Iets na 12 uur Belgische tijd was het aan de senioren vrouwen om het verraderlijke parcours van Samokov te trotseren. Het zonnetje was er volledig aan het doorkomen en ook de eerste modderlagen kon men al goed waarnemen. Met Almensh Belete hadden we alvast iemand in onze rangen die kon meedingen voor het podium. Al valt het natuurlijk altijd af te wachten welke invloed de omstandigheden op het lichaam hebben.

Met een rustige start kwam Belete de eerste ronde door op een 17de positie. Ze hield die plaats even vol om dan op te schuiven. Dat bleek een goed tactiek te zijn. Halfweg zat ze in de kopgroep op een 7de plaats. Daar vertoefde ze lange tijd in het gezelschap van onder meer de Franse Sophie Duarte, de Britse Gemma Steel en de Ierse Fionnuala Britton. De Portugese Sara Moreira moest haar wedstrijd ondertussen staken. De medaillekandidate was de eerste 3 ronden nog vooraan te zien, maar na tweeënhalve kilomater gaf ze er de brui aan.

Almensh Belete en Meraf Bartha - Foto: Jeroen De Meyer
Almensh Belete en Meraf Bartha – Foto: Jeroen De Meyer

Na 20 minuten brak de wedstrijd pas echt open. De Britse Gemma Steel en Kate Avery gingen er vandoor. De atlete van Atletiek Vlaanderen kon niet volgen en bleef op een 6de plaats hangen. Maar dan achtte Belete het tijd voor een versnelling. Ze steeg naar de 4de plek en het brons kwam zowaar in zicht. Even later moest ze die versnelling evenwel bekopen en liep ze opnieuw op een 7de stek. In de laatste ronde was het alles of niets. Buiten beeld sprong ze naar een 4de plek. Samen met de Zweedse Meraf Batha, die de eerste ronde doorkwam als 42ste, moest ze spurten om het brons. Batha haalde het en mag pronken met het brons.

De topprestatie van Almensh Belete werd jammer genoeg niet beloond. Net als vorig jaar in Belgrado, toen Jeroen D’hoedt het brons verloor in een spurt met Andy Vernon, eindigt België bij de senioren opnieuw op een zucht van een individuele medaille. Gemma Steel haalde het, ook in een sprint, van Avery waardoor Groot-Brittannië met het goud en zilver naar huis keert. Gemma Steel schuift zo, na het zilver vorig jaar, een plaatsje op in de uitslag. Het teamklassement werd ook gewonnen door Groot-Brittannië. Sophie Duarte, winnares van vorig jaar, en Fionnuala Britton legden beslag op respectievelijk de 5de en 6de plaats.