer gestart aan het hoogspringen (net als Luiz De Araujo, trouwens)! Zijn rugblessure uit het kogelstoten speelt te veel op.

9u00: Zo’n klein uur na de 100m ging het verspringen voor de tienkampers van start. Na een matige start probeerden Van Der Plaetsen en Pittomvils zich enigszins te herpakken, maar dat verliep niet van een leien dakje. Van der Plaetsen kwam in zijn tweede beurt tot 7m42, goed voor een SB maar nog even verwijderd van zijn PR (7m80). Niels Pittomvils verging het minder goed, hij moest veiligheid inbouwen na twee foutpogingen. Bij zijn derde poging kon hij bijgevolg niet voluit aanlopen en moest hij vrede nemen met een sprong van 6m86. Hiermee blijft hij een stukje onder zijn beste sprong van dit jaar die 7m22 bedroeg. Winst in het verspringen was er voor Ashton Eaton. De Amerikaan kwam tot 7m88, een knappe afstand voor Eaton die dit jaar weliswaar al 8m03 neerzette. Na het verspringen vinden we de Belgen helaas onderaan de stand terug. Van der Plaetsen staat 22ste gerangschikt met 1680 punten, enkele plaatsjes lager vinden we Pittomvils terug, hij staat met 1557 punten op een 27ste plek.

Even later mochten de tienkampers zich begeven naar de kogelstand voor -hoe kan het ook anders- het kogelstoten. Van der Plaetsen maakte een goede indruk en stootte de kogel in zijn laatste beurt richting 13m83, goed voor  een nieuw seizoensbeste en een 19de worp onder de 29 deelnemers. Daarvoor was eerst wel protest nodig, want Van der Plaetsens laatste worp werd eerst foutief als ongeldig gerekend. Even later kwam de jury op haar beslissing terug en kreeg onze landgenoot dus zijn gelijk. Niels Pittomvils had minder reden tot juichen. De poulain van Fernando Oliva kwam eveneens in zijn laatste poging tot 12m77, dat is ruim onder zijn SB en PR van 14m30. Wat opvalt is dat er net als in het kogelstoten over het algemeen weinig records worden gevestigd. Rico Freimuth won de kogelcompetitie met een degelijke maar voor hem zeker niet uitzonderlijke 15m50. Thomas Van der Plaetsen staat na het derde nummer nog altijd op plaats 22 in de tussenstand. Met 2.398 punten heeft hij momenteel 52 punten voorsprong op het schema van zijn tienkamp op de Universiade, waar hij uiteindelijk 7.952 punten bij elkaar sprokkelde. Ook de olympische limiet lijkt dus nog mogelijk voor de atleet van AC Deinze. Niels Pittomvils daarentegen staat voor een aartsmoeilijke opdracht. Na een slechte beurt in zowel het verspringen als het kogelstoten staat hij met 2.210 punten op een laatste plaats in de tussenstand. Hopelijk kan de atleet van AV Looise straks in het hoogspringen (10u15) wat goedmaken.

3u00: Traditioneel begint de tienkamp met de 100m vlak. De twee Belgen startten in dezelfde reeks, reeks één van vier. Met respectievelijk 11″15 en 11″04 behoren de PR’s van Pittomvils en Van der Plaetsen tot de tragere van de 29 deelnemers. In erg warm weer worden het eerder matige tijden voor de twee Belgen. Pittomvils klokt 11″39 (776 punten), Van der Plaetsen laat 11″44 (765 punten) optekenen.

Enigszins opvallend: zowel in reeks twee, drie als vier een valse start en dat van respectievelijk Coertzen, Kazmirek en Hardee. Dat is geen onmiddellijk probleem in de tienkamp, omdat dat niet de uitsluiting betekent. Het zet de zenuwen echter wel op strak. Een tweede valse start (van welke atleet dan ook) zou immers betekenen dat diens tienkamp er al voor het eerste onderdeel opzit. Eelco Sintnicolaas wint reeks drie in een PR van 10″62. Nog straffer doet reeks vier: Ashton Eaton stoomt naar 10″23, een geweldige tijd voor een tienkamper (en zelfs voor een 100m-loper tout court). Het is meteen een kampioenschapsrecord en maar twee honderdsten boven zijn PR. Damian Warner loopt in zijn zog naar 10″31.

Bekijk alle uitslagen van de tienkamp hier.

Vooraf:
Naast naar de Belgen, wordt het ook uitkijken naar andere bekende kleppers. Zo tekenen bijvoorbeeld Amerikaanse topfavorieten Ashton Eaton en Trey Hardee present. Eaton is regerend wereldrecordhouder, Hardee heeft met 8725 punten momenteel de beste wereldjaarprestatie achter zijn naam. Ook Noorderbuur Eelco Sintnicolaas mag zoals altijd weer hoog mikken. De concurrentie zal evenwel niet min zijn met ook nog bekende namen als Damian Warner, Michael Schrader, Kai Kazmirek, Jeremy Taiwo, Oleksiy Kasyanov en Rico Freimuth.