Franse atlete Laïla Traby (36), op het EK in Zürich afgelopen zomer nog goed voor brons op de 10.000m achter Jo Pavey en landgenote Calvin, staat drie jaar aan de kant na een dopingschorsing opgelegd door het Franse Dopingagentschap (AFLD). Dat meldde Le Monde maandag op zijn website. Zijzelf spreekt van een complot.

Naast sporen van EPO en van het groeihormoon somatotrophine in de urine van de Française, werden er ook spuiten gevonden in de koelkast van de chalet die Traby huurde in Matemale, een gemeente niet ver van populaire stageplaats Font-Romeu. De positieve dopingplas dateert van 7 november, maar de schorsing werd pas op 23 april door de AFLD uitgesproken en nadien naar de Franse atletiekfederatie, de atlete zelf en het wereldantidopingagentschap gecommuniceerd. Dat er zoveel tijd overging, heeft alles te maken met de complottheorie waarachter Traby zich maandenlang probeerde te verschuilen. “Ze hebben me proberen te flikken”, postte de atlete in november al op haar Facebook-account. “Verschillende mensen waren met mij mee op stage en kunnen dus van dicht of van ver betrokken partij zijn. Zelfs als men erin slaagt mij valselijk schuldig te bevinden en ik mijn onschuld niet kan bewijzen, zal ik nooit het hoofd laten hangen.” Traby heeft alvast drie jaar om dat laatste te bewijzen.

Opmerkelijk: het verloop van de dopingcontrole zelf, in november, spreekt niet in het voordeel van Traby. Volgens verschillende bronnen zou de Franse atlete volgehouden hebben niet de genaamde Laïla Traby te zijn, zou ze zich vervolgens enkel in het Arabisch hebben willen uitdrukken en geweigerd hebben welk papier dan ook te ondertekenen. Gedrag dat haar zelfs eventjes in de gevangenis deed belanden.

Voor de zesendertigjarige Traby betekent de schorsing wellicht het einde van haar carrière.