Asli Cakir Alptekin, de olympische kampioene van de 1500 meter in Londen, is haar gouden plak definitief kwijt. Nadat ze eerder als juniore al eens twee jaar geschorst werd, stelde de IAAF in 2013 op basis van haar bloedpaspoort vast dat ze zich gedopeerd had. Ze werd voorlopig geschorst, maar de Turkse bond sprak haar doodleuk vrij. Daarop stapte de IAAF naar het TAS.

Vandaag werd bekend dat ze al haar resultaten sinds 2010 kwijtraakt. Cakir maakte in Londen een opgemerkte beurt door samen met haar landgenote Gamze Bulut relatief verrassend de eerste twee plaatsen te veroveren. De gouden plak gaat nu naar Bulut. Er zijn geruchten dat ook zij een dopingschorsing riskeert. Eerder werd met Tatjana Tomasjova ook al de nummer vier van die wedstrijd betrapt. Maryam Jamal werd er derde, Abebe Aregawi vijfde.

Eerder deze week geraakte bekend dat een andere Turkse, Elvan Abeylegesse, in 2007 positief testte. Indien ook de tegenexpertise positief is, lijkt ook zij haar medailles kwijt te spelen. Op het EK in 2006 won ze brons in de 5.000, op het WK in 2007 zilver in de 10.000, op de Spelen in 2008 zilver in 5.000 en 10.000 en op het EK in 2010 goud op beide afstanden.