Na de reeksen op de loopnummers tot en met 1500m van gisteren worden vandaag de Belgische titels uitgedeeld op het BK AC in Brussel en Machelen. Ook de atleten in de kampnummers komen vandaag aan hun trekken. U hoeft niks van die titelstrijd te missen, aangezien wij u op de hoogte houden aan de hand van live-updates. Sneuvelen er in het Koning Boudewijnstadion WK-limieten en zo ja: hoeveel?

18u05: Een Belgische titel met een mindere kant aan. Philip Milanov wint wel, maar blijft steken op 60m33. Hij is duidelijk ontgoocheld, want hij komt hiermee niet in de buurt van de WK-limiet. Ook voor hem wacht er op de Memorial Van Damme nog een allerlaatste kans.

18u00: Alle loopnummers zijn intussen afgewerkt op het Belgisch kampioenschap. In het discuswerpen is Philip Milanov ondertussen nog op zoek naar de WK-limiet, maar hij blijft na vijf pogingen voorlopig steken op 60m33. Ook de mannelijke hink-stap-springers zijn nog aan zet.

17u50: Jonathan Borlée is er niet in geslaagd om zijn titel te verlengen op de halve baanronde. Hij moest enkel zijn meerdere erkennen in Robin Vanderbemden, die iets minder uit de voeten kwam in zijn bocht in vergelijking met gisteren. Vanderbemden sloot af op 20″87, Borlée even later op 21″02. De Nederlander Churandy Martina was wel degene die als eerste de klok deed stoppen. Hij deed met 20″52 net iets beter dan gisteren maar heeft daarmee geen WK-ticket verworven.

Churandy Martina – Foto: Jimmy Cailly

17u35: Finale van de 200m beloofde een spannende strijd te worden tussen Imke Vervaet en Manon Depuydt. Beide dames liepen gisteren in de reeksen naar nieuwe persoonlijke records en zouden het vandaag tegen elkaar opnemen in de finale. Depuydt startte meteen snel en liep in de bocht naar Vervaet toe. Vervaet vocht tot het einde voor de titel en haalde het nipt in een nieuw persoonlijk record van 23”25. Depuydt werd tweede in een  nieuw persoonlijk record van 23”26. Deze tijden zijn goed voor een achtste en negende tijd aller tijden. Rani Rosius haalde het brons binnen in een nieuw persoonlijk record van 24”17.

Foto: Jimmy Cailly

17u25: De 1500m bij de mannen was er eentje om nog even over na te praten. Een spannend wedstrijdverloop zorgde voor voortdurend wisselende hoofdspelers. Pieter Claus kwam in de laatste ronde aan de leiding, maar moest afrekenen met heel wat aanstormend geweld. Eerst zette Jochem Vermeulen aan in de bocht, daarna kwamen ook Tim Van de Velde en Ruben Verheyden met een ultieme sprintjump. Topfavoriet Claus hield met 3’51″92 toch stand en heeft daarmee vier Belgische titels op rij beet! Youngster Van de Velde werd kort daarna tweede. Het brons gaat naar eveneens naar een junior, namelijk Ruben Verheyden.

Foto: Peter Wagemans

17u25: Lindsey De Grande werd vooraf misschien wel getipt als de favoriete op 1500 meter. De Grande was dan ook de hele wedstrijd voorin terug te vinden, al gaf Jenna Wyns geen meter toe op de OEH-atlete. Het duo ging samen de laatste ronde in met Zenobie Vangansbeke en Febe Triest als dichtste achtervolgers. Wyns plaatste bij het horen van de bel een versnelling en kon 100 meter later De Grande van zich afschudden. Iets verderop dreef ook Vangansbeke het tempo op waardoor Triest haar medailledroom mocht opbergen. Het trio bleef tempo maken, maar de volgorde bleef onveranderd. Wyns werd zo eerste in 4’21″02. De Grande en Vangansbeke flankeren haar straks op het podium. Zij lieten respectievelijk 4’22″00 en 4’24″71 noteren.

17u20: Arnaud Art heeft zijn WK-ambities niet kunnen waarmaken in het polsstokspringen. De atleet van FCHA sprong vlekkeloos tot 5m21, maar wierp nadien door een blessure de handdoek in de ring. De zilveren medaille zal een magere troost zijn voor Art die op het WK in Londen nog de finale behaalde. Ben Broeders kreeg op deze manier vrij spel en dankt zijn eerste Belgische titel aan een sprong over 5m51. Diego Secci werd derde met 4m91.

Ben Broeders – Foto: Jimmy Cailly

17u15: Wie anders dan Claire Orcel in het hoogspringen? Niemand die eraan twijfelde dat Orcel vandaag met de titel naar huis zou gaan. De rijzige atlete begon op 1m77 aan haar competitie en overbrugde die hoogte in haar tweede poging. Na haar sprong over 1m82 was ze meteen verzekerd an het goud. Orcel benadrukte haar dominantie nadien nog door over 1m86 te wippen. Een sprong over 1m90 bleef helaas uit. Serena Capponcelli werd tweede met 1m80. Zita Goossens bekroont haar seizoen met een zilveren medaille, aangezien Capponcelli nog geen Belgische nationaliteit heeft verworven, al zal zij op meer gehoopt hebben dan 1m74.

Foto: Peter Wagemans

16u30: De 5.000m bij de mannen werd een wedstrijd waarin Steven Casteele een aantal keer stevig aan de boom ging schudden. De atleet van KKS probeerde zo favoriet Michael Somers te slim af te zijn. Somers zou echter een duel uitvechten met Ward D’hoore voor de winst. De overwinning ging uiteindelijk na een hevige eindsprint naar Somers met 14’15″34 voor D’hoore die 14’15″90 noteerde. Het brons was weggelegd voor Steven Casteele, wiens broer Mathijs de beste was op de 3.000m steeple.

Foto: Peter Wagemans

16u25: Michael Obasuyi heeft de 110m horden op overtuigende wijze afgerond. Hij won in 13″57, maar voldoet daarmee niet aan de WK-limiet van 13″46. Zijn persoonlijke beste van 13″54 bleef zo overeind staan. Denis Hanjoul volgde een pak later als tweede Belg in 14″40.

16u15: Anne Zagré is de nieuwe Belgische kampioene op de 100m horden. De atlete van RESC haalde het in 13″10. Ze lost daarmee Eline Berings af, die genoegen moest nemen met het brons en 13″38. Bij de start was Berings nochtans het beste weg, maar zoals gewoonlijk kwam de motor van Zagré iets later op gang. Nafi Thiam werd de verrassende tweede op dit kampioenschap. Met 13″36 verbleef ze amper twee honderdsten boven haar persoonlijk record, en dit bij 0.2m/s meewind.

16u10: De 5.000m bij de vrouwen heeft er een aangenaam kijkstuk opzitten. Hanne Verbruggen en Lisa Rooms hebben gezorgd voor een spannende race met veel tempowisselingen. Vooral Verbruggen wou het tempo hoog houden, terwijl Rooms en tot enkele ronden van het einde ook Eline Daelemans zich probeerden aan te klampen. Bij het ingaan van de laatste ronde zat Rooms nog steeds in het spoor van Verbruggen, maar met nog 200m te gaan plaatste de atlete van OEH haar versnelling. Ze ging op én over Verbruggen, die het wedstrijdverloop maar weinig kon appreciëren. Rooms klokte als nieuwe Belgische kampioene af op 16’31″35. Verbruggen kon het tweede zilver op rij maar moeilijk verteren en wierp met wansmakelijke gebaren naar de winnares.

Foto: Peter Wagemans

15u10: 100m bij de mannen werd het een spannende strijd tussen Kobe Vleminckx en Gaylord Kuba Di-Vita. Zij aan zij zouden ze tot de finish strijden om de Belgische titel. Het werd uiteindelijk Vleminckx die het met een tijd van 10″61 nipt haalde van Kuba Di-Vita, die tot 10″62 kwam. Het brons is voor Charles Niesen in 10″73.

15u00: Manon Depuydt heeft opnieuw de Belgische titel op de 100m te pakken. Depuydt nam met een snelle start meteen de leiding en zou haar voorsprong niet meer uit handen geven. Ze won de wedstrijd in 11”61. Het zilver is voor Rani Rosius in 11”67. Het brons gaat naar Laures Bauwens in 11”96.

15u00: Thomas Van der Plaetsen ging zich vandaag meten met de betere hoogspringers van ons land. De meerkamper deed het meer dan behoorlijk door over zijn eerste poging over 2m09 te wippen, een mooie verbetering van zijn seizoensbeste. Op 2m11 wou het vandaag niet lukken. Bram Ghuys kon zijn goede vorm van eerder deze week in Zoetermeer niet verzilveren aangezien 2m11 het eindstation vormde. Zo gingen de bloemen naar de Europese juniorenkampioen, Thomas Carmoy, die in zijn eerste poging de 2m15 overschreed en nadien zelfs over 2m20 wipte!

Bram Ghuys – Foto: Jimmy Cailly

14u55: Wat een anticlimax! Jonathan Sacoor stormde richting de finish en liet de klok stoppen op 45″29, net onder de WK-limiet van 45″30. De handen gingen in de lucht en ook het publiek vierde mee. En dan kwam de domper, de tijd werd gecorrigeerd naar 45″31, zonde! Sacoor staat wel in pole position om opgevist te worden voor het WK en krijgt uiteraard op de Memorial Van Damme nog een herkansing in het hoofdprogramma. De broers Borlée deden het overigens ook meer dan behoorlijk. Terwijl de ogen vooral gericht waren op de wereldkampioen bij de junioren vochten Kevin en Dylan een spannend duel uit. De oudste van de twee trok aan het langste eind met een seizoensbeste van 45″61. Helaas misloopt hij zo wel zijn derde opeenvolgende nationale titel. Dylan mag het brons in ontvangst nemen met 45″73.

Jonathan Sacoor – Foto: Jimmy Cailly

14u45: Camille Laus won met overmacht de 400 meter op dit Belgisch kampioenschap. Laus ging net als gisteren voortvarend van start. Na drievierde wedstrijd lag de Belgian Cheetah al een straatlengte voor op de rest. Ze maakte er een strijd tegen de klok van aangezien een duik onder de 51″80 haar op het WK in Doha zou brengen. Laus kreeg het moeilijk in de laatste meters en strandde op een knappe 52″27. Nog geen WK-limiet dus, maar de Belgische titel steekt ze wel op zak. Elise Lasser (54″17) en Kine Gaye (54″28) mogen haar straks vergezellen op het podium.

14u40: Fanny Smets is onze nieuwe Belgische kampioene in het polsstokspringen. De Belgische recordhoudster opende haar wedstrijd pas op 4m21 toen enkel nog Aurélie De Ryck in competitie was. Beiden overschreden deze hoogte. Smets had er echter een poging minder voor nodig waardoor ze het zich kon permitteren om de volgende hoogte over te slaan. Toen De Ryck er niet in slaagde om over 4m31 te wippen, zette Smets alles op alles om de WK-limiet van 4m56 te behalen. Dit bleek te hoog gegrepen, maar de Belgische titel was wel een feit. De Ryck mag zo dadelijk het zilver in ontvangst nemen. Het brons is voor Mélanie Vissers met 3m91.

14u30: Ook op de 800m bij de mannen werd gebruik gemaakt van een haas. Hier mocht de Keniaan Norbert Kolombos zorgen voor het snelle tempo. Bij de start ging die er meteen snel vandoor en volgde niemand dit tempo. Na 600m plaatste Eliott Crestan een versnelling waar enkel Aaron Botterman en Aurèle Vandeputte een antwoord op hadden. Crestan haalde het vandaag in 1’48”43. Botterman viert zijn comebackweekend na achillespeesperikelen met een zilveren medaille in 1’49’00. Vandeputte mag straks als derde mee op het podium.

Eliott Crestan – Foto: Jimmy Cailly

14u25: De 800m bij de vrouwen kon dit jaar rekenen op een haas om het snelle tempo te maken. Alena Brooks uit Trinidad en Tobago kreeg deze taak en zorgde meteen voor een snelle start. Renée Eykens volgde vlot het tempo van de haas. De doortocht na 400m was 58”. Eykens finishte uiteindelijk solo in een tijd van 2’02”47. De atlete van Antwerp Athletics bedankte na de finish het publiek voor de aanmoedigingen. Het zilver gaat naar Camille Muls met 2’06”34, het brons is voor Louise Hayez met 2’08”93.

14u20: Een uitstekende Julien Watrin op de 400m horden. De atleet van DAMP verbleef bij een hotel dicht aan het stadion om optimaal gerecupereerd te zijn van de reeksen. De Belgische titel kon hem na 200m al moeilijk ontglippen, maar ook de WK-limiet kwam in de buurt. De laatste horde werd echter minder goed genomen waardoor hij tijd verloor. Hij strandde op 49”92, 62 honderdsten van Doha maar wel een persoonlijk record. De overwinning ging naar de Brit David Greene in 49”49. Dylan Owusu werd net als vorig jaar tweede in een knappe 50”93.

Julien Watrin – Foto: Jimmy Cailly

14u10: Matthias Quintelier heeft zich tot Belgisch kampioen gekroond in het kogelstoten. De atleet van AVKA haalde het met 17m31 net voor Max Vlassak die tot 17m26 kwam. Het brons gaat naar Stijn Spillaert met 16m97.

14u05: BAM! Bij het eerste echte loopnummer is het al meteen prijs. Hanne Claes vocht een beklijvend duel uit met Paulien Couckuyt, wat resulteerde in twee straffe tijden. Claes won in 55″36 en heeft daarmee de limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar op zak. Couckuyt knalde in haar zog naar de WK-limiet. Lees meer over deze straffe race via deze link.

13u40: Nieuws vanuit Machelen! Vanessa Sterckendries won daar met overwicht het hamerslingeren. Twee weken geleden benaderde de atlete van OEH nog haar eigen Belgisch record. Vandaag ging het met 64m77 minder ver, maar sprokkelde ze wel nog ruim tien meter bonus op haar dichtste belagers, Ilke Lagrou (54m40) en Evi Vercruysse (49m78). Sterckendries prolongeert zo haar nationale titel.

13u30: Het verspringen bij de vrouwen kon vandaag niet rekenen op hoogvliegers. Hanne Maudens werd Belgisch kampioen met 5m97 waarmee ze ver onder haar persoonlijk record blijft. Met vier nulpogingen kon ze de winst maar net binnenhalen voor Maite Beernaert (5m93) en Cassandre Evans (5m81). Jazmin Sawyers slaagde niet in haar opzet om naar de WK-limiet te springen. De Britse met een persoonlijk record van 6m86 had nog één cm nodig om naar Doha te mogen. Vandaag had ze een offday met twee nulpogingen en een geldige poging van 4m81 waardoor ze niet bij de beste 8 eindigde. 

Hanne Maudens – Foto: Jimmy Cailly

13u20: Op de resultaten van het kogelstoten en hamerslingeren, dat in Machelen doorging, is het voorlopig nog even wachten. De resultaten van het speerwerpen zijn wel al tot bij ons geraakt. Timothy Herman verzekerde zich in zijn eerste worp al van het goud door zijn speer 78m37 ver te werpen. Nadien kon hij zich niet meer verbeteren, maar dat hoefde ook niet. Cedric Sorgeloos, de grootste concurrent van Herman, kon na het EK zijn goede vorm niet te doortrekken en strandde op de tweede plaats met 71m31. Niel Mory mag als derde het podium op met 66m06.

12u50: Om goed voorbereid aan de tweede dag kan u hieronder een korte terugblik bekijken van de eerste dag van het BK AC. Jonathan Sacoor viert vandaag overigens zijn 20ste verjaardag. Kan hij zichzelf een mooi cadeau schenken in de finale van de baanronde?

De live-updates van gisteren kan u hier nalezen

De uitslagen en het uurrooster kan u respectievelijk hier en hier vinden.