Het werd een zware eerste dag gisteren door de moeilijke weersomstandigheden. Vandaag lijken de weergoden onze atleten iets gunstiger gezind. Weten de beste Belgen van het moment dit ook om te zetten in knaprestaties én slagen er misschien enkele onder hen in om een ticket voor het WK in Peking te behalen? U kan het hier volgen met live-updates!

18u00: Jolien Boumkwo doet het andermaal. Na haar titel bij het hamerslingeren deze morgen was het nu de beurt aan het kogelstoten. Ze won de door regen geteisterde competitie ruim met 15m11. Nafi Thiam sluit haar Belgisch kampioenschap af met een zilveren medaille, nadat ze eerder al het verspringen won. Sophie Verlinden is de lachende derde met 13m29. Solomon Commey wordt Belgisch kampioen in het hinkstapspringen dankzij één goede poging. Leopold Kapata was snel zeker van de zilveren medaille. Voor de derde plek daarentegen werd het een strijd tot het bittere eind. Matthias De Leenheer deed haasje over met Marbaix Loic, maar in zijn laatste poging deed de atleet van MOHA hetzelfde waardoor hij toch nog als derde mee mag op het podium. Discuswerper Philp Milanov wint na de Diamond League in Londen ook het BK, al was hij dat aan zijn stand bijna verplicht. Met 56m92 was hij echter niet zo tevreden, maar het kan niet altijd boven de 60m gaan. Edwin Neys en Sem Bras mogen hem flankeren op het podium.

17u50: Op de 100m was het net niet raak, maar dat maakt Olivia Borlée tijdens de 200m ruimschoots goed. Ze wint in 23″36 voor Cynthia Bolingo en Sarah Rutjens, die in respectievelijk 23″49 en 23″91 finishen. Arnout Matthijs wint bij de mannen in 21″05, Muaka Chamberry wordt tweede in 21″60. Voor de derde plaats lopen maar liefst drie atleten naar 21″63. De duizendsten beslissen dan en die draaien in het voordeel uit van Lars Herreman, die het bros mee naar huis mag nemen. Clement Brunin, vorige week nog actief met de aflossingsploeg op het EK voor junioren, liep naar een knappe zesde plaats met 21″65. Die prestatie is tevens goed voor de beste juniorenprestatie van het jaar. Opvallend: amper vijf honderdsten scheiden de tweede van de zesde plek!

Olivia Borlée - Foto: Tomas Sisk
Olivia Borlée – Foto: Tomas Sisk

17u40: Sofie Van Accom wint haar derde Belgische titel op rij op de 1500m. In de laatste ronde kan alleen Jenna Wyns nog tegenstand bieden, maar in de laatste 200m is ook Wyns eraan voor de moeite. Van Accom finishte in 4’22″12, Wyns in 4’25″72 en derde wordt Imana Truyers in 4’27″37. Bij de mannen neemt zilveren medaillewinnaar op het EK op de 5.000m, Simon Debognies, een kanonstart. Niemand lijkt hem te willen volgen en clubgenoot Thomas De Bock legt de blok erop in het groepje. Debognies krijgt echter net niet genoeg bonus en wordt in de laatste hectometers gegrepen door Jerome Kahia, die zo zijn eerste Belgische titel wint op de 1500m met 3’50″65. Ruben Van Praet sprint ook onverwacht naar de tweede plaats in 3’50″90 en Debognies moet tevreden zijn met het brons en een derde plek met 3’50″93.

17u05: Een mooi samenwerkend vennootschap tussen de snelste mannen op de 5.000m. Koen Naert, Stijn De Vulder en Lukas Van Assche lossen elkaar geregeld af waardoor heel wat mindere goden moeten afhaken. Het tempo gaat tijdens de laatste twee ronden met een ruk de hoogte in. Naert toont zich de snelste en haalt het in 14’16″55 voor Van Assche en De Vulder, die in respectievelijk 14’17″67 en 14’19″45 finishten. Jesse Stroobants werd in zijn laatste wedstrijd ooit op de piste zesde in 14’22″46. Juniore Claire Orcel wint exact één week na haar zevende plaats op het EK voor junioren het BK hoogspringen met een nieuw persoonlijk record van 1m82. Hannelore Desmet wordt tweede met 1m79 en de derde plek is er voor zowel scholiere Alice Mercenier als Sarah De Vogelaer met 1m68. Op de 3000m steeple ging de winst toch wel onverwacht naar Steven Casteele in 8’55″97, voor Kim Ruell in 8’58″11 en Bjorn Willems in 9’05″82.

16u55: Wederom een zeer sterke Anne Zagré op de 100m horden, die de Belgische titel mee naar huis neemt in een stevige 12″87 en dat in de gietende regen. Sarah Aerts wordt tweede in 13″24 en Dorien Van Diest derde in 13″95. Opschudding bij de start van de 110m horden: er leek een valste start geweest zijn, maar uiteindelijk na lang misbaar van Damien Broothaerts kon de start opnieuw gegeven worden. Daarna vroeg Dario De Borger een nieuwe start, waardoor de atleten na drie keer pas echt uit de blokken konden schieten. De Borger bleek de beste met 13″87, junior Dylan Caty werd tweede in 14″04 en Adrien Deghelt derde met 14″04. Geen goede race voor Damien Broothaerts, die zich verslikte op de zesde horde en compleet uit zijn ritme was. Broothaerts liep de wedstrijd niet uit. Bij het polsstokspringen heeft Belofte Arnaud Art de Belgische titel binnengehaald. De man die op het EK beloften in Tallinn nog zevende werd haalde het met 5m30 van Ben Broeders met 5m20 en tienkamper Thomas Van Der Plaetsen,die tot 5m00 kwam. Sietske Lenchant maakte dan weer haar favorietenrol waar bij het hink-stap-springen. Ze kwam met 12m98 zeer dicht bij haar seizoensbeste van 13m01 en versloeg met groot overwicht haar concurrenten Saliyya Guisse, die het zilver behaalde met 11m87 en Elsa Loureiro won brons met 11m71.

16u00: De resultaten van het hamerslingeren bij de mannen zijn ons ook bereikt. De titel ging naar de topfavoriet Tim De Coster met een worp van 60m76. Walter De Wyngaert, de master van ROBA, werd knap tweede 58m82. De derde plaats was er voor Remi Malengraux met 55m72. In het kogelstoten was Jurgen Verbrugghe de beste met 17m08. Discuswerper Philp Milanov werd tweede met 16m90 en Jarno Wagemans derde met 15m72. De regen is opnieuw van de partij en dat voelden de dames op de 5.000m. Veerle Van Linden nam hier lang het commando. Een vijftal atletes kon haar volgen. Het werd een pittig eindsprintje, met naast Van Linden ook Lore Tack, Sarah Van De Velde en Ferahiwat Tulu. Van Linden trok aan het langste eind met 16’30″98, Tack werd tweede 16’31″33 en Tulu derde in 16’31″60.

Cedric Nolf sprong het verst en pakt daarmee de Belgische titel - Foto: Tomas Sisk
Cedric Nolf sprong het verst en pakt daarmee de Belgische titel – Foto: Tomas Sisk

15u35: Cedric Nolf heeft de Belgische titel gewonnen in het verspringen, zijn voorlaatste poging van 7m73 bracht hem de titel op. Het zilver was voor ranglijstaanvoerder Corentin Campener met 7m65 en het brons voor Nicolas Stempnick, die tot 7m45 kwam. Opschudding in het hoogspringen: Fabiano Kalandula, de junior van RESC, verbetert zijn PR met 9cm van 2m04 naar 2m13 én wordt daarmee Belgisch kampioen! Hij verschalkt favoriet Bram Ghuys, die op 2m09 bleef steken. Emile Verdonck mag als derde het podium op met een sprong van 2m01.

15u05: De snelste Belgische vrouw van het moment op de 100m is onze Belgische recordhoudster op de horden. Anne Zagré wint nipt voor Olivia Borlée in 11″49, Borlée komt 2 honderdsten tekort voor de titel. Naomi Van Den Broeck, vorige week nog zevende op het EK voor junioren op deze afstand, wordt mooi derde in 11″77. Gaat Zagré straks op recordjacht op de horden? Bij de mannen wint Yannick Meyer in een scherpe 10″63, waarmee hij net boven zijn PR van 10″60 blijft. Het zilver is voor Jean Marie Louis 10″77 en het brons voor Muaka Chamberry in 10″82.

14u55: Het was te verwachten dat het op de 400m bij de vrouwen tussen Laetitia Libert en Rani Nagels zou gaan. Libert ging er als een speer van door en kon Nagels toch nog afhouden in de laatste rechte lijn in 53″20. Nagels werd tweede in 53″69. De derde plaats was verrassend voor Ine Hugaerts, die haar PR verbeterde naar 54″79. Bij de mannen wordt het een clean sweep voor de familie Borlée met de winst voor Jonathan in 45″27, de tweede plaats voor Kevin in 45″84  en de derde stek voor Dylan in 45″95. Toch wel een unicum van de drie broers! Tussendoor kunnen we u ook de resultaten van het hamerslingeren bij de vrouwen meegeven. De top drie kende u al met Jolien Boumwko, Vanessa Sterckendries en Patricia Blondeel. Zij slingerden hun hamer respectievelijk 60m54, 59m50 en 52m50 ver!

14u30: Een tactische race op de 800m bij de vrouwen met een trage doorkomst aan de 400m in 1’08. Lotte Scheldeman nam het commando over aan die doorkomst en vocht nog een lange sprint uit met Charlotte Jacobs. Het was juniore Scheldeman die aan het langste eind trok in 2’12″96. Na haar tweede plaats vorig jaar schiet de atlete van ADD nu wel raak! Bij de mannen werd het spannender in een snelle race waarin vier atleten naast elkaar kwamen op het einde. Nicky Coemans nam als ranglijstaanvoerder het kopwerk voor zijn rekening, waardoor een tijd onder de 1’50 plots mogelijk werd. Net voor het ingaan van de laatste 200m plaatste Aurèle Vandeputte een stevige versnelling. Jan Van Den Broeck, Aaron Botterman en Coemans konden niet meer over Vandeputte komen. De eerstejaarsbelofte van HAC schrijft daarmee zijn eerste Belgische titel bij “de grote mannen” op zijn palmares en dat in een tijd van 1’48″65. Van Den Broeck, Coemans en Botterman strandden op enkele honderdsten met respectievelijk 1’48″71, 1’48″79, en 1’48″81.

14u15: Als Axelle Dauwens dat kan bij de vrouwen, moet Michael Bultheel dat ook kunnen bij de mannen! Bultheel knalt naar 49″04, een stevige duik onder de limiet van 49″50. Zijn tijd is tevens goed voor een persoonlijk record en een meetingrecord! Over de 400m horden bij de mannen vindt u hier meer. Twee WK-limieten op tien minuten tijd, krijgen we nog meer spektakel deze namiddag?

14u05: De eerste WK-limiet is een feit met Axelle Dauwens op de 400m horden! Eindelijk raak voor de atlete van ACME. Met 55″93 duikt ze mooi onder de limiet van 56″20. In dezelfde race loopt Nenah De Coninck, kersvers Europees kampioene bij de junioren, naar een nieuw Belgisch record met 57″19! Daarmee doet ze een pak beter dan Ann Maenhout die in 1987 to 57″42 kwam. U kan hier meer lezen over de 400m horden bij de vrouwen.

13u30: We kunnen ondertussen de top drie van het BK hamerslingeren bij de vrouwen geven, op de afstanden van de beste worpen is het nog even wachten. De Belgische titel is voor Jolien Boumwko, naast haar mogen ook Vanessa Sterckendries en Patricia Blondeel het podium op! In het polsstokspringen krijgen we een zuinige overwinning voor Chloë Henry, die met amper één sprong over 4m10 de Belgische titel in de wacht weet te slepen. Fanny Smets ging ook over die hoogte, maar had daar drie pogingen voor nodig. Smets moet dus tevreden zijn met de tweede plaats.

Nafi Thiam wederom sterk in het verspriingen - Foto: Tomas Sisk
Nafi Thiam wederom sterk in het verspriingen – Foto: Tomas Sisk

13u15: Nafi Thiam behoudt haar eerste plaats in het verspringen! Ze bewijst ook haar goede verspringbenen door naar 6m40 te springen in haar vierde poging, waarmee ze amper 3cm onder haar PR blijft dat ze vorige week in op de meeting in Luik wist neer te zetten. Els De Wael en Kim Van Hertem mogen ook het podium op met respectievelijk 6m14 en 6m04. In het polsstokspringen bij de vrouwen gaat het nog tussen Fanny Smets en Chloé Henry. Elien De Vocht is nu al zeker van de derde plaats. Kan Henry in de buurt van haar eigen Belgisch record komen?

12u50: In het speerwerpen gaat de titel naar Melissa Dupré. De atlete van VAC wierp haar speer telkens boven de 52m en haar derde poging ging ze het verst met 54m30. Kato Van Den Brulle, afgelopen zondag nog finaliste op het EK voor junioren in Eskilstuna, werd tweede met 49m15. Sarah Vermeir mag met 45m51 ook het podium op. In het verspringen leidt Nafi Thiam stevig, in haar vierde poging kwam ze tot 6m40!

12u30: De tweede dag van het BK in het Koning Boudewijnstadion is van start gegaan met drie kampnummers bij de vrouwen! Zowel in het polsstokspringen, speerwerpen en verspringen, met Nafi Thiam, wordt er het komende uur om de Belgische titel gestreden. Deze ochtend vond in Nijvel het BK hamerslingeren plaats, van zodra de resultaten hiervan bekend zijn, brengen we u op de hoogte!

Het wordt een speciale dag voor Jesse Stroobants, de atleet van DCLA loopt voor het laatst een wedstrijd met de 5.000m

De live-results vindt u hier.

De deelnemerslijst vindt u hier terug en het tijdsschema kan u hier bekijken.

U kan de eerste dag hier herbeleven.

De voorbeschouwingen van het BK kan u terugvinden van zowel de kampnummers als loopnummers.

Tweet mee met het Belgisch Kampioenschap door gebruik te maken van de #BKAC .