Onze nationale feestdag hebben we nog maar net achter de rug of het is al tijd voor een nieuw volksfeest: het Belgisch kampioenschap alle categorieën. Komend weekend staat garant voor tal van topprestaties, geleverd door nationale topatleten. Beeld je dat in met het Koning Boudewijnstadion als achtergrond en je weekend is al meteen volgeboekt. Wij maakten daarom voor u een handige voorbeschouwing, zodat u meteen mee bent wanneer u plaatsneemt op uw zitje zaterdag en zondag. Hieronder: een voorbeschouwing op de kampnummers.

Heren

Bram Ghuys - Foto: Yentl Vandenberghe
Bram Ghuys – Foto: Yentl Vandenberghe

Beginnen doen we met het hoogspringen, waar we zien dat atleet van Atletiek Vlaanderen, Bram Ghuys, er resoluut bovenuit steekt. Met een seizoensbeste van 2m20 op de Europabeker in Heraklion gaat hij na wat knieproblemen nu opnieuw op zoek naar die hoogte en de vierde Belgische outdoortitel op een rij.

Spanning alom bij het verspringen. Favoriet voor de titel is Campener Corentin (7m82). Ook bekenden Jeroen Vanmulder (7m72) en Cedric Nolf (7m66) maken een grote kans op die felbegeerde gouden plak. Mathias Broothaerts, die met 7m62 pas de vijfde beste prestatie neerzette dit jaar, verdedigt zijn titel uiteindelijk niet. Hij schrapte het BK in laatste instantie en zet meteen een punt achter zijn zomerseizoen. Vorig jaar bracht hij zijn persoonlijk record op het BK nog op 8m07.

Hink-stap-springer Solomon Commey (15m33) had dit jaar het EK voor beloften als hoofddoel genomen. Jammer genoeg kon hij zich daarvoor net niet kwalificeren. De nationale titel oogt natuurlijk ook mooi en net als vorig jaar is hij de absolute topfavoriet op die discipline.

Thomas Van der Plaetsen  - Foto: Jasper Jacobs
Thomas Van der Plaetsen – Foto: Jasper Jacobs

Het spectaculaire polsstokspringen is altijd mooi om naar te kijken. Vorig jaar maakte men allicht één van de spannendste polsstokwedstrijden ooit mee. Barrages tussen Arnaud Art (5m65) en Thomas Van Der Plaetsen (5m25) moesten toen uitmaken wie zich Belgisch kampioen mocht noemen. Het was uiteindelijk de eerste van de twee die het haalde. Hij is opnieuw de grootste kanshebber dit jaar. Ook Ben Broeders (5m35) en Niels Pittomviels (5m30) maken een kans.

Vorig jaar kroonde Jurgen Verbrugghe (17m54) zich tot nationaal kampioen bij het kogelstoten. Dit jaar zal hij echter meer moeite hebben met het verschalken van Philip Milanov (17m91). Nederlander Remco Goetheer (18m00), aangesloten bij Olse Merksem, zal proberen het vuur aan de schenen te leggen van onze nationale toppers.

Jurgen Verbrugghe en Philip Milanov - Foto: Jasper Jacobs
Jurgen Verbrugghe en Philip Milanov, directe tegenstanders op het BK kogelstoten – Foto: Jasper Jacobs

Atleet van Atletiek Vlaanderen Philip Milanov (66m43) komt ook aan de beurt bij het discuswerpen. Uiteraard is hij daar meer dan alleen een favoriet. Hij kwalificeerde zich al voor het WK en is nu in volle voorbereiding op dat kampioenschap. Maar toch zou hij zich nu ook officieel willen plaatsen voor de OS (limiet: 66m00) aangezien zijn beste prestatie van dit seizoen iets te vroeg werd neergezet.

Timothy Herman - Foto: Jasper Jacobs
Timothy Herman – Foto: Jasper Jacobs

Timothy Herman (77m46) van ACME mikt opnieuw op de Belgische titel. Vorig jaar kon hij die al bij al makkelijk op zak steken en ook dit jaar ziet het er naar uit dat dichtste belager Thomas Smet (70m01) alles uit de kast zal moeten halen om het de huidig nationaal kampioen moeilijk te maken. Bij het hamerslingeren wordt dan weer iets meer spanning verwacht.Tim De Coster (61m86) nam vorig jaar de gouden medaille mee naar huis, maar die zal hem niet cadeau worden gegeven dit jaar. Ervaren rot Walter De Wyngaert (58m08) en youngster Remi Malengreaux (55m71) zijn op zijn minst geduchte tegenstanders te noemen.

Vrouwen

Hannelore Desmet - Foto: Jasper Jacobs
Hannelore Desmet – Foto: Jasper Jacobs

Bij de vrouwen beginnen we, net als bij de mannen, met het hoogspringen. Daarin zien we onmiddellijk Hannelore Desmet (1m86) terug. Na een lange afwezigheid vanwege blessures staat ze nu ook terug op het nationale kampioenschap. Ze is er klaar om een nieuwe seizoensbeste te laten noteren, want ze voelde zich deze week op training uitzonderlijk goed. Wie er ook bij is, is Claire Orcel (1m79). Zij won vorig jaar de titel en haalde onlangs nog de 7de plaats op het EK voor junioren. De Nederlandse Sietske Noorman (1m81) is ook van de partij.

Het vorige nationale kampioenschap stond ook in het teken van de spannende verspringfinale. Els De Wael (6m04) haalde het toen met één luttele centimeter van Marjolein Lindemans. Negen centimeter minder ver bevond zich dan de bronzen Camille Laus. Deze maal wordt de huidige Belgisch kampioene op de startlijsten voorafgegaan door Kim Van Hertem (6m08) en Jolien Leemans (6m09). Maar die toppers bevinden zich allemaal achter vedette van het moment Nafi Thiam (6m43). De Israëlische Efat Zelikovich (6m14) maakt de concurrentie (niet voor het nationale podium) helemaal compleet.

Chloe Henry - Foto: Florent Caelen
Chloe Henry – Foto: Florent Caelen

Bij het hink-stap-springen is de jonge Sietske Lenchant (13m01) na vorig jaar ook dit jaar de grote favoriete. Elsa Loureiro (12m26) en Guisse Saliyya (12m09) zouden zichzelf al flink moeten verbeteren, willen ze kans maken op die gouden plak.

Net als bij de mannen wordt er ook bij de vrouwen een spannende polsstokwedstrijd verwacht, waarin het BR wel eens scherper gesteld zou kunnen worden. Dat staat nu met 4m41 op naam van de lijstaanvoerder, Chloé Henry (4m40). Iets verder op de lijst volgt Fanny Smets (4m20). Ook scholiere Hanne De Baene (4m06), die nog vijfde werd op het afgelopen WK, zal aanwezig zijn.

Jolien Boumkwo - Foto: Jasper Jacobs
Jolien Boumkwo – Foto: Jasper Jacobs

Het kogelstoten en hamerslingeren kunnen we vast in één stukje bespreken. Na de dubbel van vorig jaar zou er nu al heel wat fout moeten gaan wil Jolien Boumkwo (16m47 in kogel en 65m20 bij het hamer) de beide overwinningen mislopen. Al zal Nafi Thiam (14m69) er bij het kogelstoten alles aan doen om ook daar voor het goud te gaan. Vanessa Sterckendries (62m04) houden we bij het hamerslingeren beter ook in de gaten.

Wat er dan nog rest is het speerwerpen en het discuswerpen. Bij de speer zien we Melissa Dupré (53m82) met de beste Belgische prestatie dit jaar. Zijn nam vorig jaar het goud mee naar huis maar zal komend weekend toch enorm moeten opletten voor coming lady Kato Van Den Brulle (51m58). Bij de discus krijgen we dan weer vaste waarde Annelies Peetroons (54m66) als favoriete naar voren geschoven.

De volledige deelnemerslijst kan je vinden via deze link. Ook het tijdschema vind je hier terug. Een voorbeschouwing voor de loopnummers kan je pas bekijken vanaf morgen, maar met de kampnummers bent u alvast even zoet.