Gentbrugge maakt zich klaar voor dag 2 van het BK AC waar opnieuw heel heel wat Belgische titels op het spel staan. Onder meer Vanessa Sterckendries, Rani Rosius, Alexander Doom, Kevin Borlée en Elise Vanderelst komen vandaag in actie. Zij gaan niet alleen op zoek naar goud eremetaal, maar ook naar broodnodige punten voor deelname aan internationale kampioenschappen. Met onze live-updates proberen we jou zo goed en zo kwaad mogelijk op de hoogte te houden van alle actie. 

Live-updates

19u15: De tweede dag van het BK AC is afgelopen. Morgen zijn we opnieuw van de partij voor de laatste dag van dit kampioenschap!

19u10: Afsluiten doen we vandaag met de finale van de 110m horden. Nolan Vancauwemberghe snelde in afwezigheid van Michael Obasuyi zonder al te veel problemen naar de Belgische titel. Met 14″08 deed hij er net iets langer over dan in de reeksen, al blies de wind deze keer ook licht in het nadeel. Senne Segers verzekerde zich van het zilver met een tijd van 14″44. Jente Hauttekeete, die in de reeksen zijn vingers blesseerde door het aantikken van een horde, snelde naar het brons in 14″50.

Nolan Vancauwemberghe – Foto: Peter Wagemans

19u05: Er sneuvelde zowaar een Belgisch record op dit BK. In het zittend speerwerpen kwam Remi Kizito tot 22m18 in de IPC-54 klasse. Daarmee doet hij ruim beter dan het voormalig BR (19m72).

19u00: In het discuswerpen verlengde Babette Vandeput haar nationale titel. Vandeput begon nochtans heel moeizaam aan haar competitie maar zette in haar vierde poging de puntjes op de ‘i’. Met 56m00 deed ze ruim beter dan de 51m82 van Anouska Hellebuyck en de 50m61 van Katelijne Lyssens. Vandeput schuift met deze prestatie op naar plaats vier op de ranking aller tijden.

18u55: Ruben VerheydenStijn Baeten en Jochem Vermeulen, dat waren de drie uitgesproken kanshebbers op de Belgische titel op de 1500m. Onder impuls van een haas scheidde het verwachtte drietal zich af. Verheyden volgde in het spoor van de haas, gevolgd door Vermeulen en Baeten. Op 200m van de finish plaatste Baeten zijn aanval naar voor. Hij ging voorbij Vermeulen, maar Verheyden stond zijn leiderspositie niet af. Ook Vermeulen bleek een taaie klant te zijn. De LYRA-atleet vocht terug en ging opnieuw voorbij Baeten. Daardoor moest Baeten genoegen nemen met de derde plaats in 3’41″44. Verheyden kon in de laatste rechte lijn relatief eenvoudig afrekenen met Vermeulen. De jongste van het trio verzekerde zich van de titel in een heel degelijke 3’38″11. Vermeulen klokte af na 3’39″01.

18u45: Nafi Thiam bewees zonet dat ze helemaal klaar is om in Eugene een gooi te doen naar de wereldtitel. In het verspringen pakte de olympische kampioene in de zevenkamp uit met een meer dan behoorlijke 6m63. Eerder liet ze ook onder meer 6m51 en 6m45 noteren. En dat in allesbehalve goede omstandigheden. Junior Sennah Vanhoeijen mag zo dadelijk Thiam flankeren op het podium. De atlete van Deinze zette een heel constante reeks neer met 6m18 als beste sprong. Daarmee komt ze amper acht centimeter tekort voor het WK junioren, al is zij wel al geplaatst op de zevenkamp. Bo Brasseur pakte het brons met 6m11.

Nafi Thiam – Foto: Floryan Simar

18u40: De finale van de 800m bij de vrouwen was er één met de nodige spanning. Mariska ParewyckVanessa Scaunet en Rani Baillevier hadden alle drie een aardige kans op de titel. Het trio ging er na 400m dan ook alleen van door. Het was Scaunet die het voortouw nam en het tempo bepaalde. Op ruim 100m van de finish plaatste Baillevier haar versnelling. Ze ging over Parewyck en kwam ei zo na naast Scaunet. Die laatste had nog net iets meer over in de tank om de OLSE-atlete achter zich te houden. Scaunet won de Belgische titel in 2’04″84. Baillevier en Parewyck kregen respectievelijk 2’04″90 en 2’06″44 achter hun naam. Zowel Scaunet als Baillevier scoren hier belangrijke punten met oog op het EK in München.

18u15: Hij begon als laatste aan de competitie en was ook de laatste die in actie kwam in de wedstrijd. We hebben het natuurlijk over Thomas Carmoy die eenvoudig het hoogspringen won. De omstandigheden leenden zich niet tot merkwaardige hoogtes, waardoor Carmoy genoegen moest nemen met 2m17. Daarmee bleef hij ruim onder zijn seizoenbeste van 2m24. Tweede werd Jef Vermeiren met 2m13. Giebe Algoet hield Bram Ghuys van het podium door eveneens over 2m13 te springen.

Thomas Carmoy – Foto: Lucien Lambotte

18u10: Wie gaat Imke Vervaet morgen van de titel weerhouden? De specialiste van de 200m liep in frisse en natte omstandigheden naar 23″35. Het nieuwe sprintfenomeen Delphine Nkansa zette de tweede reeks eenvoudig naar haar hand. 23″78 was haar eindtijd. Vervolgens was het aan Rani Rosius om een reeks op haar naam te schrijven. Rosius haalde het in 24″22. In de laatste reeks viel Mariam Oularé geblesseerd uit. Daar kon Lotte De Foer van profiteren. De Foer snelde naar een tijd van 24″51.

Imke Vervaet – Foto: Peter Wagemans

18u00: De eerste reeks van de 200m mannen was een kolfje naar de hand van Robin Vanderbemden. De Seraing-atleet klokte af na 21″17. In reeks twee was er niemand opgewassen tegen Dylan Borlée. In lange broek liep de 400m-specialist naar een tijd van 21″05, een evenaring van zijn vijf jaar oude record. En dat in de regen. Borlée bewijst nog maar eens in vorm te zijn. Geen uitgesproken favoriet in de daaropvolgende reeks. Daar maakte Amine Kasmi gebruik van. Hij bleef Raphael Kapenda voor met 21″24. In de laatste reeks kwam Rendel Vermeulen ruim als eerste uit de bocht. Die leiderspositie gaf hij niet meer af. Vermeulen liep naar reekswinst in 21″36.

17u40: In de eerste reeks van de 1500m schuwde Sofie Van Accom het kopwerk niet. Ze nam Lotte ScheldemanLore Quatacker en Axana Schaeverbeke mee in haar spoor. Het trio ging uiteindelijk nog over Van Accom in het slot van de wedstrijd. Scheldeman kreeg nipt de overwinning achter haar naam in 4’25″35. Elise Vanderelst dulde niemand in haar spoor. In de tweede reeks ging ze er bij het startschot meteen vandoor. Ze liep naar een tijd van 4’18″47. Hanne Van Loock (4’22″52) en Camille Muls (4’23″18) legden beslag op plaatsen twee en drie.

Foto: Peter Wagemans

17u30: Het verspringen bij de dames is aan de gang. Iedereen heeft daar inmiddels een eerste poging afgewerkt. Nafi Thiam topt voorlopig de tussenstand met een sprong over 6m20. Gezien de omstandigheden is dat zeker geen slechte opener.

17u15: De regen, het zat er aan te komen. De dames van de 400m mochten hun wedstrijd in kletsnatte omstandigheden afwerken. In de eerste reeks liep Camille Laus zonder problemen naar de winst in 53″20. Naomi Van den Broeck kende geen problemen in de tweede reeks. Ze haalde het in een trage 54″99. Ook Belgian Cheetah Helena Ponette slaagde er zonder problemen in om zich voor de finale van morgen te plaatsen. Zij klokte 54″32. De Chileense Martina Weil Restrepo schreef de laatste reeks op haar naam in een mooie 53″23.

Naomi Van den Broeck – Foto: Peter Wagemans

16u55: Ondertussen is ook het hoogspringen bij de mannen aan de gang. De lat ligt op 2m01 maar Thomas Carmoy kwam als enige nog niet in actie. Thomas Van der Plaetsen is ondertussen wel al uit competitie. De meerkamper wipte over 1m95, paste op 1m98, maar raakte vervolgens niet over 2m01.

16u35: De 400m bij de mannen moest één van de hoogtepunten van de dag worden. Zelfs in afwezigheid van Jonathan Borlée en Jonathan Sacoor, die beiden niet van start gingen in de finale, en een zieke Christian Iguacel. Het was Alexander Doom die een vliegende start nam en meteen Kevin Borlée onder druk zette. Borlée maakte met zijn gekende laatste snelle rechte lijn nog wat terrein goed, maar kon Doom niet meer bijbenen. Met 45″36 prolongeerde Doom zijn Belgische titel. Borlée werd tweede in 46″04, voor Jonas De Smet die 46″71 noteerde.

Doom doet hiermee een hele goede zaak voor het WK in Eugene. Nog belangrijk: Doom is met deze prestatie ook sneller dan de tijd waarmee Sacoor (45″41) zich vorig jaar kwalificeerde voor het EK in München. Daardoor zijn het voorlopig Doom, Kevin en Dylan Borlée die in de Duitse stad mogen aantreden.

Alexander Doom – Foto: Peter Wagemans

16u15: In het kogelstoten slaagde Elena Defrère er niet in om Jolien Boumkwo nog van de titel te houden. Geen van beiden verbeterde zich nog waardoor Boumkwo het goud pakt met 16m08. Defrère wordt tweede met 15m55. Het brons gaat naar Sietske Lenchant (14m61). Noor Vidts verbeterde met 13m25 haar seizoenbeste, maar bleef wel een eind verwijderd van haar persoonlijk record (14m33). Het leverde haar een vierde plaats op.

Jolien Boumkwo – Foto: Peter Wagemans

16u10: In de eerste reeks van de 800m leidde Aurèle Vandeputte van start tot finish. Hij haalde het in 1’49″74. Aaron Botterman volgde lange tijd als enige in zijn spoor, maar zag een sterk terugkerende Thibaut Vandelannoote in de laatste meters nog over hem komen. Vandelannoote kreeg 1’49″92 achter zijn naam, Botterman 1’50″09. Tibo De Smet volgde de tactiek van Vandeputte en won in 1’53″12. Al moest De Smet wel nog uitkijken om de sterk opzettende Regis Thibert (1’53″36) achter zich te houden. Deed hij dit niet, dan ging de finale aan hem voorbij. In de derde reeks vocht het trio Tarik MoukrimePieter ClausMaxime Tilman het onderling uit. Moukrime nam een groot deel van het kopwerk voor zijn rekening, maar zag dat niet beloond worden. Het was Claus die het haalde in 1’49″49 voor Tilman (1’49″70) en 1500m-specialist Moukrime (1’50″11). Pierre Antoine Balhan nam het pak op sleeptouw in de vierde reeks. Het leverde hem reekswinst op in 1’50″03.

15u50: In het kogelstoten bij de dames leidt Jolien Boumkwo momenteel autoritair. Dat heeft ze te danken aan een worp van 16m08. Elena Defrère volgt op twee met 15m55. Nog drie pogingen te gaan!

15u25: Het regende persoonlijke records in de reeksen van de 100m bij de mannen. Kobe Vleminckx maakte wel duidelijk dat hij dé te kloppen man is in de finale. In de eerste reeks knalde Vleminckx naar een geldige 10″36, amper twee honderdsten boven zijn PR. Ook Rendel Vermeulen maakte in diezelfde reeks indruk door beslag te leggen op de tweede plaats in een nieuwe besttijd van 10″61. Vervolgens won Jordan Paquot (10″56) het duel met Raphael Kapenda (10″62). In de derde van vier reeksen pakte Simon Verherstraeten uit met een pittige 10″46, meer dan één tiende onder zijn record. Ward Merckx schreef de laatste reeks op zijn naam. De VAC-atleet pitste twee honderdsten van zijn persoonlijk record af en zette zo een tijd van 10″59 neer. Voor een plaats in de finale was uiteindelijk 10″62 nodig.

Kobe Vleminckx – Foto: Peter Wagemans

15u00: Delphine Nkansa, onthoud de naam mocht je nog nooit van deze sprintster gehoord hebben. De atlete van RESC, die dit jaar nog niet op Belgische bodem in actie kwam, snelde in de eerste reeks van de 100m overtuigend naar reekswinst in 11″42. Al even overtuigend was Rani Rosius in de tweede reeks. Met 1.9 m/s rugwind knalde Rosius naar een evenaring van haar PR van 11″33. In reeks drie blies Rani Vincke iedereen omver door naar een nieuwe besttijd van 11″57 te snellen. In de laatste reeks ging het gevoelig langzamer. Mariam Oularé kwam er als eerste over de eindstreep in 11″67. Voor een plaats in de finale, die morgen plaatsvindt, was uiteindelijk 11″99 nodig.

14u50: Het hamerslingeren is afgelopen. Wie anders dan Vanessa Sterckendries mag straks het hoogste schavotje op? Sterckendries verbeterde zich in haar vierde poging tot 66m35 en doet daarmee bijna tien meter beter dan de nummer twee, Ilke LagrouEvelyne Claes werd derde in 46m90.

Vanessa Sterckendries – Floryan Simar

14u40: In de eerste reeks van de 110m horden stond er geen maat op Nolan Vancauwemberghe. Met 2.1m/s rugwind knalde de MOHA-atleet overtuigend naar reekswinst in 13″99. Meer spanning in reeks twee. Achter de Fransman Vincent Vernet haalde Senne Segers (14″72) het net van Jef Misplon (14″92). In de derde en laatste reeks haalde Jente Hauttekeete het relatief eenvoudig in 14″41. Helaas geen PR voor Hauttekeete door de iets te felle rugwind.

14u15: De dames van het hamerslingeren zijn er inmiddels ingevlogen. Het is hier vooral uitkijken naar Vanessa Sterckendries, de Belgische recordhoudster in deze discipline. Sterckendries staat momenteel 30ste op de ranking voor het WK in Eugene terwijl de beste 32 mogen afreizen. Met 61m98 torent de OEH-atlete mijlenver boven de concurrentie uit, maar toch zal Sterckendries in haar resterende pogingen een pak verder willen gooien.

14u00: Wil je weten wat er op de eerste dag van het BK AC gebeurde? Lees dan hier de live-updates en de reacties van enkele prominenten.

Livestream

Heb je niet genoeg aan onze updates? Dan kan je het Belgisch kampioenschap van begin tot eind volgen via de livestream.