Het BK AC 2020 werd zonder meer een bijzondere editie. Toch werden we ook in een bizar jaar als dit verwend met enkele fraaie prestaties en soms ietwat verrassende uitslagen. Wij spraken na afloop met enkele atleten die een bijdrage leverden aan deze speciale editie. U leest hun reacties hieronder.

Timothy Herman – Goud speerwerpen (77m53)

“Met de titel ben ik uiteraard tevreden, maar mijn prestatie kan beter. Technisch maakte ik nog wat foutjes waardoor de langere afstanden er nog niet uitkomen. Ik zou dit jaar willen afsluiten met een worp voorbij de 80 meter. Die 80 meter is voor mij echt een must. Lichamelijk ben ik beter dan ooit en ik weet ook wat ik kan. Alleen op wedstrijd wil het nog niet echt lukken. Mijn regelmaat is er dus ik vertrouw erop dat die uitschieter gaat komen. Naast de KBC Nacht doe ik nog aan twee wedstrijden in Duitsland mee. Over twee weken staat er ook nog eentje in Polen op het programma”

Aaron Botterman – Vierde 800m (1’50″92)

“Ik hoopte vooraf op een snelle wedstrijd omdat ik momenteel niet beschik over de snelheid om op het einde mannen zoals Aurèle (Vandeputte; red.) en Gebrand (Huts; red.) af te houden. De doorkomst na 400m was iets te traag waardoor ik mij op kop naast (Eliott; red.) Crestan plaatste. Achteraf gezien was dat niet zo’n slimme zet. Ik had ofwel achter hem moeten blijven, ofwel de kop moeten pakken zodat ik hem uit zijn ritme kon brengen. Ik had alleszins de energie om erover te gaan, maar miste het vertrouwen om echt aan te vallen. Dit is echter nog maar het begin van onze voorbereiding. De komende weken komen er nog wel wat wedstrijden en kwaliteitstrainingen aan.”

Tuur Bras – Goud 400m horden (50″69)

“Super tevreden! Het was bijna een perfecte koers, op dat ene beginnersfoutje na dan op horden tien. Dit jaar mag dat nog. Ten opzichte van vorig jaar doe ik meer dan een seconde beter en ik duik zelfs onder de limiet voor het EK in Parijs. Ik ben dus een tevreden atleet. Ik was al goed bezig onder Dirk Van Den Bosch, maar de overstap naar Jacques Borlée maakt dat ik die extra procentjes eruit kan halen. Zijn aanpak werkt goed bij mij. Ik voel mij sneller en sterker. Vandaag vielen de puzzelstukjes eindelijk mooi samen. De stage van vorige maand begint te renderen, dus jammer dat de grote meetings gepasseerd zijn. Ik had deze prestatie wel nodig, zeker mentaal. Ik had  nog niet echt iets bewezen op de 400m horden, maar daar is nu eindelijk verandering in gekomen. Ik hoop dat de mensen na vandaag meer rekening met mij gaan houden.”

Foto: Peter Wagemans

Kobe Vleminckx – Goud 100m (10″43)

“Op training ging het de laatste weken super. Ik verbrak trainingsrecords, maar de warmte en vermoeidheid nekte mij vorige week waardoor de tijden toen tegenvielen. Vandaag zat ik een stuk frisser wat zich meteen vertaalde in 10″48 in de reeksen. In de finale startte ik goed, maar daarna struikelde ik een beetje wat ik gelukkig snel kon rechtzetten. Toen ik op topsnelheid kwam voelde ik meteen dat ik zou winnen. 10″43, ondanks lichte tegenwind, stemt mij zeker tevreden. Geef mij wat rugwind en ik moet in staat zijn om richting die 10″3 te gaan. Door last aan de knie moest ik verstek geven voor de 200m. Ik kan momenteel niet pijnvrij een bocht aansnijden. Ik ben wel getraind om een harde 200m te lopen, dus als ik fris ben en die ontsteking is van de baan, dan moet daar wel iets moois inzitten.”

Christian Iguacel – Goud 400m (46″80)

“Ik ben blij met deze titel. Op het einde zat ik wel piepedood. Lieve (Van Mechelen; red.) heeft mij al onder mijn voeten gegeven voor mijn te snelle doorkomst aan 300m. Ik start nu eenmaal altijd met het gedacht om zo hard mogelijk te gaan zodat de rest maar moet komen. Een beetje à la Karsten Warholm eigenlijk. Ik vind dat die ook weinig verstand heeft, dus er zijn wel gelijkenissen tussen ons. Als ik loop kan ik mijn ‘kopke’ er gewoon niet bijhouden. Ach ja, het heeft toch voor mijn eerste titel gezorgd terwijl ik vorig jaar nog achtste was. Als ik met deze tijd tweede was geworden, dan hadden ze mij gepakt op waarde en was ik ook tevreden geweest. Met de plaats was ik dus niet echt bezig ondanks dat ik als favoriet aan de start kwam. Ik vind het trouwens niet erg om met wat druk te lopen.”

Christian Iguacel – Foto: Peter Wagemans

Thomas Vanoppen – Zilver 1500m (3’47″91)

“Met de Belgische recordhouder aan de start weet je gewoon dat zilver het hoogst haalbare is. De laatste 100m had Ismael (Debjani; red.) mij echt in zijn zak, maar ik mag niet klagen. De laatste drie weken gingen uitstekend. Twee keer een PR, nu een medaille bij de grote jongens… dat had ik op voorhand nooit durven dromen. De ambitie vandaag was wel een medaille behalen, al is een tactische fout snel gemaakt. Ik wist dus dat ik attent moest blijven en deed dat ook. Op de KBC Nacht ga ik nog voor een degelijke tijd op de 5.000m maar mijn seizoen is sowieso al geslaagd. Ik had nooit verwacht om 3’41 te kunnen lopen, laat staan op mijn twintigste.”

De reacties van hun vrouwelijke collega’s kan u hier terugvinden.