Het marathondebuut van Bashir Abdi mag gerust straf genoemd worden. De Gentenaar finishte gisteren in Rotterdam na 2u10:46, ondanks een zware valpartij bij de start waardoor hij met een gehavende knie en een hoofdwonde zijn marathon moest aanvatten. Die chrono verdient enkele reacties. Hieronder die van trainer Tim Moriau en marathonspecialist Stijn Fincioen.

Tim Moriau: “Dit is zot”

Sinds september wordt Bashir Abdi begeleid door Tim Moriau, trainer van onder meer Isaac Kimeli en Simon Debognies. Moriau vertoeft momenteel met een groot deel van zijn trainingsgroep in de Verenigde Staten. Op hoogte trainen ze er met het oog op de komende weken en maanden. De 30-jarige trainer was aangenaam verrast door het debuut van Abdi en dat is nog zacht uitgedrukt.

Isaac Kimeli (links) met coach Tim Moriau in Flagstaff – Foto: Hanne Pardaens/ORT

“De laatste weken waren toch wat onzeker door enkele kleine fysieke problemen. Compleet ideaal kan de voorbereiding daardoor niet genoemd worden. Die valpartij bij de start leek aanvankelijk dramatisch. Het feit dat Choukoud ook bij die val betrokken was, zorgde voor extra negatieve energie. Na 20km stond Bashir er alleen voor. Het werd een eenzame, lange inhaalrace, waarin hij in het slot nog sterk kon finishen. Hoed af en tonnen respect. Vooral voor de mentale veerkracht na die val en chaos bij de start”, vertelt Moriau.

“Mits de perfecte voorbereiding, een topdag én die ervaring van Rotterdam is er meer mogelijk. Als ik het over meer heb, dan mag er zeker gesproken worden over een chrono in de buurt van 2u08. Op die manier komt het mythische BR van Vincent Rousseau (2u07:20; red.) binnen bereik. Dat zou nog straffer zijn, maar dat is uiteraard toekomstmuziek. Dit vond ik echt al zot”, besloot de trainer.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Stijn Fincioen: “Bashir heeft het potentieel om 2u08′ te lopen”

Stijn Fincioen – Foto: Peter Wagemans

Ook marathonkampioen Stijn Fincioen, onze vertrouwde specialist van de 42,195 km, klinkt enthousiast over het marathondebuut van Abdi. “Het was al een overwinning op zich dat hij zonder blessureleed door de voorbereiding is gekomen”, legt Fincioen uit. “Hij kan zeker heel wat sneller, maar Bashir heeft de marathon met een goed gevoel kunnen beëindigen en dat is belangrijk voor het vervolg van zijn carrière.”

“De weersomstandigheden waren perfect, maar de opgave van Khalid Choukoud geeft nog maar eens de moeilijkheidsgraad aan van de marathon. Bij zijn tweede marathon kan Bashir ongetwijfeld heel wat sneller, volgens mij heeft hij net als Abdi Nageeye (Nederlands recordhouder en boezemvriend van Bashir Abdi, red.) het potentieel om 2u08’ te lopen. Wie weet zit er zelfs nog meer in, maar hij moet er stap voor stap aan werken en dan kan hij bij zijn tweede marathon alvast meer risico’s nemen.” [/box]