Het BK AC in Brugge zit erop. De ongunstige weersomstandigheden lieten niet veel snelle tijden, grote sprongen of verre worpen toe maar desondanks konden heel wat atleten gelukkig naar huis met een medaille om de nek. We spraken verschillenden van hen.

Delphine Nkansa – Belgisch kampioene 100m in 11”03 (+5.2 m/s)

“Ik had deze prestatie totaal niet verwacht, aangezien mijn lichaam de afgelopen week overal pijn deed. Na het EK in Espoo heb ik nog niet veel kunnen rusten en ik voel dat ik nood heb aan herstel. Deze 11”03 loop ik vandaag met te veel wind, maar het toont wel dat ik de snelheid in de benen heb. Ooit moet het me lukken om deze tijd te lopen in geldige omstandigheden. Het BR van Kim Gevaert? Zij stuurt me in elk geval motiverende berichten, wat ik heel fijn vind. Samen met Rani Rosius ga ik de komende jaren zeker op zoek naar dat record. Met mijn prestatie van vandaag hoop ik te kunnen opschuiven op de ranking richting Boedapest.”

Yanla Ndjip-Nyemeck – Belgisch kampioen 100mH in 13”09

“Helemaal onverwacht kan ik mijn overwinning niet noemen want Anne (Zagré; red.) en ik kwamen hier met dezelfde chrono. Het potentieel was er, maar laat ons zeggen dat deze titel eerder ‘gewild’ dan ‘verwacht’ was. Na het EK beloften waar ik er al in de halve finales uitging, doet het heel goed om weer twee snelle tijden te lopen. Mijn tijd in de reeks was mijn derde ooit en in de finale ging ik nog vier honderdsten sneller. Het was een lang en moeilijk seizoen dat ik nu met een mooie eindnoot kan afsluiten. Ik zet hier ook een grote stap in het omgaan met moeilijke omstandigheden. In Amerika lopen we bijna nooit in de regen of met veel wind en heb ik het er altijd lastig mee. Ik kan mezelf dan niet goed opladen, blijf aangekleed zitten en heb het te koud. Vandaag heb ik mij daar niets van aangetrokken en doe ik het uitstekend. Dat moet ik dus absoluut meenemen naar de toekomst.”

Foto: Jolien De Bock

Ruben Verheyden – Belgisch kampioen 1500m in 3’41″78

“Ik wist dat het een strijd zou worden met Jochem Vermeulen en Ismael Debjani tot in de laatste rechte lijn. Tijdens de race is het altijd wat afwachten of de concurrentie tactisch gaat lopen of toch een snelle tijd najaagt. Ik had vandaag gehoopt op het tweede en nam daarom ook zelf mijn verantwoordelijkheid door wat kopwerk te doen. Natuurlijk moest ik ook voorzichtig blijven met twee zo’n kleppers in mijn spoor. Bij het ingaan van de laatste 100m had ik er vertrouwen in om het af te maken. Ik ben heel blij dat het ook gelukt is, ook al valt de tijd wat tegen. Dit soort koers was wel ideaal in mijn WK-voorbereiding. We vertrokken heel hard met een rondje in 56 seconden en het sprintje aan het eind was ook stevig. In Boedapest mik ik op de halve finale, waarvoor ik opnieuw reken op mijn eindschot.”

Nina Hespel – Belgisch kampioene 400mH in 57”44

“Het is leuk om Belgisch kampioene te worden maar het is ook wel een beetje ‘best of the rest’, het liefst zou ik tegen al de besten van België lopen,” aldus de hordenloopster die in afwezigheid van Hanne Claes en Paulien Couckuyt de titel pakte. “De omstandigheden waren niet goed, er was heel veel wind en ik heb enkele fouten gemaakt dus ik ben in de eerste plaats blij dat ik de aankomst heb gehaald. De afspraak met de trainer was om mijn normale pasritme te doen maar ik kwam in de problemen in de eerste rechte lijn. Een enorme windvlaag zorgde ervoor dat ik niet aan mijn hordes geraakte. Daardoor moest ik op de zevende horde, waarmee ik het altijd moeilijk heb, twee stappen bijzetten die mij richting de achtste ook voor een uitdaging stelden. Ik herstel me gelukkig nog goed dankzij heel veel meewind in de laatste 100m.”

“Het is leuk om weer een positief moment te hebben na het EK beloften in Espoo waar ik vijfde werd. Ik was heel erg teleurgesteld want een medaille zat er daar in. Om de knop om te draaien heb ik mijn zinnen gezet op dit BK en een sub-56”. Dat tweede doel behoorde door de omstandigheden vandaag niet tot de mogelijkheden maar ik hoop wel dat dat nog voor binnenkort is. Ik ben ervan overtuigd dat die 55’er erin zit. Dat probeer ik nog volgende week in Finland en in Huizingen. Daarna ga ik me richten op het korte en vlakke werk.”

Foto: Jolien De Bock

Merel Maes – Belgisch kampioen hoogspringen met 1m80

“Natuurlijk ben ik blij met de Belgische titel, maar het is jammer dat het zo’n slecht weer was. Het was heel lastig springen en het was ook koud. Noodgedwongen kies ik dan voor een lange broek maar door de regen plakte die en dat werkt allemaal niet prestatiebevorderend. Een week voor het EK junioren komt dit niet goed uit want ik wilde vandaag een laatste keer het goede gevoel opdoen. Met dit weer was hoog springen weliswaar niet aan de orde. Ik ging wel makkelijk over 1m80 dus ik ga me niet te veel zorgen maken en trek naar Jeruzalem met vertrouwen.”

Tibo De Smet – 3e plaats op de 800m in 1’47″37

“Ik was vandaag voor meer naar Brugge gekomen, maar ik maakte twee tactische beginnersfouten. Eerst kroop ik meteen achter de haas, terwijl dat niet het plan was en daarna liet ik de deur open voor Eliott Crestan. Dat is een leerschool die ik zeker kan meenemen naar het WK, maar op dit moment overheerst toch vooral de ontgoocheling. Crestan is me in het verleden al meermaals te snel af geweest, maar ik weet zeker dat ik hem kan kloppen. Ik had gehoopt om het vandaag te doen, maar dan mag ik die fouten niet meer maken. Gelukkig staat Boedapest al voor de deur, waar ik hoop de halve finale te halen.”

Kobe Vleminckx – Belgisch kampioen 100m in 10”32

“Als ik het geheel bekijk, loop ik een vrij solide wedstrijd. Ik kan op dit moment niet aan 100% accelereren door een ontsteking op het schaambeen, maar dat hoeft geen probleem te zijn omdat ik kan rekenen op mijn hoge top speed. De laatste 15m ben ik erop en erover gegaan en wist ik dat ik ging winnen. Het is een mooie mijlpaal voor mij om vijf keer na elkaar Belgisch kampioen te zijn. De tijd was vandaag ook niet slecht dus als die blessure helemaal verdwijnt, kan ik hopelijk nog wat sneller. Ward Merckx kwam nog heel dichtbij maar het is leuk dat er concurrentie is. Vandaag lopen we weer met vier onder 10”50 dus dat stemt mij heel tevreden voor de Falcons.”

Foto: Jolien De Bock

Mimoun Abdoul Wahab – 3e op de 400mH in 53″64

“Het eerste deel van de race verliep heel goed, maar door de wind kwam ik niet uit op mijn vijfde horde. Dat probeerde ik recht te zetten, maar daardoor liep het ook niet perfect op de horde acht. Mijn coach en ik hielden wel rekening met de wind, maar die was nog een stuk heviger dan verwacht. Uiteindelijk kan ik toch tevreden zijn met een BK-medaille in aanloop naar het EK in Jeruzalem. Op training moet ik nog enkele details op orde zetten, maar ik denk wel dat het goedkomt. Vorig jaar had ik een fantastische week op het WK in Cali en ik hoop op hetzelfde in Jeruzalem. Die internationale kampioenschappen zijn het summum in onze sport en ook de leukste om te lopen. ”

Thomas Carmoy – Belgisch kampioen hoogspringen met 2m20

“De wedstrijd vandaag liep ondanks de wind heel goed. Mijn coach wilde dat ik na 2m20 de lat gestaag hoger zou leggen maar ik vertelde hem dat ik daar niks aan heb. Ik wil er staan op het WK en daar zal ik ook boven 2m30 moeten uitkomen. Nog eens 2m25 springen levert mij niets op. Ik had deze week drie dagen last van een kleine blessure dus ik was wel benieuwd wat het zou geven. Alles ging echter naar wens, ik sprong pijnvrij en vertrek nu nog op stage naar Bordeaux met Eliott Crestan. Het ziet er dus goed uit. Mjin tweede en derde plaatsen op de Diamond Leagues van Stockholm en Londen hebben me het nodige vertrouwen gegeven. Op het WK overtreft iedereen zichzelf en dat hoop ik ook te doen. Het zou daarnaast ook niet slecht zijn voor mij als het regent of waait. Ik kan daar goed mee om en er zouden dan wel kansen kunnen liggen.”