Marathonloper Stijn Fincioen haspelde zelf al meermaals de mythische 42,195km af, maar afgelopen weekend trok de Varsenarenaar voor het tweede jaar op rij naar Mumbai, om er als marathonhaas te fungeren voor een groepje elitevrouwen. “Een marathon zit vol verrassingen. Als tempomaker moet je daarop kunnen inspelen”, aldus de AVMO-atleet.

Foto: Peter Wagemans
Foto: Peter Wagemans

“Deze keer trok ik op mijn eentje naar Mumbai”, steekt Fincioen zijn verhaal van wal. “Vorig jaar was dat nog in het fijne gezelschap van Stefan Van den Broeck die er in 2013 ook op zijn eentje naartoe was geweest.” Dat Mumbai niet bij de deur ligt, is als marathonloper niet ideaal. “Het was net geen 8u vliegen vanuit Zurich. Ik zat gelukkig op de eerste rij van de economy class waardoor ik veel beenruimte had en dat was toch wel ideaal als je zo’n verre verplaatsing moet maken voor een sportevenement. Zeker ook als je wat groter bent.” Dat het niet de eerste maal was voor Fincioen, bleek ook uit het gunstige aankomstuur. “Ik was net voor middernacht in het hotel, dus ik kon vrij vroeg de slaap vatten. Vorig jaar kropen we pas om 6u in ons bed en dat scheelt toch enorm.”

(Buik)loop in Mumbai

Niet alleen de trip en het uurverschil waren uitdagingen, want ook andere omstandigheden zouden spelen. “Vooral de warmte, de droge lucht en smog zouden een uitdaging vormen. Ook het eten is aan de pikante kant en dat is ook wat wennen voor alle atleten”, zegt Fincioen, die kort na aankomst al mocht ontgelden. “Ik kreeg bijna meteen last van buikpijn. Ik hoopte dat het goed zou komen tegen zondag, maar integendeel: het werd zelfs erger. Ik vreesde echt dat ik het niet lang ging volhouden tijdens de marathon. Ondanks de goede conditie werd ik er heel onzeker door.”

Fincioen, die zelf een persoonlijke beste van 2u17’56 op de marathon heeft, kreeg de opdracht om enkele Ethiopische dames bij te staan richting 2u25′.  “Eentje had al 2u28′ gelopen en een andere, pas 19 jaar jong, had 1u10′ als besttijd op de halve marathon”, schetst Fincioen.

Kilometers chronometreren

Stijn Fincioen - Foto: Tomas Sisk
Stijn Fincioen – Foto: Tomas Sisk

“De dag van de wedstrijd moesten we al opstaan om 4u, dus het werd een korte nacht. Met een start om 7u20 was dat echter maar net op tijd, hoewel het wel loont om temperaturen tussen 25 en 30 graden – later op de dag – te vermijden.” Wat de voormalige nationale marathonkampioen verder opviel was de strenge bewaking van politie en militaire diensten langs het parcours. “Ook de armoede was schrijnend om te zien. Overal zie je mensen op straat slapen!”

“We begonnen de race eerder afwachtend, maar verzeilden al snel in het tempo richting 2u26′.” De Keniaanse Gladys Kipsoi moest al na 5km de rol lossen. “Vorig jaar werd ze nog tweede met een tijd van 2u29’53, maar nu was ze duidelijk minder.” Even later zou ze uit de wedstrijd stappen. “Halfweg kwamen we 1u13’20” door en even verder ging ik er met de 29-jarige Dinknesh Mekash vandoor. Een andere, Ethiopische tempomaker zou bij twee tragere dames blijven, hoewel we slechts een 20-tal seconden wegliepen.”

Fincioen kon het tempo keurig aanhouden tussen 3’26 en 3’32 per kilometer. “Toch voelde ik mij niet super tijdens de eerste wedstrijdhelft, maar in de tweede wedstrijdhelft begon ik mij beter en beter te voelen. Mijn buikpijn was verleden tijd en ik kon goed blijven drinken bij elke drankpost. Ik wist toen wel dat ik tot het einde ging kunnen blijven doorgaan.” Naarmate de wedstrijd vorderde begonnen de kilometers ook voor Mekash te wegen. “Ik liep een metertje voor Dinknesh uit en bleef haar aanmoedigen. Na 35km kwam nog een lange klim en daar zakte het tempo naar 3’55”. Ook tijdens de laatste 5km liepen we helaas te vaak boven de 3’40”, waardoor we verloren op het vooropgestelde schema. We finishten uiteindelijk samen – zij als eerste vrouw en ik als 23e man – in 2u29’58”.

Wat drijft een marathonloper als Fincioen om in het verre Mumbai tempo te maken? “Het schept een band met bepaalde atleten, dat tempowerk”, aldus de West-Vlaming, aangesloten bij AVMO. “Je voelt de waardering van zo’n atlete na de wedstrijd. Een complimentje is altijd leuk en ik sta graag in dienst van iemand anders om hem of haar aan een goede tijd of plaats te helpen. Het ligt mij ook wel, denk ik. Ik kan atleten motiveren tijdens zo’n wedstrijd. Het is ook een voordeel dat je zelf al wat ervaring hebt met het marathonlopen.”

Kwaliteiten van een tempomaker

Stijn Fincioen - Foto: Athletics Photo
Stijn Fincioen – Foto: Athletics Photo

“Als tempomaker is het belangrijk dat je de kortste weg zoekt”, legt Fincioen uit. “De ideale lijnen uitzetten en zorgen dat de atleten jou dan ook volgen. Ook op tijd aangeven dat de drankpost eraan komt en aan welke kant die staat. Soms is dat met twee tempomakers wat moeilijk, zeker als niet met elkaar kan communiceren. Maar met Stefan ging dat bijvoorbeeld perfect.” Dat niet elke atleet hetzelfde is, vergt ook af en toe een andere aanpak. “Je moet regelmatig controleren hoe de atleten zich voelen. Sommige moet je intomen en hen duidelijk maken dat het snel genoeg gaat.”

“In het voorjaar en najaar past dit perfect in mijn voorbereiding op mijn eigen marathon”, verklaart Fincioen die planning midden in het winterseizoen. “Maar als ik iets doe, wil ik het ook goed doen en daarom wil ik mij daarop ook goed voorbereiden. Zij rekenen op jou en je hebt een heel belangrijke taak als tempomaker. Ik loop tijdens mijn marathon vaak veel kilometers alleen en dan merk ik wel dat ik een egaal tempo kan blijven lopen. Een goed tempogevoel is belangrijk als tempomaker. Een marathon zit ook vol verrassingen. Je kan vooraf een mooi scenario in gedachten hebben, maar uiteindelijk heb je het zelf niet in handen.”

“Ik zie wel wat de toekomst brengt”, besluit Fincioen, die op zoek is naar een startplaatsje in de grotere marathons van de wereld. “Krijg ik de kans om iemand naar een mooie tijd te loodsen dan weet men dat ze op mij kunnen rekenen, maar mijn eigen marathoncarrière krijgt nog altijd de voorkeur! Ik hoop zelf ook eens op een tempomaker die mij tot minstens 30km à 35km kan bijstaan.”