De atleten Sergej Kirdjapkin, Valerie Bortsjin en Olga Kaniskina zijn voorlopig geschorst door de IAAF. Die schorsingen zijn het gevolg van opvallende schommelingen in hun biologische paspoorten. Zowel Kirdjapkin, op de 50km van Londen 2012, Bortsjin als Kaniskina, beiden op de 20km van Peking 2008, zijn voormalig of regerend Olympisch snelwandelkampioen. In 2005 werd Valerie Bortsjin al eens betrapt op efedrine, hij kreeg toen 1 jaar schorsing.

UPDATE: Ondertussen heeft het Russische anti-dopingagentschap ook gereageerd op de sancties van de IAAF. Naast de 3 namen hierboven vermeld krijgen ook Sergei Bakulin, wereldkampioen snelwandelen in 2011, en Vladimir Kanajkin, wereldrecordhouder op de 20km, een straf. 4 snelwandelaars krijgen een schorsing van 3 jaar en 2 maanden (Kaniskina, Kirdjapkin, en Bakulin) of 8 jaar (Bortsjin). De Rus Kanajkin is zelfs geschorst voor het leven na herhaaldelijke positieve testen. Zo werd hij in 2008 al eens betrapt op epo bij een controle buiten competitie. Op 29 september 2007 wandelde hij nog naar een nieuw wereldrecord op de 20km.