Om 12u30 trekt het Belgisch kampioenschap alle categorieën zich op gang. Het Koning Boudewijnstadion huisvest dan ook dit weekend de top van de Belgische atletiek. De omstandigheden zijn verre van optimaal, met heel wat regen en wind, maar dit weerhoudt menig atleet er niet van om te knallen. Wie kan op de eerste dag van het BK verbazen én komen er WK-limieten uit de bus? U kan het hieronder volgen met live-updates!

17u45: Verrassende reekswinst voor Lisa Rooms op de 1500m, die nog vol doorgaat terwijl Sofie Van Accom en Imana Truyers uitbollen. Rooms haar eindtijd bedraagt 4’35″06.  In de tweede reeks wint Jenna Wyns  voor Vanessa Scaunet in 4’33″83. Deez vijf dames lijken de grootste kanshebbers om morgen te gaan strijden om de titel. Philip Cortvriendt loopt van start tot finish op kop in de trage eerste reeks van de 1500m en is zo zeker van de finale morgen. De tweede gaat een pak sneller, dankzij clubgenoten bij OEH Simon Debognies en Thomas De Bock. Zij nemen maar liefst negen lopers mee naar de finale, aangezien ook Maarten Mortelmans als negende van zijn reeks sneller is dan de tweede verliezende tijd van de eerste reeks.

17u30: Op de 200m bij de vrouwen liet de Gentse Sarah Rutjens de beste Belgische prestatie noteren met 23”94. Zij werd in haar reeks wel nog voorafgegaan door de Nederlandse Nicky Van Leuveren 23”55. Wie net boven de 24 seconden verbleef was Cynthia Bolingo. Zij won de tweede reeks in 24”02 voor Justien Grillet. Olivia Borlée verzilverde haar finaleplaats door de laatste reeks te winnen. Bij de mannen was het knokken voor een finaleplaatsje. De snelste reeks werd gewonnen door Arnout Matthijs in 21”47. Ook Muaka Chamberry met 21”56, Wout Verhoeven in 21”92 en Lars Herreman met 21”89 wonnen hun reeks en mogen morgen zo strijden voor de nationale titel.

16u55: De zege in de eerste reeks van de 800m gaat naar Lotte Scheldeman, die het vlot haalt in 2’13”43. Reeks twee is voor Charlotte Jacobs in 2’12”60 en in de derde reeks is Kaat Vermeulen aan het feest in 2’13″01. Elke reeks vaardigt trouwens steeds drie atletes af naar de finale, waarin Scheldeman de te kloppen vrouw lijkt. Renée Eykens kwam na haar goud op het EK voor junioren niet aan de start. De eerste reeks bij de mannen werd een heel stevige met onder meer Nicky Coemans, Pieter-Jan Hannes en Jan Van Den Broeck. Zij mogen allemaal door naar de finale van morgen, nadat Hannes het kopwerk verzorgde en op het einde voorbij gesneld werd door Coemans en Van Den Broeck, die de reeks won. In de tweede reeks kregen de atleten regen te verwerken. Het kon Aaron Botterman niet deren om er de beuk in te gooien. Hij moet echter in de laatste meters Stijn Baeten voor zich dulden, die het in 1’51″42 haalde van Botterman. Beide heren en ook Arnaud Froidmont mogen naar de finale morgen. Voor de derde reeks volgde een kleine onderbreking door plensbui. In de derde reeks won Aurèle Vandeputte in een trage 1’53″65, voor verdedigend kampioen Ismael Debjani die amper drie honderdsten over heeft. Isaac Kimeli hoeft morgen niet naar het Koning Boudewijnstadion af te zakken. Hij schiet tekort met 1’54″24.

15u45: Anne Zagré wint de eerste reeks op de 100m horden in 13″16 en dat amper een uur na haar reekswinst op de vlakke 100m. In de tweede reeks is de Deense Isabelle Pedersen in 13″02 de snelste. Sara Aerts wordt knap tweede in 13″14, nadat ze haar laatste horde behoorlijk hard aangetikt had. Reekswinst bij de mannen voor Dario De Borger in 13″83, tot en met de voorlaatste horde liep alles perfect, maar daarna leek hij toch wat uit zijn ritme te zijn. Damien Broothaerts was de beste in de tweede reeks in 13″96, maar leek niet echt het goede ritme te pakken hebben.

14u45: Met lichte vertraging vangen de reeksen van de 100m aan. In de eerste reeks is de winst voor de Ierse Phil Healy in 11″84, Camille Laus wordt tweede en eerste Belgische met 12″08. Naomi Van Den Broeck, vorige week nog zevende op het EK voor junioren, bokst goed op tegen de wind in de tweede reeks met 12″08.  In de derde reeks gaat de winst, zoals verwacht naar Olivia Borlée met 11″86. Chloë Beaucarne, vorige week nog goed voor de finale van de 100m horden op het EK in Eskilstuna,  wordt knap tweede in 11″89. In de vierde en laatste reeks is Anne Zagré aan het feest in 11″78. Haar zien we straks ook in actie op de 100m horden! Bij de mannen gaat Yannick Meyer zoals verwacht snel met 10″79 in de tweede reeks. Chamberry Muaka gaat iets trager met 10″85 in derde reeks. Reeks vier gaat naar Jean Marie Louis in 10″95.

14u00: Geen snelle tijd voor Jonathan Borlée in de eerste reeks. Hij loopt naar 47″25, maar leek wel nooit vol door te gaan, zelfs bij de start niet echt. Broer Kevin heeft er duidelijk meer zin en loopt naar 46″18. Ook de derde reeks is voor een Borlée met Dylan in 46″73. In de laatse reeks bolt Robin Vanderbemden uit naar 47″17. Opvallend: geen finale voor ex-Belgian Tornado Arnaud Destatte, die nipt tekort schiet.

13u30: Laetitia Libert wint haar eerste reeks van de vlakke 400m in 55″08. Rani Nagels gaat sneller tijdens de tweede reeks met 54″30. Zij lijken morgen te gaan strijden om de Belgische titel. Ine Hugaerts wint de derde reeks nipt voor Isaura Rossaert in 55″50 en lijkt dan ook samen met Rossaert het meeste kans te maken op de derde plaats morgen. Nu is het tijd voor de heren met waarschijnlijk het sterkste deelnemersveld ooit op een BK van de 400m!

13u10: Michael Bultheel etaleert zijn sterke vorm door alleen naar 49″83 te stomen. Kan hij morgen in betere omstandigheden naar de WK-limiet van 49″50 lopen? Vorig jaar wist hij dat te doen, weliswaar voor het EK in Zürich. Wij duimen alvast voor morgen! Ook een zeer degelijke race van Tim Rummens, die de derde reeks naar zijn hand zet in 51″07.

12u55: Het BK kan van start gaan! We beginnen binnen enkele minuten met de 400m horden voor de vrouwen met onder meer Axelle Dauwens en kersvers Europees kampioene bij de junioren Nenah De Coninck! De verwachte namen hebben zich echter weten te verzekeren van de finale. Dauwens won vlot haar reeks en kwam toch tot 56″82, kan ze morgen sneller gaan én dan ook naar die WK-limiet van 56″20 lopen? De Coninck werd tweede in de derde reeks in, met de omstandigheden in acht genomen, degelijke 59″94.

De live-results vindt u hier.

De voorbeschouwingen van het BK kan u terugvinden van zowel de kampnummers als loopnummers.

De deelnemerslijst vindt u hier terug en het tijdsschema kan u hier bekijken.